Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Kiista remontin laadusta hovioikeuteen

HENRY Majan ja Kiinteistö Oy Kiuruveden Kiurunkulman asuntokiistaa käsiteltiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Maja hävisi kiistan ja häntä uhkaa häätö kodistaan. Maja valitti käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

VUOKRA-ASUNTO Soinintiellä näyttää viihtyisältä. 2-kerroksisessa, noin 60 vuotta sitten rakennetussa talossa on useita huoneistoja. Asuntoja vuokraa kaupungin omistama Kiinteistö Oy Kiuruveden Kiurunkulma. Taloja on rinnakkain kolme. Niistä yhdessä asuu Henry Maja kahden poikansa kanssa. He muuttivat kesäkuussa vuonna 2015 Kiuruvedelle Lohjalta.
– Viihdyimme aluksi hyvin neliössämme. Asuttuamme muutamia kuukausia huomasimme ongelmia kotimme kylpyhuoneessa. Kylpyhuoneessa haisi jokin pistävä haju ja huoneilma oli tunkkainen.
Maja otti yhteyttä vuokranantajaan, Kiurunkulmaan. Ongelmat kylpyhuoneessa luvattiin tutkia. Perheelle ehdotettiin muuttoa toiseen asuntoon, sillä kylpyhuone pitää remontoida.
– Emme halunneet muuttaa asunnostamme, koska olimme kotiutuneet hyvin. Poikien koulukin on aivan vieressä, joten he pääsevät kävellen kouluun. En myöskään halunnut siirtää ongelmaa muille.
Maja perheineen jäi asumaan vuokra-asuntoonsa remontin ajaksi ja käytti kellarikerroksen wc:tä ja suihkutiloja. Asunnon kylpyhuoneen remontointi alkoi viime vuoden helmikuussa ja valmistui heinä-elokuussa, mutta Majan mielestä ongelmat eivät poistuneet. Nyt kodin eteisessä, kylpyhuoneen edessä, hurisee ilmanpuhdistaja ja perhe käyttää edelleen kellarin wc:tä ja kylpyhuonetta.
– Vuokranantajan mielestä huoneisto on kunnossa, minun mielestäni ei. En remontin jälkeen maksanut asunnosta vuokraa, sillä asunto ei ole siinä kunnossa kuin sen pitäisi olla. Remontin ajaksi vuokraa alennettiin puoleen. Nyt maksoin vuokrat huhtikuulle saakka, Maja kertoo.
– Kylpyhuoneremontissa ei noudatettu lakia, sillä sieltä puuttuu kokonaan kosteuseristys, jonka jo lakikin vaatii. Ei kaupunkikaan voi rikkoa lakia. Kylpyhuoneessa on edelleen pistävä haju, josta syytettiin meidän perheen kania, joka ei edes käy kylpyhuoneessa, tuskastelee Maja.

MAJA ei voi käsittää, miksi kaupunki ei pidä omistamistaan asunnoista parempaa huolta. Asunnot eivät pysy kunnossa, jos niitä ei remontoida asianmukaisesti.
– On pettymys, että hävisin käräjillä, mutta aion viedä tämän hovioikeuteen. Mieliala on kyllä mennyt ylös ja alas tämän asian suhteen. Monikaan ei uskalla lähteä taistelemaan, voimat eivät riitä, Maja sanoo.

KÄRÄJÄOIKEUS velvoittaa Majaa maksamaan kolmen kuukauden vuokrarästit sekä oikeudenkäyntikulut, joita kertyi yhteensä yli 6600 euroa. Lisäksi Maja velvoitettiin muuttamaan heti pois vuokra-asunnostaan häädön uhalla.
Ympäristöterveystarkastaja tarkasti asunnon tammikuussa. Kylpyhuoneen suihkunurkkauksesta ja wc-pöntön läpiviennin ympärillä todettiin kohonneita kosteuspitoisuuksia. Tilassa havaittiin kreosootin tapainen tuoksu. Kreosootti on terveydelle vaarallista.
– Ihmettelen, että terveystarkastaja ei laittanut kylpyhuonetta käyttökieltoon, Maja sanoo.
Käräjäoikeuden mukaan Majan henkilökohtainen kokemus ei ole riittävä osoitus kylpyhuoneen käyttökelvottomuudesta. Ei ole syytä epäillä, että asunnosta aiheutuisi välitöntä vaaraa. Terveystarkastajan näkemyksen mukaan asunnosta ei aiheudu ilmeistä terveyshaittaa, käräjäoikeus perustelee päätöstään. Käräjäoikeudelle tehdyn selvityksen mukaan kylpyhuone on vaadittavassa kunnossa ja sitä voidaan käyttää normaaliin tapaan, joten vuokranmäärää ei ole syytä alentaa.
– Joudumme jatkossakin käyttämään alakerran wc- ja suihkutiloja, sillä haju on niin pistävä, että remontoidun kylpyhuoneen ovi pysyy varmasti kiinni, Maja sanoo.