Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Hannakaisa Heikkinen kuntavaaliehdokkaaksi

KANSANEDUSTAJA Hannakaisa Heikkinen (kesk.) oli täynnä hymyä kirjoittaessaan alle kuntavaaliehdokassuostumuksensa maanantaina Kiuruveden kaupungintalon valtuustosalissa. Yhtä tyytyväinen oli keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mira Kokkonen, kun ehdokaslista täydentyi yllättäen kansanedustajan nimellä.
– Aivan ihana juttuhan tämä on, ihasteli Kokkonen.
– Keskustan kunnallisjärjestö kyllä pyysi aikanaan Heikkistä kuntavaaliehdokkaaksi, mutta hän ei silloin suostunut, Kokkonen kertoo.
– Minua eivät kiuruvetiset millään lailla painostaneet lähtemään ehdokkaaksi. Tämä päätös kypsyi viimeisen kahden kuukauden aikana, minkä olen kiertänyt tuolla kentällä kouluttamassa uusia ja istuvia kuntavaaliehdokkaita, Heikkinen kertoo.

HEIKKINEN on kiertänyt Pohjois-Savon kunnissa puhumassa, mitä maakuntahallinto ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tarkoittavat ja mitkä ovat uuden kunnan tehtävät.
– Olen perehtynyt maakuntahallinnon ja soteuudistuksen aineistoon ja saanut olla mukana myös linjaamassa, miten hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä aidosti tuetaan, sillä ennaltaehkäisy jää kunnille. Haluan nyt tuoda tämän oman tietämykseni näistä asioista Kiuruvedelle.
Heikkinen uskoo, että aikaa hänellä löytyy kuntapolitiikkaan, sillä hän on paljon tekemisissä kiuruvetisten ihmisten asioiden kanssa jo nyt.
– Ihmiset ottavat yhteyttä soteasioissa, pystyn heitä paremmin palvelemaan olemalla itse mukana kunnallisessa päätöksenteossa. Nyt kuuntelen huolia ja ohjaan eteenpäin.
Heikkinen ei tiedä vielä lähteekö hän mukaan maakuntavaltuustovaaleihin.
– En ole vielä selvittänyt, millainen organisaatio tulee, on elettävä ajassa, kuntavaaliehdokkuudestanikaan en tiennyt kaksi kuukautta sitten.
Heikkinen pitää tärkeänä, että Kiuruveden kaupunki on aktiivinen osapuoli, kun maakuntahallintoa kehitetään.
– Haluan, että palvelut säilyvät myös niissä kunnissa, jotka eivät ole lähellä maakuntakeskusta. Tällä hetkellä puhutaan vain mikä on julkisen ja yksityisen rooli, mutta mielestäni meidän tulee pohtia myös, miten voimme vahvistaa kuntana kolmatta sektoria eli järjestökenttää, joka tekee jo nyt paljon arvokasta työtä.

HEIKKINEN uskoo Kiuruveden tulevaisuuteen ja hän näkee, että Kiuruvedellä on täydet edellytykset olla vahvempi, vaikka sote- ja maakuntauudistus muuttaakin paljon.
– Uusia uria löytyy kyllä kunnan elinvoimaisuuden parantamiseksi. Työpaikkoja on mahdollista syntyä hyvinvoinnin ja palvelujen ympärille, mukaan lukien maatalous, joka on kunnan selkänoja.
Heikkinen haluaa olla kuntatasolla siltojen rakentaja kuten eduskunnassakin. Hänellä on hyvät suhteet kunnan päättäjiin, sillä kansanedustajana hän on ollut koko ajan yhteydessä kotipitäjänsä vaikuttajiin.
– Lähdetään yhdessä luomaan yhteistä Kiuruvettä. Siinä meillä on parannettava, että olemme kaikki yksi Kiuruvesi-puolue, että ymmärtäisimme toisiamme ja etsisimme yhteistä nimittäjää. Tarkoitan tällä vähemmän vastakkainasettelua, enemmän yhdessä tekemistä.
Heikkinen haluaa omalla ehdokkuudellaan rohkaista niitä kiuruvetisiä, jotka vielä harkitsevat kuntavaaliehdokkuuttaan, lähtemään mukaan.
– Jos joku miettii ajankäyttöään, voin sanoa, ettei kaikessa tarvitse kaikkien olla mukana. Oman panoksensa voi antaa monella eri tavalla. Itse teen paljon politiikkaa navetassa lehmien parsia putsatessani, soittelen ja minulle soitetaan, vaikuttaminen ei ole enää paikkaan sidottua.

HANNAKAISA Heikkinen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, hänet valittiin vuoden alussa Vanhustyön keskusliiton puheenjohtajaksi. Koulutukseltaan Heikkinen on terveystieteiden maisteri. Heikkinen on myös maatalousyrittäjä Rapakkojoen Rapakon tilalla, hänellä on kaksi lasta.