Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Jo sadat käyttäneet valinnanvapautta

KUNNANLÄÄKÄREIDEN toiminta on lähtenyt Kiuruvedellä käyntiin positiivisesti, kertoo kunnanlääkäri Sami Salminen, yksi lääkäriaseman osakaslääkäreistä.
– Joku asiakas oli ihmeissään, että voiko lääkärissä olla tällaista, kun hörpimme odotustilassa asiakkaiden kanssa kahvia. Kyllä voi, haluamme kohdata ihmiset ihmisinä, emme etäisenä organisaationa. Kiuruvetiset ovat olleetkin varsin positiivisesti liikkeellä ja meille on jäänyt todella positiivinen kuva paikkakuntalaisista. Martikaisen Sirpa, jonka saimme onneksemme palvelupäälliköksi, on ollut todella arvokas lisä tiimiimme, Salminen jatkaa.
Kunnanlääkäreille on kertynyt tammikuun puolenvälin jälkeen, jolloin lääkäriasema avautui, muutamia satoja listautuneita.
– Edelleen toki toivomme lisää asiakkaita, että saamme toiminnan vakaaksi ja voimme katsoa tulevaisuuteen. Nykyisellä asiakasmäärällä toiminta ei ole vielä tarpeeksi kestävällä pohjalla, mutta uskomme, että ihmiset löytävät palvelumme ja lisää listautuneita tulee. Viimeiset viikot olemme saaneet listautuneita joka päivä lisää. Otamme myös erittäin mielellämme vastaan kehitysehdotuksia asiakkailtamme, mikäli toiminnassamme on jotain mihin kaivataan parannusta, Salminen viestittää.

YLÄ-SAVON SOTE- kuntayhtymän perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeilua on ensimmäisen kuukauden aikana käyttänyt 725 kuntalaista. Tammikuun 2017 aikana palveluntuotannon aloitti kaksi yksityistä toimijaa: Suomen Terveystalo Iisalmessa ja Kunnanlääkärit Kiuruvesi Oy Kiuruvedellä.
Esimerkiksi Kunnanlääkäreiden asiakkaaksi voi listautua heti, vaikkei tarvetta palvelulle olisikaan. Tällöin on sitten helppoa olla yhteydessä, kun tietää, mistä apua saa.
– Meillä ei ole mitään piilotettuja maksuja asiakkaille. Eli käyntimaksuun, 18,70 euroa, sisältyvät laboratorio- ja röntgentutkimukset. Ylä-Savon SOTE -kuntayhtymä maksaa meille 21,90 euroa kuukaudessa jokaisesta listautuneesta, tämä ei siis koidu asiakkaan maksettavaksi. Todistuksista maksetaan Ylä-Savon SOTE:n hinnaston mukaisesti.
Kunnanlääkärit uusii myös reseptit ja hoitaa esim. Marevan-lääkityksen kontrollit.
– Hoidamme myös myös meille listautuneiden akuuttivastaanoton eli Enskan. Varsinainen päivystys vakavissa asioissa on sitten erikseen ja se on ihan kaikille Iisalmessa, kuten ennenkin.
Kunnanlääkärit tavoittaa kaupungintalosta, aukioloajat myös Enskan osalta ma–pe klo 8–18, la klo 9–13, sunnuntaisin puhelinneuvonta klo 12–14.
Kunnanlääkäreiden tulo Kiuruvedelle liittyy kuntayhtymässä vuoden alusta käynnistyneeseen sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauskokeiluun, jossa asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai järjestön tarjoaman sotepalvelun.