Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Luupuvedelle vihdoin uusi koulu

LUUPUVEDEN uusi kyläkoulu saapui pari viikkoa sitten elementteinä vanhan koulun taakse. Vuokrakoulu on käyttövalmis vuoden loppuun mennessä, mutta koululaiset palaavat evakosta tammikuun lopussa.

LUUPUVEDELLÄ iloitaan, kun uusi Luupuveden koulu on noussut kylämaisemaan. Vanha koulu laitettiin käyttökieltoon sisäilmaongelmien takia syksyllä vuonna 2015. Siitä alkoi reilun 50 oppilaan evakkoaika Kiuruveden yläkoulussa ja Nivan alakoulussa.
Nyt puolitoista vuotta myöhemmin koulunjohtaja Esko Huttunen ei voi olla hymyilemättä esitellessään koulun uusia tiloja. Kookkaaseen noin 500 neliön rakennukseen mahtuu lähes kaikki tarpeellinen. Koulun puutyöt ja sisäliikuntatunnit pidetään tulevaisuudessa vanhassa koulurakennuksessa, jota ei ole asetettu käyttökieltoon.
– Nyt on hyvä fiilis. Vanhempien huoli lapsista on hävinnyt uuden koulurakennuksen saavuttua tontille. Arvostan, että muutkin tahot ovat ottaneet huolemme omakseen. Kiuruvedellä arvostetaan lapsia ja nuoria, tämä teko puhuu sen puolesta, Huttunen sanoo.
– Uskon uuden rakennuksen tuovan nostetta koko Luupuveden kylään. Koulu on koko kylän yhteisessä käytössä. Toivon, että kyläläiset ottavat koulun harrasteryhmien iltakäyttöön. Nämä tilat taipuvat moneksi, iloitsee Huttunen.

OPPILAAT palaavat evakosta yläkoululta ja alakoululta tammikuun 30. päivä. Rakennus valmistuu jo vuoden vaihteessa.
– Lähdimme evakkoon niin kiireisellä aikataululla, että nyt haluamme muuttaa takaisin aivan kaikessa rauhassa. Oppilaat ovat ihan innoissaan muutosta. Nämä oppilaat ovat Kiuruveden historiassa ainutlaatuinen joukko, he ovat ikäluokka joka sai kokonaan uuden koulun.
Muuton myötä koulussa järjestetään myös avajaisjuhla, jota oppilaat ja henkilökunta pääsevät yhdessä suunnittelemaan.
– Kylällä olosta olemme ottaneet kaiken hyödyn irti käyttämällä aktiivisesti liikunta- ja kulttuuripaikkoja. Oppilaat ovat evakossa joutuneet toimimaan kahdessa eri paikassa, joten muuton myötä pääsemme taas yhteen.

LUUPUVEDEN koululla on vielä edessä uuden pihan laittaminen ja pihasuunnitelman päivittäminen. Pihasuunnitelmassa voidaan huomioida myös kyläläisten toiveita. Esimerkiksi jalkapallokenttä olisi kaikkien käytössä.
Luupuveden vuokrakoulun rakentajana toimii Jivaco Oy. Rapis Oy teki vanhan koulun taakse maanrakennustyöt.
Kaupunki teki Jivaco Oy:n kanssa 10 vuoden vuokrasopimuksen, jonka päätyttyä kaupungilla on mahdollisuus jatkaa vuokraamista, ostaa rakennus tai luopua rakennuksesta. Kymmenessä vuodessa koulun vuokra on 980 000 euroa. Vajaa 500 neliöinen rakennus palvelee tammikuusta lähtien 53 oppilasta, kolmea opettajaa, kahta ohjaajaa ja keittäjää.