Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Medialukutaitoa opitaan koulussa

SANOMALEHTIVIIKOLLA (30.1.–3.2.2017) pohditaan, millaisiin uutisiin netissä voidaan luottaa? Medialukutaito on yksi Sanomalehtiviikon aiheista. Sanomalehtiviikkoa vietetään ympäri Suomen kouluja.
Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon. Koululaisia haastetaan pohtimaan, mihin sisältöihin he luottavat netissä ja miksi. Viikon aikana kannustetaan kurkistamaan oman somekuplan ulkopuolelle. Mikä on totta ja mikä valetta?

NIVAN koulun 6B luokan oppilaat Miisa Isoräsy, Kaisla Saraste ja Niko Tossavainen myöntävät, että aika kuluu kuin siivillä, kun seikkaillaan netissä ja somemaailmassa. He käyttävät lähinnä Instagramia, Snapchatia ja Whats-Appia.
– Aika paljon tulee oltua netissä. Äiti kyllä pitää kotona huolen, että tekemistä riittää. Silloin jää vähemmän puhelointiaikaa, naurahtaa Kaisla Saraste.
Ovatko nuoret netin käyttäjät törmänneet koskaan valeuutisiin?
– Kyllä niihin joskus törmää. Siitä sen tietää, kun ne kuulostavat siltä, etteivät voi olla totta, Saraste pohtii.
Miisa Isoräsyä harmittaa joskus, kun huomaa, että päivä on vierähtänyt netissä surffatessa.
– Suurimman osan päivästä tulee käytettyä puhelinta. Selailen Instagrammista muiden kuvia ja laittelen sinne omia kuvia. Joskus teen omaa musiikkia musiikkisovelluksella. Jos olen yksin kotona, menen paljon helpommin nettiin. Viimeksi eilen en ollut puhelimella paljoakaan, kun leikin pikkuveljeni kanssa, kertoo Miisa Isoräsy.

SANOMALEHTIEN LIITON järjestämä Sanomalehtiviikko on yksi suurimmista mediakasvatustapahtumista koko Suomessa. Liitto muistuttaa, että on tärkeää seurata uutisia oman somemaailman ulkopuolelta. Jos maailmankuva muodostuu vain kavereiden jakamista uutisista ja mielipiteistä, vaarana on, että näkökulma asioihin kapenee.
Sanomalehtien liitto tarjoaa opettajille opetusmateriaalia netissä osoitteessa sanomalehtiopetuksessa.fi. Jutuntekijän oppaan avulla yläkoulu- ja lukioikäiset voivat opetella käytännöllisten harjoitusten avulla toimittajan työtä. Oppaassa käydään läpi koko juttuprosessi ideoinnista tiedonhakuun, editointiin ja faktantarkistukseen.
Alakoululaiset voivat harjoitella hauskalla tavalla toimittajan työtä Vikkilän Sanomat -lautapelin avulla.

NETISSÄ on avattu uusi lasten ja nuorten Meidän juttu -verkkolehti, jossa julkaistaan lasten ja nuorten tekemiä juttuja. Verkkolehti on osa satavuotiaan Suomen juhlintaa. Meidän juttu on kaikkien Suomen koulujen käytössä koko juhlavuoden ajan.
Toimittajan työtä harjoitellessa lapset ja nuoret oppivat luotettavan lähteen tunnistamisen, erilaisten juttutyyppien lainalaisuuksia ja journalismin eettisiä pelisääntöjä. Jutun tekeminen on myös kätevä tapa oppia katsomaan asioita uudesta, itselle vieraasta näkökulmasta.

SANOMALEHTIVIIKON ajan Kiuruvesi-lehden tänään keskiviikkona ilmestyvä näköislehti on maksuttomana Lehtiluukussa. Opettajien kannattaa hyödyntää näköislehteä opetuksessaan.
Sanomalehtiviikolla kannustetaan nuoria kurkistamaan oman somekuplan ulkopuolelle. Mikä on totta ja mikä ei? 6B-luokan oppilaat Miisa Isoräsy, Kaisla Saraste ja Niko Tossavainen arvelevat tunnistavansa valeuutisen.