Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kovaa draivia yritysrintamalla

KIURUVEDEN elinkeinoelämässä on käynnissä erittäin hyvä draivi. Yritysneuvoja Tuula Parkkonen-Suhonen sanoo, että virkistyminen käynnistyi Kiuruvedellä ennen muuta Suomea, jo kesällä 2016.
– Yrityskauppoja on toteutettu onnistuneesti. Yritysneuvontaan ovat olleet yhteydessä ihmiset, jotka suunnittelevat yritystoimintaa, yhteyttä on otettu myös jo perusteilla olevista sekä toimivista yrityksistä.
Toimitiloja kysyttiin jopa heinäkuussa! ihastelee Parkkonen-Suhonen.
Myös muualta Suomesta on otettu yhteyttä Kiuruveden yritysneuvojaan toimitilakysymyksissä.
– Valitettavasti kaupungilla ei ole tällä hetkellä tarjolla vapaita hallitiloja, koska ne ovat pääosin vuokrattuja. Vapaana olevat tilat, joita näkyy katukuvassa, ovat osin vanhanaikaisia, eivätkä näin ollen soveltuvia yrittäjien käyttöön. Mietittäväksi tuleekin, rakennetaanko Kiuruvedelle mahdollisesti uutta hallitilaa, sillä toimitilojen kysyjiä on. Tiedossa on kuitenkin, että lähivuosina on vapautumassa kaupungiltakin tiloja, pohtii yritysneuvoja.
Parkkonen-Suhonen sanoo, että Kiuruvesi on houkutteleva paikka yrityksille sijaintinsa ja yhteyksiensä puolesta. Vitostie on lähellä, samoin Oulu, minne päin monella yrityksellä on yhteistyötä, junat kulkevat, eikä satamaankaan ole pitkä matka.
– Kevään kuntavaaleissa valittaville valtuutetuille tämä tilanne tarjoaa haastetta toimia niin, että meillä on toimiville, mutta myös uusille yrittäjille, tarjota palveluja. Se tarkoittaa sitä, että elinkeinostrategia on realistista toteuttaa näillä resursseilla. Totuushan on se, että meillä on elinkeinopalveluissa aivan liian vähän ihmisiä töissä. Työntekijöitä tarvittaisiin ennen muuta yritysneuvontaan.

KIURUVEDELLE on perustettu uusia yrityksiä eri toimialoille, laidasta laitaan. Painotus on palveluissa.
– On uusi tilitoimisto, joka erikoistuu mm. yhtiöittämiseen, hevosalan kengitysyritys, kotisairaanhoitoon erikoistunut yritys, Kunnanlääkärit, rakennuspuolelle tuli pitkän linjan ammattilainen, autopuolelle sähköpuolen korjaamiseen erikoistunut yritys sekä kaivos- ja maanrakentamiseen erikoistunut yritys – unohtamatta sukupolvenvaihdoksia. Kiuruvesi on saanut sellaisia yrityksiä, joiden osaamista ei ole täällä aikaisemmin välttämättä ollut. Osalla perustetuista yrityksistä yritystoimintaa on koko Suomen alueella, mutta yrityksen kotipaikka on kuitenkin Kiuruvesi.
Viime vuonna starttirahojen kysyntä Kiuruvedellä tuplaantui, uusia yrityksiä perustettiin 10. Parkkonen-Suhonen on kirjoittanut starttirahalausunnot TE-keskukselle huhtikuun alusta 2016. Starttirahahakemusten lisäksi Parkkonen-Suhonen auttaa liiketoimintasuunnitelmien ja kannattavuuslaskelmien teossa.
Alkavalla yrittäjällä on mahdollisuus hakea starttirahaa, joka on nettona noin 500 euroa kuukaudessa. Starttirahaa haetaan etukäteen TE-toimistosta ja sitä on mahdollista saada kaksi kuuden kuukauden jaksoa eli yhteensä 12 kuukauden ajan, mikäli yrityksellä on olemassa kannattavan toiminnan edellytykset, eikä yritystoiminta vääristä kilpailua.
Uuden kuntalain myötä kaupungin tukimuodot yrittäjille ovat vähentyneet, enää ei voida myöntää vuokra-avustuksia, eikä kunta voi lähteä myöskään takaamaan kiinteistöhankintoja.
Hyvä asia on ollut, että Kiuruvedellä myös toimivat yritykset ovat olleet aktiivisia ja haluavat kehittää toimintaansa.
– Osa niistä on kansainvälisesti toimivia, mutta ne eivät halua pitää ääntä itsestään.
Omistajanvaihdoksiakin on toteutettu onnistuneesti.
– Jotta sukupolvenvaihdokset toteutuvat, on ostajan ja myyjän päästävä sopuun hinnasta. Siinä se suurin kysymys eli haaste onkin yrityskaupoissa sekä tietenkin rahoituksen järjestyminen, kun pankeilla vakuusvaatimukset ovat kasvaneet.

TULEVAISUUDESSA elinkeinopolitiikalla on kunnissa painoarvoa, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy maakunnille. Parkkonen-Suhonen kehottaisi luottamushenkilöitä miettimään, mihin Kiuruvesi haluaa elinkeinopuolella profiloitua.
– Miltä näytämme muiden silmissä. Markkinoimmeko esimerkiksi sijaintia ja tontteja? Täällähän on erinomaisia tontteja, jotka eivät vaadi kallista pohjustustyötä, muistuttaa yritysneuvoja.