Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Valttejamme: tekoäly, ruoka ja puhdas ilma

TEKOÄLYN mukanaan tuoma mahdollisuus tehdä töitä maaseudulla, puhdas ruoka, lähiruoka ja luomuruoka, sekä puhdas ilma, ovat asioita, jotka tuovat elinvoimaa Kiuruvedelle jatkossa. Näin näki elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) Elinvoimaa Kiuruvedellä -tapahtumassa torstaina Kiurusalissa. Tapahtumaan otti päivän aikana osaa noin 500 ihmistä.

MINISTERIÄ oli tullut kuuntelemaan likimain täysi salillinen väkeä.
Lintilä totesi, että päivän teemaa, Elinvoimaa Kiuruvedellä, olisi syytä käsitellä useassa muussakin kunnassa, maakunnassa ja valtakunnassa.
– Eipä silti elinvoimaa rupeaa Suomessa olemaan. Talouden pohjakosketus on otettu ja nyt kaikki ennusteet osoittavat, että taantuma on ohitettu, työttömyys on vähentynyt, samoin velkaantuminen on kääntynyt laskuun ja työllisyys lisääntynyt, Lintilä listasi.
Lintilä kertoi, että ensi kuun lopussa käytävässä hallituksen puolivälieräriihessä on esillä yksi otsake: työtä, työtä, työtä.
– Kaikkien ratkaisujen tulee olla sellaisia, että pääministeri Sipilän (kesk) hallituksen tavoite, 72-prosenttinen työllisyysaste toteutuu. Se on luku, joka tarvitaan kahden prosentin bruttokansantuotteen kasvuun, että Suomi on vuonna 2020 vakaalla pohjalla.
– Tämä päätavoite on erittäin haasteellinen, mutta näkymä on hyvä. Hallitus joutuu pohtimaan, miten 300 000 työtöntä ja 109 000 avointa työpaikkaa kohtaavat. Meillä on kohtaanto-ongelma, joka on ongelma joka puolella Suomea.

LINTILÄ sanoi, että tulevien kaupunginvaltuutettujen tärkein tehtävä tulee olemaan Kiuruveden elinvoimaisuuden ylläpitäminen.
– Maakuntauudistuksen myötä kasvupalvelut tullaan keskittämään maakuntiin, se tuo maakunnille uusia mahdollisuuksia kehittämiseen. Maakunnassa voidaan itse valita kasvun painopisteet, ennenhän ne ohjattiin ylhäältä käsin. Kunnilla tulee olemaan tässä suuri merkitys. Koska sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat niin ikään maakunnan hoidettaviksi, kunnan tehtäviksi tulevat sivistykseen ja elinvoimaisuuteen liittyvät tehtävät. Valtuutetuille tulee erittäin haasteellinen, mutta mielenkiintoinen aika.

ELINVOIMAISUUDESTA puhuttaessa ei voida jäädä vain Kiuruvedelle, vaan on katsottava koko pohjoisen Savon elinvoimaisuutta, totesi Lintilä.
– Keskustelin ennen Kiuruvedelle tuloani Ponssella työvoiman saannista. Ponssen vetovoima ei tule Vieremästä, vaan koko tästä alueesta. On kysymys siitä, pystyykö alueen jokainen kunta pitämään kuntansa elinvoimaisena, sellaisena, että yritysten kannattaa sijoittua tänne, tarjoaako kunta sellaiset edellytykset.
– Jokaisessa kunnassa käydään varmasti myös pohdiskelua, onko erityisiä ryhmiä, mitä kunnan kannattaisi markkinoinnissaan tavoitella. Paikkakunnalta pois muuttaneet ovat yksi sellainen ryhmä. Uskon, että omakotitalo Kiuruvedeltä on huomattavan paljon houkuttelevampi vaihtoehto kuin kaksio Pohjois-Haagassa. Teidän tehtävä on pitää huolta, että se on näille mahdollisille paluumuuttajille realistinen vaihtoehto. Teidän tehtävänne on pitää huolta siitä, että koulutus ja päivähoito ovat kunnossa.
Lintilä sanoi olevansa varma, että jatkossa ihmiset siirtyvät elintason tavoittelusta elämisen tason tavoitteluun.
– Olen mieltynyt tekoälyyn, se tulee olemaan asia, joka muuttaa yhteiskuntaa ja työmarkkinoita, työn tekemistä seuraavan 5–10 vuoden aikana, tekoäly tulee poistamaan etäisyyksiä. Kiuruveden kaltaisista kunnista tulee houkutteleva ihmisille, jotka haluavat panostaa elämisentasoon. Ihmisille, jotka ovat valmiita tiputtamaan kuukausipalkastaan valitsemalla työpaikan muualta kuin pääkaupunkiseudulta.
Lintilä näki Kiuruveden elinvoimaisuuden tuojana myös luonnon.
– Minä olen lähtöisin Toholammilta ja käymme jatkuvaa kisaa Kiuruveden kanssa, kumpi on suurempi maitopitäjä. Tällä mielikuvalla tulemme jatkossakin pärjäämään, lähi- ja luomuruoka tulevat entistä tärkeämmiksi, ei tarvita kuin muutama brasilialaislihakeissi lisää.
Myös puhtaalla ilmalla on arvoa. Lintilä kertoi, että Ylläksellä on maailman puhtain asutun seudun ilma.
– Kyllä se puhdas ilma tänne Kiuruvedelle Ylläkseltä valuu, voitte aivan vapaasti markkinoida sitäkin. Puhdas ruoka ja ilma ovat valtit täällä Kiuruvedellä. Niitä teidän pitää pitää esillä, hehkutti Lintilä.
Lintilä jatkoi Kiuruvedeltä Kuopioon, jossa hän vieraili muun muassa Ely-keskuksessa.