Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Lääkäriasemalla ommeltiin jo ensimmäinen potilas

KAUPUNGINTALOSSA oli ihmisiä ruuhkaksi asti maanantaina, kun Kunnanlääkärit Oy Kiuruvesi avasi ovensa. Lääkäriasemalla otettiin vastaan jo koko joukko kirjautumisia Kunnanlääkäreiden asiakkaiksi, ensimmäinen potilaskin ennätettiin ommella heti aamusta.

ANJA KASTARINEN oli yksi, joka listautui heti avajaisissa Kunnanlääkäreiden asiakkaaksi. Samassa talossa asustava Nelma Meriläinen oli Kastarisen mukana tutustumassa uuteen lääkäriasemaan. Hän jäi vielä miettimään omaa palveluntarjoajaansa.
– Asun tässä lähellä ja tänne on helppo pistäytyä vastaanotolle, jos tarve vaatii, perusteli Kastarinen kallistumistaan Kunnanlääkäreiden puoleen.
Marjatta ja Heikki Keränen näkevät tärkeänä, että lääkäri on helposti saavutettavissa, kun siihen on tarve.
– Onneksi on oltu terveinä, kiitteli Heikki Keränen.
Antero Tabell piti hyvänä, että Kunnanlääkäreiden palvelu maksaa yhtä paljon kuin käynti terveyskeskuksessa.
– Täällä voi käydä milloin vain ja vastaanotolle pääsee jonottamatta, toivottavasti hoito on hyvää, sanoi
Tabell ja kertoi niin ikään miettivänsä vakavasti yksityiselle lääkäriasemalle siirtymistä.
Susanna Sajankoski ei taas osannut vielä odottaa mitään, mutta päätti kirjautua Kunnanlääkäreiden asiakkaaksi.
– Sittenhän sen näkee, kun kokeilee. Ollaan tässä koekaniineina.

KUNNANLÄÄKÄRIT toi Kiuruvedelle Ylä-Savon Sote -kuntayhtymässä vuodenvaiheessa käynnistynyt valinnanvapauskokeilu. Kiuruvetiset voivat valita oman lääkärinsä julkisen terveyskeskuksen sijaan yksityiseltä sektorilta. Kiuruvetiset ja muut sotealueen asukkaat ovat siis koekaniineja, miten valinnanvapauskokeilu käytännössä toimii, kun soteuudistus astuu voimaan 2019.
Kunnanlääkäreille tulee listautua asiakkaaksi, muutoin on edelleen Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän listoilla. Kirjautuminen käy netissä, lääkäriasemalla täyttämällä paperinen lomake, piipahtamalla vastaanotolla tai soittamalla lääkäriasemalle.
Kirjauduttuaan Kunnanlääkäreiden asiakkaaksi pääsee sitten valitsemaan kolmesta ammattilaisesta mieluisimman lääkärin: kunnanlääkäri LL Marja-Terttu Huuhtasen, kunnanlääkäri, LL Harri Haimakaisen, kunnanlääkäri, LL Sami Salmisen. Palvelupäällikkönä toimii terveydenhoitaja Sirpa Martikainen.
Lääkäripalvelujen vaihto on maksutonta. Kaksivuotisen kokeilun aikana voi vaihtaa palveluntuottajaa kuukausittain maksutta. Terveystietoja käsitellään Ylä-Savon Soten tietojärjestelmässä, joten myös Kunnanlääkäreillä on ajantasainen tieto sairaushistoriasta.
Kunnanlääkäreiltä saa yleislääkäritasoisen hoidon ja tutkimukset (laboratorio ja röntgen). Lisäksi palveluun kuuluvat hoitajien vastaanotto, fysioterapian ohjauskäynti sekä jalka- ja ravitsemusterapia. Myös kiirevastaanotto eli Enska kuuluu palveluvalikoimaan.
Ympärivuorokautinen päivystys on Iisalmen sairaalassa kaikilla Ylä-Savon Sote -alueen asukkailla, riippumatta palveluntarjoajasta.
Ylä-Savon Sote vastaa myös alueensa neuvola-, koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta sekä- hoitotarvikejakelusta entiseen tapaan.
Kunnanlääkäreillä käyntimaksu vuodelle 2017 on 18,70 euroa eli yhtä paljon kuin Ylä-Savon Sotessa. Tämä maksu makseteaan maksimissaan kolme kertaa vuodessa.

AVAJAISISSA kunnanlääkäri Sami Salminen luonnehtii Kiuruvettä suomalaisen sote-kentän ”keihäänkärjeksi”, sillä valinnanvapauskokeilu alkaa Kiuruvedellä ensimmäisenä koko valtakunnassa.
– Kiuruveden kaupungille lämmin kiitos kohtelusta, olemme tervetulleita tänne, se on yllättänyt meidät positiivisesti, kiitteli Salminen.
Salminen toivotti kaikki tervetulleiksi kokeilemaan vastaanottoa, vaihto Ylä-Savon Soten terveyskeskuksista Kunnanlääkäreille on ilmaista.
– Vastaanotot maksavat yhtä paljon ja aina voi vaihtaa takaisin julkiselle puolelle. Haluamme käydä vuoropuhelua kansaanne, miten kehitämme palvelua. Ajatuksemme on asiakaslähtöisyys, hoidamme teitä parhaan kykymme mukaan. Sotelle kiitos, että valinnanvapauskokeilu starttaa ja voimme aloittaa nollasta. Täällä se on meille mahdollista.
Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkanen sanoi olevansa iloinen siitä, että valinnanvapauskokeilu käynnistyy Kiuruvedeltä.
– En ole myöskään mustasukkainen siitä, että yksityisiä palveluja tulee julkisen palvelun rinnalle. Saamme olla pienoiskoossa tekemässä jo sitä, mitä valtakunnassa tullaan myöhemmin tekemään. Toivon hartaasti, että Kunnanlääkäreiden toiminta vielä laajenee, voimme ottaa mallia puolin ja toisin.
Kaupungin johdolle yksityinen lääkäriasema on toiveiden täyttymys, se on ollut strategiassa jo pitkään.
– Näyttää, että palvelulle on myös tarvetta, kun katsoo tätä ihmismäärää avajaisissa, kiteytti hallituksen puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk).