Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Viljasadosta on tulossa kelvollinen

NORMAALIA sateisempi loppukesä on aiheuttanut päänvaivaa viljelijöille ja urakoitsijoille. Tästä huolimatta viljasadosta on kuitenkin tulossa ihan kohtalaisen hyvä.

RAPAKKOJOELLA kävi viime viikolla kova tohina, kun urakoitsija Terho Räty oli iltapäivällä puintihommissa.
– Nyt pitää tehdä kun on hyvä sää, sillä seuraaville päiville on luvattu sateita. Tänäänkin pääsin aloittamaan vasta puoliltapäivin, kun eilen illalla satoi melko paljon. Niinpä aamupäivä meni odotellessa peltojen kuivamista, Räty sanoi.
Hän kertoo tehneensä puinteja elokuun 10. päivästä lähtien eri puolilla Kiuruvettä.
– Kyllähän nyt oli harvinaisen sateinen elokuu. Olen kuitenkin tehnyt näitä urakointihommia jo sieltä 1970-luvulta saakka, joten kokemusta on ehtinyt kertyä.
Ylä-Savo ja myös Kiuruvesi ovat kuitenkin säästyneet pahimmilta sateilta. Sitä vastoin läntisessä Suomessa, kuten Pohjanmaalla sekä Pohjois- ja Etelä-Pohjanmaalla, sademäärät ovat olleet paikoin todella suuria. Esimerkiksi Vaasassa on ollut kaikkien aikojen sateisin elokuu sitten 1800-luvun lopun. Myös Lounais- ja Itä-Lapissa on kärsitty sateista.
Rädyllä on riittänyt puuhaa, sillä Kiuruvedelläkin on monia tiloja, jotka teettävät puintityöt urakoitsijalla. Jotta oman puimurin hankkiminen olisi järkevää, tulisi peltoa olla ainakin useita kymmeniä hehtaareja.
– Parhaimmillaan minulla on ollut 60-80 tilaa, joissa olen käynyt urakoitsijana. Peltoalaa on ollut noin 300 hehtaaria, Räty paljastaa.
Hänen mielestä satonäkymät ovat tänä vuonna ihan hyvät. Myös puhelinsoitot muutamalle viljelijälle vahvistavat tämän faktan.
– Tämä on ihan normaali, perushyvä vuosi. Niin ohraa kuin kauraa on saatu jo mukavasti puitua, kertoo Esa Autio Remeskylästä.
– Myös timotein näkymät ovat ihan hyvät, joskin sateita olisi voinut olla vähemmän, sanoo Sami Heinonen Niemiskylästä.

PRO Agrian kasvintuotannon asiantuntija Mikko Saastamoinen on viljelijöiden ja urakoitsijoiden kanssa samoilla linjoilla.
– Tältä vuodelta saadaan ihan kohtuuhyvä viljasato Ylä-Savossa. Vaikka tämä ei ole mikään huippuvuosi, niin ei tämä ole katastrofikaan. Ainakin viime vuoteen verrattuna sato tulee olemaan nyt parempi täällä päin. Toki alueellisia eroja aina löytyy, mutta pääosin tilanne on siis hyvä.
– Toivotaan vain, että kelit olisivat nyt suosiollisia. Jonkin verran on jo Ylä-Savossakin tapahtunut lakoamisia sateen takia, ja joillakin tiloilla ollaan ”siinä ja siinä” -tilanteessa, eli enää ei juurikaan tarvittaisi lisää vettä taivaalta, Saastamoinen sanoo.
– Jospa tässä siis olisi aurinkoista lähiviikot. Lämpötilahan ei puintiaikaan ole niin ratkaiseva tekijä kuin mahdolliset sateet. Varsinkin nyt lämpötilan merkitys on melko pieni, kun kesä on muuten ollut jo niin lämmin, Saastamoinen kertoo.
Yksi syy kelvolliselle sadolle löytyy jo keväältä. Tuolloin kylvöt päästiin tekemään hyvissä ajoin ja melko ihanteellisissa oloissa.
– Kasvukauteen saatiin hyvä lähtö. Oikeastaan ainoa murhe oli, että paikoin Ylä-Savossa meinasi olla melko kuivahkoa. Mutta muutenhan olosuhteet olivat keväällä ja alkukesästä mainiot.

KUN tarkastellaan koko maan tilannetta, on sadosta odotettavissa kohtuullinen eli noin 3,6 miljardia kiloa. Viljasato on kuitenkin näillä näkymin pienin viiteen vuoteen.
Kauraa saataneen kymmenys enemmän kuin viime vuonna ja ohrasato on viime vuoden tasolla. Ruis- ja vehnäsadot ovat sitä vastoin jäämässä viime vuotta heikommiksi.
Perunasadosta vaikuttaisi puolestaan tulevan hieman viime vuotta parempi. Sama pätee herneeseen, härkäpapuun, rapsiin ja sokerijuurikkaaseen. Säilörehua ja kuivaheinää saataneen sitä vastoin mainiosti tänä vuonna.