Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Arctic Milk keskittää tuotannon Forssaan

JUUSTOJA valmistava Arctic Milk keskittää tuoretuotteiden valmistuksen Forssaan viimeistään toukokuun alusta lukien.
Kiuruvedelle jää yhden tuoteperheen tuotteiden valmistus. Yrittäjä Juha Lundström toivoo, että joku ottaisi tuotteet valmistaakseen. Hän lupautuu vuokraamaan laitteet, kouluttamaan ja vielä markkinoimaan tuotteet.
Lundströmin mukaan juustojen valmistus Kiuruvedellä ei ole ollut kannattavaa, sillä paikkakunnan sijainti on syrjäinen, juustolan tilat ovat epäkäytännölliset näin suureen toimintaan, rahtikulut ovat suuret ja maidon saaminen epävarmaa.
– Teimme swot-analyysin, eikä mikään tekijä puoltanut Kiuruvedelle jäämistä. Se on kuitenkin euro, mikä puhuu. Pohjoinen alue ei meitä puolta päivää elätä, perustelee Lundström.

ARCTIC Milkillä oli osakeanti kesällä, se päättyi syyskuun 9. päivänä. Kiuruvetiset eivät lähteneet mukaan yritykseen, vain kaksi työntekijää hankki pienen määrän osakkeita. Sen sijaan Jokioisten Kartanon meijerin ja Jokioisten Leipä Oy:n omistajat lähtivät mukaan niin, että nyt Lundström omistaa yrityksestä 53 prosenttia, Jokioisten Kartanon meijeri 20 prosenttia ja meijerin ja leipomon omistajat 20 prosenttia.
– Myös uusien omistajien tahto on tehostaa Arctic Milkin tuotantoa ja keskittää Forssaan.
Jatkossa Arctic Milkin ja Jokioisten Kartanon meijerin toimintoja yhdistetään. Arctic Milk on ostanut Jokioisten Kartanon meijerin kaluston. Toimitilat ovat meijerin ja leipomon omistuksessa. Forssaan tulee 1000 neliötä uutta meijeritilaa ja elintarvikkeiden valmistusta. 600 lavan pakastamo aloitti helmikuun alussa.
– Pystymme Forssassa nostamaan kapasiteetin kolminkertaiseksi. Maidollakin on viisi eri tarjoajaa. Meillä on Forssassa suuret markkinat lähellä, monta isoa kaupunkia, kuvailee Lundström.
Viime vuonna Arctic Milk käytti maitoa 1,4 miljoonaa litraa juustojen valmistukseen. Tänä vuonna 2 miljoonaa litraa.

ARCTIC Milk työllisti Kiuruvedellä parhaillaan 17 työntekijää, keskimäärin 14 työntekijää. Lundström on tarjonnut työntekijöille mahdollisuutta tulla töihin Forssan Meijeriin.
– Harmittaa, jos hyvä työporukka hajoaa. Olenhan heidät juustonvalmistukseen kouluttanut.

JUHA Lundström perusti Arctic Milkin vuonna 2010, Kiuruvedellä hän aloitti juuston tekemisen vuonna 2011 Mansikin tiloissa. Ensimmäisenä toimintavuonna juustola tuotti 48 000 euroa, nyt liikevaihto on noin 1,5 miljoonaa euroa. Alun tappiot on saatu käsiteltyä pois.
– Toiminnan lopettaminen Kiuruvedellä on ollut pitkä ja raskas prosessi. Ajattelen, että minulla on vielä noin 15 vuotta työvuosia, joten on katsottava tulevaisuuteen. Entinen työpaikkani muuten oli Jokioisten meijeri.
Jokioisten Kartanon ympäristössä on valmistettu juustoja vuodesta 1860.