Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Tunnustus nuorisotyöstä

KIURUVEDEN kaupungin kulttuuripalkinto ojennettiin itsenäisyyspäivän juhlassa opettajille, Anna-Mari Svärdille ja Merita Sarasteelle. Svärd ja Saraste ovat tehneet kultturityötä nuorten parissa. Svärd työskentelee Yläkoulun ja lukion musiikinlehtorina sekä kansalaisopiston musiikinopettajana. Hänen vetämänsä musiikin valinnaisryhmät ovat järjestäneet Kiurusalissa useita konsertteja ja musikaaleja. Lisäksi hän on herättänyt Kiuruveden kesäisen musiikkileirin taas henkiin.
Merita Saraste on Yläkoulun äidinkielenlehtori ja tänä vuonna perustetun Kiuruveden vapaan nuorisoteatterin puheenjohtaja ja puuhanainen. Anna-Mari ja Merita ovat positiivisia ja yhteistyökykyisiä nuoria naisia, jotka tekevät työtään antaumuksella nuoria innostaen.
Svärd ja Saraste ovat iloisesti yllättyneitä saamastaan huomionosoituksesta.
– TOSI mukavaa, kun kaupunki huomioi ja arvostaa nuorten kanssa tehtävää työtä, toteavat molemmat opettajat.
– Olemme iloisia ja otettuja kulttuuripalkinnosta, naiset jatkavat.

KULTTUURIPALKINNON perusteluissa todetaan, että Kiuruvedellä on ilahduttava määrä nuoria mukana tuottamassa musiikki- ja teatteriesityksiä. Tämä harrastustoiminta tarjoaa hienoa sosiaalista pääomaa nuorille. Teatterin tekeminen tai soittaminen luo nuorelle ihania muistoja, hyviä kokemuksia, verkostoja ja mahdollisuuden vaikuttaa oman kotikunnan viihtyisyyteen ja virkeyteen.
Perusteluissa mainitaan edelleen, että molemmat opettajat ovat positiivisia ja yhteistyökykyisiä ja tekevät työtään antaumuksella nuoria innostaen.

MUTTA mitä nuoret antavat Anna-Marille ja Meritalle?
– Energiaa, uusia ideoita, halua kokeilla, listaa Merita Saraste.
– Nuoret ovat valtava voimavara. Ison porukan kanssa voi saada aikaan isoja projekteja, nuorilla on uskaliaisuutta ja polte tehdä yhdessä, sanoo Anna-Mari Svärd.
Yleensä tekemiseen saadaan mukaan kaikki nuoret, ujoimmat ja arimmatkin, sillä jokaiselle saadaan niin musiikkiesityksissä kuin teatterissakin se oma tehtävä. Kaikkien ei tarvitse olla kärkiroolissa, jos se tuntuu alkuun vieraalta.
– Hyvästä fiiliksestä kaikki haluavat tulla osallisiksi, opettajat sanovat.

NAISTEN mielestä Kiuruvesi on tarjonnut hyvin nuorille mahdollisuuksia tuoda esiin osaamistaan.
– Kiurusali on mahtava paikka, siellä on mahdollisuus järjestää konsertteja ja juhlia, puitteet ovat ihan erilaiset kuin koulun juhlasalissa, Svärd kehuu.
Merita Saraste kiittelee kulttuurisihteeri Heidi Huhtilaista ja Kiurusalin tekniikasta huolehtivaa Auli Vaalamaa, heiltä saa aina ideoihin positiivisen vastaanoton ja apua, yksi hyvä esimerkki on viime keväänä järjestetty muotinäytös.

MITEN Anna-Mari Svärd innostui puuhaamaan musiikkileirejä, tulevana kesänä on luvassa jo kolmas leiri seurakunnan leirikeskuksessa Hyvölänniemessä?
– Leiritunnelma on aina hieno, kun samanhenkiset, mutta eri-ikäiset ovat yhdessä. Kiitos seurakunnalle ja kansalaisopistolle puitteista ja rahoituksesta.
Svärdin mukaan kiuruvetiset nuoret ovat musiikillisesti todella lahjakkaita ja paikkakunnalla on paljon musiikista kiinnostuneita nuoria.
Svärdin valinnaisryhmillä on taas konsertti Kiurusalissa helmikuussa, sitä odotetaan, suunnitellaan ja harjoitukset ovat käynnistymässä. Lisäksi Svärdin ryhmät ovat käyneet ja käyvät laulamassa joululauluja koulun ulkopuolella. Oma roolinsa on myös seurakunnan ja kansalaisopiston Cantus firmus -kuorolla, jonka johtajana Svärd toimii.

MERITA Saraste joutui mukaan Kiuruveden vapaaseen nuorisoteatteriin, kun oppilaat Aapo Falck ja Justus Blomberg häntä siihen pyysivät.
– Heillä oli idea ja halu tehdä, mutta tarvittiin apua papereiden pyöritykseen ja rahoitukseen järjestämiseen, Saraste kertoo.
Kiuruveden nuorilla ja lapsilla on mahdollisuus olla mukana myös Maalaiskaupunginteatterissa ja Hulluviimassa, mutta nuorisoteatterissa nuoret pääsevät kokeilemaan kaikkia mahdollisia rooleja aina ohjaamisesta puvustamiseen.
Nuorisoteatterissa on noin 10 aktiivia, parasta aikaa ollaan käynnistämässä uutta puhenäytelmää. Ensi-ilta on 7.4.2017. Näytelmän on ohjannut Justus Blomberg ja käsikirjoittanut Merita Saraste.
Kaksi tarinaa elämästä on koskettava kertomus kahdesta päällisin puolin erilaisesta nuoresta, joita yhdistää toisiinsa läheisen ihmisen menetys. Heillä molemmilla kun on sama päämäärä: selvitä kuoleman jälkeen takaisin elämään. Eikä kumpikaan pysty siihen yksin.
Kevään mittaan nuorisoteatterilta on luvassa pieniä esiintymisiä ja tanssinumeroita.