Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Anu Laitinen

Kiuruvedelle rakennetaan lämmitetty ratsastushalli

LÄMMITETTY maneesi eli ratsastushalli kohoaa Luupuvedelle noin 7 kilometrin päähän Kiuruveden keskustasta. Idean takana on kiuruvetinen yrittäjä Jarkko Riikonen. Hevosten ja ratsastuksen pariin hän on mennyt tyttäriensä ratsastusharrastuksen myötä. Tosin harrastuksesta on muotoutumassa ammatti 16-vuotiaalle Eveliina Riikoselle. Riikoset rakennuttivat muutama vuosi sitten tilalleen uuden ratsastustallin.
– Tilan ostettuamme olen leikitellyt ajatuksella, että rakentaisimme maneesin. Tyttäreni kilpailuharjoittelua ajatellen nämä pohjoiset olosuhteet ovat aika rankkoja täysipainotteista harjoittelua ajatellen. Lämmitetty maneesi takaa hyvät harjoittelumahdollisuudet läpi vuoden, Jarkko Riikonen kertoo.
Maneesin yhteyteen on ensimmäisessä vaiheessa tulossa 11 karsinan vierastalli. Maneesin ratsastusala 24 metriä x 80 metriä, täyttää kansainväliset kilpailumitat ja näin ollen tarjoaa tulevaisuudessa mahdollisuuden pitää suurempia hallikilpailuja myös pohjoisessa Suomessa. Maneesin viereen on tulossa 45 metriä kertaa 80 metriä ulkokenttä sekä parkkialueet sähköpaikkoineen. Maneesin tuomaritorni rakennetaan siten, että se palvelee niin hallissa kuin ulkokentälläkin. Maneesin yhteyteen rakennetaan 65 hengen kahvio kabinetteineen. Maneesi on esteetön ja katsomoon tulee 155 istumapaikkaa sekä 4 pyörätuolipaikkaa. Lisäksi maneesiin tulee saniteettitilat niin katsojille kuin ratsastajillekin. Ratsastajien tiloissa on myös suihkutilat.
– Vierastalli tarjoaa puitteet kauempaa tuleville majoittaa hevosensa esimerkiksi valmennuksen yhteydessä. Ainakin alussa vierastalli palvelee kilpailu- ja valmennustapahtumissa. Jatkossa kuulostelemme, onko tarvetta täysihoitotallipaikoille, Riikonen kertoo.
Ratsastusalueiden pohjien teossa Riikonen luottaa Suomen Ratsastajainliiton asiantuntija Ismo ”Immi” Lättiin.
– Pohjamateriaalina on kolme eri materiaalia; valkoinen hiekka, silttihiekka sekä kangaskuitu. Kuitua tullaan laittamaan alkuun maltillisesti, Maneesin markkinoinnista ja toiminnan koordinoinnista vastaava Kirsi Niskanen kertoo.
Aluesuunnittelu sekä turvallisuus ovat tärkeitä maneesihankkeessa. Niskasen mukaan alue tulee olemaan kompakti, jossa kulku olisi jouhevaa niin ihmisiä kuin hevosiakin ajatellen.
Rakennushanke etenee Riikosen mukaan hyvää vauhtia. Rakentajana toimii Riikosen oma yritys, Rapis Oy. Tavoitteena on saada seinät ja katto paikoilleen helmikuun aikana, jotta sisätyöt voivat alkaa. Maneesi valmistuu vuoden 2017 aikana. Maneesin ovat suunnitelleet kiuruvetiset Arkkitehtuuritoimisto Kontu Oy /Jussi Niskanen sekä Insinööritoimisto Manninen Oy /Niko Manninen.