Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Maanpuolustustahto näkyy vapaaehtoistoiminnassa

RESERVISSÄ vapaaehtoisvoimin toimivat Reserviläis- ja Reserviupseerikerhot kaipaavat nuorta väkeä mukaan toimintaan.

Sotkun munkkikahvit maistuivat Kiuruveden kaupungintalossa maanantaina järjestetyssä maanpuolustusillassa myös reservissä oleville. Valtuustosaliin oli saapunut parisenkymmentä henkeä tutustumaan reserviläistoimintaan. Järjestöjen toiveena on saada nuorempaa sukupolvea mukaan toimintaan.
– Jos maanpuolustustahtoa ei ole, niin hukka meidät perii, totesi Pohjois-Savon Reserviläispiirien toiminnanjohtaja Heikki Vartiainen.
– Maan puolustustahtoa tarkkaillaan koko ajan maan rajojen ulkopuolelta ja yksi tapa mitata sitä on tutkia, miten aktiivisesti kansa osallistuu vapaaehtoisesti maanpuolustustoimiin, hän jatkaa.
Vartiaisen mukaan Pohjois-Savossa on otettu linja, että yhteistyötä eri vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kesken korostetaan.

Majuri Kari Palonen Puolustusvoimilta muistutti toimintaympäristön muuttuneen viimeisten vuosien aikana radikaalisti. Maanpuolustus on painottunut kriisinhallinasta puolustukseen.
– Tilanteiden ennustaminen on vaikeutunut. Esimerkiksi Ukrainan ja Krimin tilanne valkeni koko Euroopalle yllättäen. Jos verrataan Irakin tilanteeseen, niin se voitiin ennustaa tapahtuvaksi tiettyjen komponenttien loppumisen perusteella, Palonen kertoo.
Palosen mukaan Suomen puolustusvalmiutta on nostettu muun muassa lakimuutoksella, joka mahdollistaa nopeat reserviläisten kertausharjoituksiin kutsunnat tilanteen niin vaatiessa.
– Valmiutta nostetaan myös uudella valmiusjoukkoyksiköllä. Tammikuun 2017 saapumiserästä ryhdymme kouluttamaan varusmiehiä välittömän valmiuden yksiköihin, joita tarpeen vaatiessa käytettäisiin sotatoimissa jo varusmieskoulutuksen aikana.

Kiuruvedellä toimivat niin Kiuruveden Reserviupseerikerho kuin Kiuruveden Reserviläiset ry. Reserviupseerikerhon pääsyvaatimuksena on asepalveluksessa suoritettu upseerikoulu, kun taas Reserviläisiin on tervetullut kuka vain 18 vuotta täyttänyt.
– Ei tarvitse olla asepalvelusta suorittanut ja naisetkin voivat tulla mukaan toimintaan. Toivomme lisää väkeä toimintaan, Kiuruveden reserviläisten puheenjohtaja Erkki Rintakuusi kertoo.
– Reserviupseereissa meillä on noin 50 jäsentä ja olemme saaneet mukaan uusia nuoria, kertoo Kiuruveden Reserviupseerikerhon sihteeri Veli Pekka Kastarinen.
Reserviläispiirit järjestävä monenlaista toimintaa aina koulutuksista ammuntakilpailuihin sekä erilaisia jotoksia. Jotos on kaikille avoin partioiden välinen kilpailu ja kunto- ja liikuntatapahtuma
Illassa mukana olivat Pohjois-Savon Reserviläispiiri, Reserviupseeripiiri, Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), Rissalan Sotilaskotiyhdistys sekä Puolustusvoimat.