Uutiset (muokattu 20.1.2021) Aku Laatikainen

YTY tuo lisää ytyä 4H:n toimintaan

4H-YHDISTYS sai merkittävän rahoituksen kaksivuotiselle Yritystä ja Tekoja Yhdessä -hankkeelleen. Kiuruveden ohella mukana ovat Iisalmen, Vieremän, Pielaveden ja Varpaisjärven 4H-yhdistykset.

4H-YHDISTYS sai elokuussa mukavia uutisia, kun keväästä lähtien ideoitu YTY-hanke sai kaivatun
rahoituksen ja niinpä toiminta päästiin polkaisemaan käyntiin. Yhteensä hankkeelle tuli leader-tukea lähes 200 000 euroa. Tästä Kiuruveden 4H-yhdistyksen osuus on noin 35 000 euroa.
– Onhan tämä merkittävä juttu, kun saadaan ihan taloudellisiakin voimavaroja toimintaan. Se on myös hyvä, että tämä antaa peräti kahdelle seuraavalle kesälle paremmat työllistymismahdollisuudet nuorille ja lisäksi maksutonta koulutusta, iloitsee Kiuruveden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Eila Villanen.

YTY tulee sanoista Yritystä ja Tekoja Yhdessä. Se on Iisalmen, Kiuruveden, Vieremän, Pielaveden ja Varpaisjärven 4H-yhdistysten yhteinen, kaksivuotinen hanke, joka päättyy heinäkuussa 2018.
– Hankkeen tavoitteena on juurruttaa nuoria kotiseudulleen sekä tuoda nuoria ja ikäihmisiä yhteen.
Hanke tarjoaa nuorille töitä sekä ikäihmisille virikkeitä ja hoivaa, Villanen kertoo.

YTY:ssä nuorille tarjotaan käytännönläheistä koulutusta ikäihmisten kohtaamisesta ja auttamisesta arjessa. Nuorista kootaan toimintaryhmiä, joille tarjotaan omalla kotiseudullaan erilaisten kylätapahtumien organisointiin liittyvää koulutusta ja samalla ikäihmisten hyvinvointikoulutusta.
– Koulutusten jälkeen nuoret järjestävät ikäihmisille ja kyläläisille heidän tarpeistaan lähtevää viriketoimintaa. Samalla digitaaliset välineet ja ikäihmisten kotona asumista helpottavat sähköiset sovellukset tehdään tutuksi sekä nuorille että ikäihmisille. Tavoitteena on kehittää yhteistyössä koko Ylä-Savoon uusi toimintatapa, joka ei ole ylhäältä annettu, vaan sen jatkuvuus olisi nuorten ja ikäihmisten yhteistyön tulos.
YTY-hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa.

YTY-HANKE tarjoaa nuorille työelämäkoulutusta mm. asiakaspalvelusta ja yrittäjyydestä sekä hygieniapassi- ja ensiapukoulutusta.
– Lisäksi hankkeen työntekijät ja mukana olevat nuoret tuottavat tapahtumien ohella erilaisia palveluja, kuten kotiapua, pihatöitä ja lastenhoitoa niitä tarvitseville, Villanen luettelee.
Nuoret itse sanovat hankkeen tuoneen piristysruiskeen 4H-toimintaan. Ensimmäisissä koulutuksissa on ollut mukana noin 30 nuorta ympäri Ylä-Savoa. Tavoitteena on kouluttaa 50.
– Koulutuspäivinä on ollut monipuolista ohjelmaa ja olemme saaneet itsekin vaikuttaa päivien sisältöön hyvin. Samalla saa tutustua muihin Ylä-Savon 4H-nuoriin.
– Mukaan koulutuksiin mahtuu edelleen ja kannattaakin olla 4H-yhdistykseen yhteydessä jos vain kiinnostaa. Seuraava koulutus on tammikuussa Varpaisjärvellä ja koulutuksen käyneillä on etusija
esimerkiksi kesätyövalinnoissa. Lisäksi koulutuksista voi saada mm. opintopisteitä eri oppilaitoksiin.
– Ainakin itse olemme saaneet paljon mielekästä tekemistä ja oppineet uusia asioita 4H:n kautta.
Lisäksi on tullut monia tosi hyviä ystäviä. Tällä hetkellä mukana on aika paljon naispuolisia toimijoita, mutta kyllä miespuolisetkin voivat ihan yhtä hyvin tulla mukaan, kiuruvetiset nuoret naiset hymyilevät.

MUKAAN YTY-hankkeeseen ja 4H-toimintaan nuori voi tulla, jos on alle 29-vuotias. Hankkeesta saa lisätietoa esimerkiksi Facebookin ja internet-sivujen kautta. Myös Kiuruveden 4H-yhdistyksellä on omat sosiaalisen median kanavansa.