Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Kari Saastamoinen palkittiin Pohjois-Savon Urheilugaalassa

POHJOIS-SAVON Liikunta palkitsi Urheilugaalassaan Kari Saastamoisen Jokeri-palkinnolla viime viikon perjantaina. Saastamoinen lahjoittaa 500 euron palkinnon Kiuruveden vammaisneuvostolle.
– Tämä on vuosikymmenten työn tulos. Yksin en olisi tätä palkintoa saanut. Kiitos kuuluu kaikille niille urheilupiirien ihmisille ja perheelleni, jotka ovat tukeneet minua kaikki nämä kiireiset vuodet, kiittelee Saastamoinen.
Toinen kiuruvetinen, Jaakko Pehkonen, palkittiin vuoden liikuttajana kuntasarjassa. Pehkonen on armoitettu jääkiekkomies, hän toi jääkiekon Kiuruvedelle ja oli perustamassa jääkiekkoseura KK-81:stä, lisäksi hän edelleen eläkeläisenä tekee töitä jääkiekon parissa vapaaehtoisena.

KIURUVEDEN Urheilijoiden puheenjohtaja Kari Saastamoiselle hiihtäminen on intohimo, on ollut jo vajaat 40 vuotta. Saastamoinen laskeskelee, että hiihtokilometrejä on tuona aikana kertynyt noin 140 000.
Viimeiset vuodet ovat olleet niin työntäyteisiä, että hiihtokilometrit ovat lyhentyneet alle 2000 kilometriin, kun huippuvuotena hän hiihti 6000 kilometriä.
– Nyt olen haaveillut ”vaarihiihdosta” eli menisin hiihtämällä lastenlasten luo Ouluun ja Siilinjärvelle. Reittejäkin olen jo hahmotellut valmiiksi, kertoo hiihtosuunnistuksessakin menestynyt Saastamoinen.
Saastamoinen on mukana monessa luottamustehtävässä ja järjestössä. Hän on kunnanvaltuutettu ja hallituksen jäsen, Ylä-Savon Sote kuntayhtymän yhtymävaltuuston jäsen. Vuonna 2011 perustetussa Kiuruveden Urheilijoissa Saastamoinen on keulahahmona toimien seuran puheenjohtajana. Hän toimii puheenjohtajana Kiuruveden Varapäreessä ja jäsenenä vammaisneuvostossa.
Saastamoinen toimii myös Itä- Suomen päihdehuollossa kiuruveden kaupungin edustajana.

URHEILUGAALAN Jokeri-palkinnon myöntävät Veikkaus, Suomen Olympiakomitea ja Pohjois-Savon Liikunta. Vuosittain he jakavat maakunnallisen Jokeri-palkinnon tekijälle, joka arjen sankaritekoja tekemällä on ansainnut urheiluväen kunnioituksen. Kriteereinä ovat positiivinen asenne tekemiseen, luotettavuus sekä arkiset sankariteot. Palkinnonsaaja luovuttaa 500 euron arvoisen palkinnon valitsemalleen hyväntekeväisyyskohteelle.
Raatiin teki vaikutuksen Saastamoisen tekemä työ urheilun ja liikunnan parissa Kiuruvedellä. Hän on omalla esimerkillään innostanut nuoria liikkumaan monessa eri lajissa ja edistänyt lajien välistä yhteistyötä.
– Lahjoitan rahapalkinnon Kiuruveden vammaisneuvostolle, joka saa käyttää rahan urheilullisen tapahtuman järjestämiseen. Vammaisneuvoston kautta moni pääsee hyötymään lahjoituksesta, koska neuvostoon kuuluu 15 eri yhdistystä. Vammaisneuvosto tekee esimerkillistä työtä, Saastamoinen kertoo.

SAASTAMOINEN on kilpaillut hiihdossa, hiihtosuunnistuksessa, luistelussa, triathlonissa, suunnistuksessa, soudussa ja onpa voitto tullut umpihankihiihdon MM-kisoistakin.
– En ole yhden lajin ihminen, mutta hiihdettyä tulee säännöllisesti vieläkin noin 4-5 kertaa viikossa. Kilometrit kertyvät kohtuullisen helposti, kun tekniikka ja välineet ovat kunnossa. Jokainen voi löytää oman tavan liikkua. Vammat tai korkea ikä eivät estä liikkumasta. Liikunta kannattaa aina.

SAASTAMOISEN luonteen laatua kuvaa hyvin laaja-alainen yhteistyö yli kunta- ja seurarajojen. Hän on tehnyt yhteistyötä hiihdon, suunnistuksen ja monen muun lajin tiimoilta naapuriseurojen kanssa.
– Kiuruveden Urheilijatkin perustettiin vuonna 2011, kun nähtiin, että on aika vetää voimavaroja yhteen. Jalansijaa on saatu hyvin näinä vuosina ja nyt ovat uutena tulleet myös nämä työllistämiskuviot, iloitsee Saastamoinen.
Kiuruveden Urheilijoissa toimivat hiihto-, voimailu- ja yleisurheilujaostot.
– Olemme saaneet nuoria liikkeelle. Hiihtokoulussakin on reilu 30 nuorta. Kesällä liikutetaan 200-250 ihmistä. Oma lukunsa ovat sitten meidän helmet, pikajuoksija Sara Francis ja moukarinheittäjä Tommi Remes. Heidän esimerkkinsä ruokkii muutakin toimintaa, iloitsee Saastamoinen.
Saastamoinen haluaa muistuttaa kiuruvetisiä mahtavista hiihtoladuista ja monipuolisista harrastetiloista.
– Paikkakunnan kokoon nähden meillä on loistavat tilat liikkua. Kaupungin kulut kasvavat ja väestö ikääntyy, kyllä liikunnan rooli kasvaa koko ajan. On viisasta satsata urheiluun ja monipuoliseen liikuntaan. Seurojen rooli on jatkossa entistä tärkeämpi, muistuttaa Saastamoinen.
Kiuruvedellä toimii iso joukko erilaisia seuroja, jotka liikuttavat viikoittain satoja ihmisiä.
– Meidän seurojen pitää jatkossa tehdä entistä enemmän yhteistyötä. Samoja juttuja ei ole järkeä tehdä samaan aikaan. Onneksi menneiden vuosikymmenten rajat ovat alkaneet rikkoutua. Jääkiekkoilija voi ihan hyvin kesällä harrastaa esimerkiksi yleisurheilua tai jalkapalloa, ne tukevat toisiaan. Monipuolisuus on rikkaus. Kaikkien meidän eduksi on avoimuus ja yhteistyö, painottaa Saastamoinen.