Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Peltohovi on Kiuruveden vuoden yrittäjä

YS-VIIHDE Oy eli Peltohovi palkitaan Kiuruveden vuoden yrittäjänä Leppävirralla maakunnalisessa yrittäjäjuhlassa lauantaina. Peltohovin porukat, Minna ja Jari Nikkinen sekä Kauko Kärkkäinen, odottavat juhlaa, sillä yleensä kolmikko on töissä, kun muut juhlivat.

KUN maakunnallinen yrittäjäjuhla järjestettiin Kiuruvedellä vuosi sitten marraskuussa, olivat Minna ja Jari Nikkinen sekä Kauko Kärkkäinen, pitämässä huolta siitä, että palvelu pelaa Peltohovissa, kun maakunnan yrittäjät tulevat liikuntahallista jatkoille paikalliseen ravintolaan..
Yrittäjät itse tekevät yleensä viikonlopun iltavuorot ja pyhäpäivän tunnit, sillä vieraan palkkaaminen maksaa. Mutta vaikka trio on täystyöllistetty, ovat he kiitollisia siitä, että saavat tehdä töitä hotelli- ja ravintola-alalla.
– Meillä on erinomainen tiimi. Pitkäaikainen ja luotettava henkilökunta mahdollistaa pienen irtioton arjesta, myös tulevana lauantaina, kun matkaamme Leppäviralle, yrittäjät kiittävät.
Yrittäjäpalkinnosta Peltohovin yrittäjät ovat otettuja, sillä ravintola-ala ei ole heidän mielestään kovin arvostettu.
– Mehän vaan syötetään ja juotetaan ihmisiä, jatkaa Minna Nikkinen.

KIURUVEDEN yrittäjäyhdistys perustelee vuoden yrittäjä tittelin myöntämistä Peltohoville sillä, että yritys on toiminut jo 35 vuotta.
– Ala on kokenut suuria muutoksia vuosien aikana. Peltohovissa on pystytty vaikeidenkin aikojen aikana tuottamaan niin ravintola- kuin hotelli- ja viihdepalveluja ajan vaatimusten mukaisesti, perustelee yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tarja Arbelius.
– On ollut hienoa huomata, miten innovatiivisia ja ystävällisiä he aina ovat ja innolla mukana myös toteuttamassa erillisiä tapahtumia Kiuruvedellä yhteistyössä yrittäjäyhdistyksen kanssa. Kiuruvedelle on erittäin tärkeä, että tämäntyylistä yritystoimintaa on Kiuruveden keskustassa. Peltohoviin on helppo kokoontua ja yöpyä.

VUOSIKYMMENIEN saatossa ravintolatoiminta on muuttunut. Jos Peltohovissa ei olisi tarjolla ruokaa ja hotellimajoitusta, yritys ei eläisi pelkällä ilta-anniskelulla, sillä anniskelu tahtoo rajoittua lauantai-iltaan ja silloinkin ihmiset tulevat nauttimaan talon tarjoilusta vasta hieman ennen puoltayötä.
– Hotellissa on yöpyjiä, kun Kiuruvedellä tapahtuu. Pääosa majoittujista on työkseen liikkuvia. Nytkin kun terveyskeskusta peruskorjataan, työmiehet ja -naiset käyttävät meidän palveluja, Peltohovin porukat kertovat.
Ja syöjiä riittää niin päivällä kuin illalla, sillä Peltohovissa on panostettu ruokaan.
– Me laitamme ruokaa sydämellä. Lounaalle tehdään maittavaa kotiruokaa kotimaisista raaka-aineista. Ja à la cartessa on otettu huomioon viimeiset trendit ”ilman piperrystä”, Minna Nikkinen kertoo.
Yrittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja luovuutta sekä omasta vapaa-ajasta tinkimistä. Työn kausiluonteisuus ja byrokratia puolestaan kysyvät stressinsietokykyä.
– Kaikesta on raportoiva viranomaisille: majoittujista, myydyistä ruoka- ja alkoholimääristä, soitetusta musiikista, esiintyjistä, ravintolan omavalvonnasta, yrittäjät luettelevat.
Peltohovin porukoilla on haaveita kehittää ravintolaa ja hotellia, ja koko ajan tehdäänkin jotain, mutta usein se on näkymätöntä pintafiksausta.
– Kyllähän täällä pitäisi tehdä väliin myös laajempi remontti, mutta se maksaa ja velkaa ei mielellään enää otettaisi, yrittäjät tuumaavat.

PELTOHOVISSA juhlitaan 35-vuotisyntymäpäiviä 25.–26.11. Perjantaina esiintyy Mikael Gabriel, joten iltaan odotetaan valtavaa määrää ihmisiä. Lauantaina mennään 80-luvun meiningillä.
– Isot kiitokset uskollisille asiakkaille, synttäreillä nähdään, viestittää Peltohovin yrittäjätrio.