Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Soten valinnanvapauskokeilu toi Kunnanlääkärit Kiuruvedelle

ELÄKELÄINEN Leena Hakula (84) pysähtyy kaupungintalon edustalla jututtamaan kunnanlääkäri Marja-Terttu Huuhtasta ja Harri Haimakaista. Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy:n lääkäri-yrittäjät Huuhtanen ja Haimakainen ovat katsastamassa tulevia yksityisen lääkäriaseman tiloja, jotka avataan tammikuussa kaupungintalossa.

HAKULA sanoo, että uusi yksityinen lääkäriasema on enemmän kuin tervetullut Kiuruvedelle, sillä vaivoja riittää ikäihmisillä moneen lähtöön. Tosin hän ei ole paljon lääkäriä tarvinnut.

KUNNANLÄÄKÄRIT Kiuruvesi Oy tulee tarjoamaan kiuruvetisille ja Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän muiden jäsenkuntien (Iisalmi, Sonkajärvi ja Vieremä) asukkaille samat perusterveydenhuollon palvelut kuin Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä tammikuusta alkaen.

KUNNANLÄÄKÄREIDEN tulo Kiuruvedelle liittyy kuntayhtymässä vuoden alusta käynnistyvään sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun, jossa asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai järjestön tarjoaman sotepalvelun kaikissa samaan hintaan.
– Perusterveydenhuollon palvelut tarkoittavat lääkärin ja hoitajan vastaanottoa, jalka-, fysio- ja ravitsemusterapiaa. Erikoislääkäreille kirjoitamme lähetteitä samoin kriteerein kuin julkisella puolella eli yleisten valtakunnallisten kriteerien mukaan potilaan hoidon sitä vaatiessa. Kannamme myös vastuun laboratorio- ja röntgentutkimuksista, jotka ostamme Ylä-Savon Soten röntgeniltä ja Islabilta, Harri Haimakainen kertoo.
Kunnanlääkärit tarjoaa niin ikään sosiaalineuvontaa ja tekee yhteistyötä työterveyshuolto Verson kanssa.

KUNNANLÄÄKÄREIDEN toiminta Kiuruvedellä käynnistyy kolmella kunnanlääkärillä ja palvelupäälliköllä. Palvelupäällikköä ei ole vielä valittu, mutta hänellä tulee olemaan sairaanhoitaja- tai terveydenhoitajatausta.
– Jos asiakkaita riittää, palkataan lisää hoitajia ja lääkäreitä, lisää Haimakainen.
Ensimmäisen kahden vuoden aikana, minkä valinnanvapauskokeilu Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alueella, kestää, Kunnanlääkärit ei odota kovia rahavirtoja.
– Saamme jokaisesta asiakkaasta sosiaali- ja terveysministeriöltä/ Ylä-Savon Sote -kuntayhtymältä 22 euron korvauksen kuukaudessa. Se on pelottavan pieni summa. Otamme suuren riskin aloittamalla toiminnan tyhjästä verrattuna isoihin valtakunnallisiin toimijoihin, joilla on pääomasijoittajan rahat ja työterveyshuollon potilaat. Me näemme tässä kuitenkin ison mahdollisuuden päästä tekemään uudenlaista toimintaa, jossa potilas on keskiössä. Me tulemme hoitamaan asiakkaitame niin hyvin, että he haluavat asioida meidän luona jatkossakin. Aikaisemmin järjestäjä on määrännyt, että pitää asioida terveyskeskuksessa ja tietyllä lääkärillä, nyt potilas tekee valinnan, haluaako hän asioida terveyskeskuksessa vai meidän luona. Uskomme, että hoidon vaikuttavuus ja hoitotulokset paranevat, kun potilas on itse valinnut lääkärin, Haimakainen sanoo.

KUNNANLÄÄKÄREIDEN ideologia poikkeaa perinteisestä terveyskeskusjärjestelmästä siinäkin, että lääkäri itse voi vaikuttaa siihen, millaisen ajan hän käyttää potilaan hoitamiseen. Terveyskeskuksessa järjestelmä on ohjannut potilaan lääkärin vastaanotolle 20 minuutin välein.
– Tarvittaessa lääkäri käyttää yhden potilaan kohtaamiseen vaikka 1,5 tuntia, että hänen asiansa saadaan hoidettua, jatkaa Marja-Terttu Huuhtanen.
Kunnanlääkärit haluavat herättää henkiin vanhan kunnanlääkärisysteemin, jossa tuttu ja oma lääkäri hoitaa koko perhettä vaarista vauvaan.
– Meidän mielestämme lääkäripalvelujen tulee olla lähellä kuntalaisia täällä Kiuruvedellä, eikä 100 kilometrin tai videoyhteyden päässä. Toki meilläkin on valikoimassa sähköistä asiointia, Haimakainen sanoo.
– Suuressa lääkärikeskuksessa voi olla lääkäriaikoja tarjolla, mutta asiakas ei välttämättä pääse samalle lääkärille. Uskomme siihen, että hoitotulos paranee, kun lääkäri tuntee potilaan ja koko perheen, jatkaa Huuhtanen.
Kunnanlääkäreiden käytössä on sama tietojärjestelmä, Pegasos, kuin Ylä-Savon Sotessa, joten yksityisellä lääkäriasemalla päästään käsiksi potilaiden tietoihin, eikä lääkärin tarvitse aloittaa sairaushistorian kyselyä alusta.

KUNNANLÄÄKÄRIT ei poissulje mahdollisuutta, että toiminta laajenee tulevina vuosina Kiuruveden lähikuntaa, nyt kuitenkin tärkeintä on saada lääkäriasema käyntiin Kiuruvedellä.
– Tarkoitus on olla Kiuruvedellä pysyvästi, jos asiakkaat meidät valitsevat ja ovat tyytyväisiä, kaksivuotisen kokeilun takia ei kannata yritystä perustaa, Haimakainen linjaa.
Kunnanlääkärit, Sami Salminen, Harri Haimakainen ja Marja-Terttu Huuhtanen, ovat tunteneet toisensa pitkältä ajalta. Heillä ei ole kuitenkaan yhteistä yritystaustaa. Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän alue valikoitui yrityksen paikaksi, kun yhtymä pääsi valinnaiskokeiluun ja yksityiset lääkärit otettiin heti hakuvaiheessa keskusteluun mukaan.
Haimakainen on aikaisemmin vastannut Attendolla koko perusterveydenhuollon liiketoiminnasta, Huuhtanen on työterveyslääkäri Kuopiossa ja Salminen terveyskeskuslääkäri Kaarinasta.
– Olemme vuokranneet Kiuruveden keskustasta neljä huonetta ja keittiön, pidämme vakituiset kodit Kuopiossa ja Kaarinassa ensi alkuun. Jokainen meistä tekee täällä vuorollaan kolme pitkää päivää, Haimakainen kertoo.

VALINNANVAPAUS tarkoittaa sitä, että asiakas ei tarvitse erillistä seteliä tai muovikorttia ilmoittautuessaan ja tullessaan vastaanotolle Kunnanlääkäreille.
– Palveluumme voi listautua tulemalla lääkäriasemalle, soittamalla, soten nettisivuilla tai paperilomakkeella, joita löytyy toimipisteestämme ja apteekista. Paperilomake on hyvin yksinkertainen, siihen tulee vain nimi, syntymäaika ja puhelinnumero, Haimakainen kertoo.
Valinnan voi tehdä jo 2.1.2017, vaikka Kunnanlääkärit aloittaa vastaanotot tammikuun 16. päivänä.