Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Koirapuistoaloitteelle näytettäneen vihreää valoa

KIURUVEDEN nuorisovaltuusto luovutti viime viikon tiistaina kaupungin päättäjille aloitteen koirapuistosta. Aloite tulee kaupunginvaltuuston käsittelyyn ja on mahdollista, että nuorten aloitteelle näytetään vihreää valoa.

ANTTI-KOIRA istuu kaupungintalon kahviossa ja seuraa rauhallisesti, kun hänen omistajansa, Kiuruveden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Helena Agonen, luovuttaa koirapuisto aloitetta kaupungin päättäjille. Agonen perustelee miksi juuri koirapuisto olisi tärkeää saada kaupunkiin.
– Koirapuistohan sopii hyvin maalaiskaupungin katukuvaan. Se tarjoaa sosiaalisia kontakteja niin koirille kuin ihmisillekin. Kuten omistajat, myös koirat tarvitsevat kavereita, muistuttaa Agonen.
Agonen kertoo, että lähin koirapuisto löytyy Iisalmesta, jonne kaikilla ei ole mahdollista lähteä ja onhan välimatkakin aika pitkä erityisesti syrjäkylissä asuville.
– Koiran pitää saada tarpeeksi liikuntaa, myös irti hihnasta, mikä ei ole keskustan alueella mahdollista. Työssäkäyvien ja opiskelijoiden, kuten minun, olisi helpompi tarjota koiralle sen kaipaamaa liikuntaa koirapuistossa, kertoo Agonen.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Sari Tikkanen (kesk.) otti nuorten aloitteen ilolla vastaan.
– Tämä on arvo jo sinällään, että nuorisovaltuustolta tulee aloite kaupungille. Nuorissa on todellakin tulevaisuus. Teille ei riittänyt, että toivoisitte koirapuistoa, vaan oikeasti teette kaikkenne sen eteen, että Kiuruvedellä on vielä joku päivä oma koirapuisto. Pystymme heti allekirjoittamaan, että olette hyvällä asialla. Tässä kuntalaisten ääni kuuluu, Tikkanen kiitteli.
Kunnalisessa päätöksenteossa ollaan yhä enemmän menossa suuntaan, jossa kansalaisten vaikuttamismahdollisuudet kasvavat. Kuntalaisia kannustetaan tekemään itse aloitteita.
– Voi sanoa, että tämä teidän aloite jää myös symboliksi, että olemme kuntaelämässä uuden edessä.
Kaupunginjohtaja Jarmo Muiniekka kertoo, että aloitteen on mahdollista edetä valtuuston käsittelyyn ja sitä kautta koirapuistoa voidaan hahmotella jo ensi vuoden talousarvioon.
– Hyvä, että nuorista löytyy edustajia, joita saamme kuulla. Toivon, että kunnalle löytyisi kumppani koiraharrastajien parista, joka olisi valmis hoitamaan koirapuistoa yhteistyössä, Muiniekka lisää.
Kaupunginsihteeri Tuomo Sallinen kannustaa kuntalaisia käyttämään mahdollisuuttaan tehdä kansalaisaloite esimerkiksi verkon kautta.
– Tämä on hieno avaus nuorisovaltuustolta, sillä oikein hämmästelin, kuinka hyvin he ovat tämän tehneet. Helpotitte myös virkamiesten työtä ja tällä aloitteella on hyvät mahdollisuudet edistyä, sanoo Sallinen.

SAATUAAN mahtavan vastaanoton nuorisovaltuuston jäsenet eivät voineet peitellä iloaan.
– Hyvä me! Aivan mahtava fiilis, mitä olemme saaneet aikaan. Kiitos tuesta myös nuorisosihteeri Anne Rytköselle ja nuoriso-ohjaaja Katja Tuovilalle. Nostimme kissan pöydälle, keräsimme faktat ja nyt olemme tässä, iloitsi Agonen.
Aloitteen tekemisessä olivat mukana Marjo Partanen, Laura Kärkkäinen ja Elinamari Kaurala sekä Agonen. Myöhemmin nuorisovaltuustoon ovat tulleet jäseniksi myös Heidi Laaksorinne, Maija Tikka ja Tiina Pekkala.
Nuorisosihteeri Anne Rytkönen kertoo, että nuorisovaltuusto pystyy oikeasti vaikuttamaan. Aiempi nuorisovaltuusto teki aloitteen Raivaajapuiston ehostuksesta, joka toteutui nuorisovaltuuston suunnitelmien mukaan.
– Nuoret ovat tuoneet esiin myös epäkohtia, esimerkiksi liikennejärjestelyissä, ja olleet mukana koulujen pihasuunnittelussa, kertoo Rytkönen.