Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Uma on Kiuruveden 97. satatonnari

PYYMÄEN tilalla oli viime viikolla juhlapäivä, kun satapäisestä lypsykarjasta palkittiin satatonnari Uma. Pohjois-Savon karjakerho palkitsi jalostustyössä menestyneitä maatalous yrittäjiä Iisalmen metsäpirtissä keskiviikkona. Kiuruvetisille tuli useita palkintoja, mutta ainoastaan yksi satatonnari.
Uma on 11-vuotias ayrshire-lehmä, yhdeksän lehmävasikan äiti. Elämänsä aikana se on lypsänyt yli 100 000 kiloa maitoa, parhaimpana vuonna 14 900 kiloa. Maidon valkuais- ja rasvapitoisuudet ovat hyvällä tasolla, Uma on tuottanut laatumaitoa. Sen elämä on sujunut mallikkaasti eikä se ole sairastellut. Uma ei kuitenkaan voitostaan korvaansa hetkauta, vaan jatkaa normaalia lehmän elämää navetassa.
– Uma on huomaamaton lehmä. Se ei vaadi erityistarkkailua, ainoastaan ruokaa ja lypsämisen ajallaan. Se viihtyy enemmän yksin tehden omaa työtään. Ei se ihmisen seuraa kaipaa. Luonteeltaan se on määräilevä, mutta ei äkäinen, kertoo Uman omistaja Riitta Forss.

PYYMÄEN tila siirtyi sukupolvenvaihdoksessa Riitta Forssin nimiin hänen vanhemmiltaan, Anna ja Tauno Forssilta vuonna 1992. Heitä ennen tila oli Riitan isovanhempien, Esteri ja Väinö Forssin, hallinnassa.
– Tilan töissä minua auttaa 19-vuotias poikani Väinö. Hän tykkää maataloustöistä, mutta en ole kannustanut jatkamaan häntä kotitilalla, jos maatalouden ajat säilyvät yhtä kurjina. Maidon hinta on niin alhaalla, että parsinavetan pitäminen on kannattamatonta.
Forss ennustaa, että tulevaisuudessa ei ole enää pieniä tiloja, koska niiden pitäminen tehdään kannattamattomaksi.
– Olen ollut 24 vuotta maatalousyrittäjänä. Tuona aikana fyysiset työt ovat helpottuneet, mutta ilman poikaani ja maataloustyöntekijää en pärjäisi. Karjan kokokin on kasvanut kymmenkertaiseksi.
Forssin tilalla saattaa vielä ensi vuonna tulla toinenkin satatonnari, kun yhden lehmän maitomäärät ovat ylittäneet jo 90 000 kiloa. Siihen saakka Uma jatkaa puurtamista tilan ainoana satatonnarina.