Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

Lätty lätisi Turpaanvetotalkoissa

OLLI LINNILÄ ja Aki Pennanen saivat turpaansa, mutta Matti Lappalainen voitti oman ottelunsa kotiyleisön suureksi riemuksi. Liikuntahalliin saapui viihtymään lauantai-illan huumaan yli 400 katsojaa.

TURPAANHAN siinä varmaankin tulloo, eekä kannata hirveesti meijjän puolesta vetoja lyyvä.
Näin ennakoivat Matti Lappalainen ja Aki Pennanen ennen lauantain nyrkkeilyiltaa, liikuntahallissa pidettyjä Turpaanvetotalkoita. Heistä jälkimmäinen oli oikeassa, vaikka hävisikin ainoastaan tuomariäänin 1–2 illan nimekkäimmälle iskijälle, Juho ”Härmän Häjy” Haapojalle.
– Kyllä minä viimeiseen asti yritin, mutta en mahtanut paremmalle mitään. Sen voin kyllä sanoa, että on tuolla Juholla vaan melkoisen painavia iskuja, Pennanen huohotti kehähaastattelussa heti ottelun päätyttyä.
Juho Haapoja tuli yleisön eteen hyvin perinteisellä ”pohojalaasella” uholla. Hän oli selvästi varma 3–0 -voitosta, joten mies olikin äimän käkenä kun voitti ”vain” 2–1. Joka tapauksessa Haapoja tuuletti voittoaan yhtä näyttävästi kuin sisääntuloaan. Illan isoin nimi selvästi osasi show-meiningin ja vuorovaikutuksen yleisön kanssa.
– Kylhän siinä hiki tuloo, kun on näin paljon massaa, naurahti raskaansarjan Suomen mestari komealla murteellaan.
Aki Pennasta Haapoja kehui perushyväksi nyrkkeilijäksi.
– Eniten on varmaan kehitettävää ihan puhtaasti fyysisessä kunnossa. Mutta sehän on helposti korjattu. Ei kun vain juoksulenkille, komeassa parrassa esiintynyt Ylihärmän urho opasti.

TAPPIOON joutui tyytymään myös Olli Linnilä, joka otteli iisalmelaislähtöistä Sakari ”Saku” Lähderinnettä vastaan. Lähderinne peittosi urhean kiuruvetisen konesähköasentajan puhtaasti tuomariäänin 3–0.
Voitostaan huolimatta Lähderinne antoi paljon tunnustusta Linnilälle.
– Täytyy myöntää, etten tiennyt etukäteen vastustajasta yhtään mitään. Ehkä sitten sorruin hieman aliarviointiin, sillä sieltähän tuli yllättävänkin päättäväinen kaveri vastaan heti ensisekunneista lähtien, ”Saku” sanaili.
– Kova ottelu tämä oli ja hyvän hien sain päälle. Ensi vuonna uudestaan, Lähderinne lupasi.
Ottelussa oli kehätuomarin keskeytyskin lähellä, sillä Linnilälle luettiin lukua kaksi kertaa. Hän kuitenkin sinnitteli urhoollisesti loppuun saakka, vaikka selvästi huojui loppua kohti.
– Kyllä tuo Saku on hyvä mätkimään. Nyt täytyy huilata hetki, että pystyy seuraavan kerran nyrkkeilemään, Linnilä läähätti.

ILLAN pääottelussa kohtasivat isot miehet, kun Matti ”Jyväjemmari” Lappalainen haastoi kirkkonummelaisen Jarmo Helinin, vuoden 2004 sotilaiden SM-hopeamitalistin.
Lappalainen ei vastustajaansa kunnioittanut, vaan painosti miehekkäästi pitkin ottelua. Helin olikin suurimman osan ajasta puolustuskannalla.
– Toisaalta suojaaminen on kyllä tuttua puuhaa minulle. Olen niin paljon ollut muiden ”säkkinä”, että päätin nytkin panostaa puolustukseen. Ja kyllähän Matti tuli myös todella päättäväisesti päälle. Vahva jässikkä se on ja periksiantamaton, Helin kehaisi.
Lopulta ottelu päättyi Lappalaisen voittoon tuomariäänin 2–1. Tämä sai rajusti kannustaneen yleisön hullaantumaan. Myös Lappalainen itse oli silmin nähden onnellinen.
– Tiesin, että Jarmo on kova vastus, joten kyllähän tämä voitto lämmittää mieltä. Sekin oli mukavaa, että saatiin rehti ja reilu taisto aikaiseksi.
Lappalainen jakoi erityiskiitosta kotiyleisölle.
– Tuntui mahtavalta nyrkkeillä tuollaisen kannustuksen edessä. Onhan tässä ollut vaikeita aikoja, mutta teidän ansiosta olen jaksanut eteenpäin ja aion jaksaa vastaisuudessakin, Lappalainen päätti tunteikkaan puheensa.
Voitto ja siitä seurannut kultainen mitali olivat Lappalaiselle harvinaista herkkua.
– Hopeaa lähdin hakemaan kahvakuulapronssien seuraksi, mutta kulmamiehet olivat vähän eri mieltä. 27 vuotta sitten tuli biljardista Kiuruveden mestaruus, eli tämä oli toinen voitto tähän ikään tullessa. Kiitos Jani Rantonen ja Tuomo Eronen, 53-vuotias Lappalainen hehkutti avustajiaan.
Jarmo Helinin kulmamiehenä nähtiin itse Amin Asikainen, joka selvästi halusi suojattinsa voittavan. Sen verran vinhasti mies huitoi ohjeitaan. Tällä kertaa entisestä Euroopan mestarista ei ollut kuitenkaan apua.

TAPAHTUMAN tuotto meni elokuussa tapaturmaisesti menehtyneen Kyösti Pennasen perheen rahastoon. Väkeä hallissa oli yhteensä noin 450 henkilöä.
Lopullinen hyväntekeväisyyssumma selviää lähiviikkojen aikana, kun Tukitalkoot ry ynnää tapahtuman kulut ja menot.