Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

KiuPan junioreiden kausi päätökseen

HYVIEN pelaajien taustalla on usein hyvä valmentaja. Tämä totuus kävi ilmi KiuPan junioreiden kauden päättäjäisissä, kun seuran maalivahtivalmentajana neljä vuotta toiminut Toni Kakkonen sai itselleen arvokkaimman tunnustuksen eli Vuoden pelimies -palkinnon.
– Tonin aikana maalivahtien taso on noussut huimasti, ja hän on luonut paljon positiivista kuvaa KiuPasta, kuuluivat perustelut.
– Tuli kyllä aivan täytenä yllätyksenä, iloinen mies sai sanotuksi hämmästyksen keskeltä.
– Tämä antaa paljon potkua tuleville kausille. Hienoahan se on, että pelaajien ohella myös valmennusta muistetaan näin upealla tavalla. Vaikka kyllähän kaikkein parasta on mielestäni se, kun omilta valmennettavilta on tullut kiitosta.
Hyvä valmentaja on Kakkosen mielestä kuunteleva ja lasten kanssa hyvin toimeentuleva. Hän osaa innostaa ja luoda joukkueeseen hyvän ilmapiirin.
– Ja vaikka säntillisesti treenataan ja pelataan, niin pitää myös muistaa pitää sellainen tietty pilke silmäkulmassa.
Kakkosen taidot on huomattu myös Iisalmessa, missä hän on jo yhtenä talvena käynyt vetämässä treenejä PK-37:n junioriveskareille jalkapallohallissa.
– Tulevastakin talvesta on ollut puhetta, ja aion ottaa valmennuskeikoilleni mukaan myös kiuruvetisiä maalivahteja.
Hyvä maalivahti on Kakkosen mukaan ennen kaikkea hyvähermoinen, mutta myös päättäväinen.
– Lisäksi pelin ohjaamisessa maalivahdilla on tärkeä rooli, sillä hän on niitä harvoja pelaajia, joka näkee koko kentän koko ajan.

KAUDEN päättäjäisissä oli aihetta hymyyn myös muilla kiupalaisilla, sillä moni kävi pokkaamassa palkinnon pitkän kauden uurastuksestaan.
Kauden alla seura asetti tavoitteeksi saada uusia toimijoita mukaan juniorityöhön. Tässä onnistuttiin hyvin.
– Ensi kaudella meillä on tavoitteena panostaa valmentajien kehittymiseen. Yritämme saada piiritasolta koulutusta, kertoi juniorivalmennuspäällikkö Vesa Vainio.
– Lisenssipelaajia KiuPan junioreissa oli tänä vuonna yhteensä 184 ja tähän harrastajat päälle. On hienoa, että pelaajamäärämme on viime vuosina vakiintunut 200:n tuntumaan. Erityisen iloinen voi olla siitä, että vaikka olemme pienellä paikkakunnalla, oli pelaajamäärämme noin 10-20 enemmän kuin viime vuonna. Olemme myös onnistuneet pitämään lisenssimaksut alhaisina, Vainio riemuitsi.
Haasteitakin toki on, ja yksi näistä on ns. dropout-ilmiö.
– Pienemmissä pelaajia on hyvin, mutta vanhemmissa ikäluokissa on käynyt viime vuosina kato. Onkin harmillista, että 03-pojat olivat tällä kaudella meidän vanhin juniori-ikäluokka. Heidän ohella oli vain toinen piirin kilpasarjaa tahkonnut porukka eli 04:set.
Ensi vuonna 03- ja 04-joukkueet jouduttaneen yhdistämään, jotta pelaajia olisi tarpeeksi.
– Toisaalta joukkue päässee sitä myöten pelaamaan 11 vastaan 11 -pelejä, Vainio sanoi.
Muita uudistuksia ensi kesälle on mahdollinen korttelisarja Iisalmen joukkueiden kanssa. Pelejä on suunniteltu arki-illoille.
Tavoitteena KiuPassa on, että tulevaisuudessa seuralla olisi C-junioreihin saakka joukkueita.

KAUDEN 2017 suunnittelu alkaa jo muutaman viikon kuluttua valmentajien kesken.
– Tammikuussa alkavat ensimmäiset harjoitukset ja toden teolla homma starttaa huhtikuussa, kun pääsemme ulos tekonurmelle. Tässä vaiheessa yleensä myös talvilajien harrastajat palaavat jalkapallon pariin, kertoi seuran puheenjohtaja Pekka Kattainen.