Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvedellä äänestysaktiivisuus kasvoi

ELÄKELÄINEN Ritva Pasanen antoi äänensä ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona (29.3.) puoliltapäivin kaupungintalon valtuustosalissa. Hän oli järjestyksessään noin 180. äänestäjä sen jälkeen, kun äänestystila avautui kello 10.
Kaiken kaikkiaan Kiuruvedellä ennakkoäänestysmahdollisuutta käytti hyväkseen 34,1 prosenttia äänioikeutetuista, viime kuntavaaleissa ennakkoäänestysprosentti Kiuruvedellä oli 32. Äänioikeutettuja on Kiuruvedellä 6 892. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 9.4. Äänestämässä voi käydä kaupungintalon valtuustosalissa.

RITVA PASANEN kertoi äänestävänsä ”hyvää ehdokasta”.
– Eikös se ole asiallinen kohtuus tämä äänestäminen? Joka vaaleissa olen äänestänyt, tuumasi hän.
Ritva Pasasesta Kiuruvedellä on kaikki asiat hyvin ainakin eläkeläisen näkökulmasta katsottuna.
– Asun Kiurunkulman asunnossa vuokralla. Vuokra on korkea, mutta jossain on asuttava. Viime kesänä tehtiin keittiöremontti, Pasanen kertoo.
Jos Kiuruveden kaupungin palvelut pysyvät nykyisellä tasolla, Pasanen sanoo olevansa erittäin tyytyväinen elämäänsä.

VAALITOIMITSIJANA ainakin 30 vuotta toiminut Elsa Sivonen kertoi, että ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä keskiviikkona äänestäjiä kävi verkalleen, vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa neljä vuotta sitten vastaavana aikana.
– Yleensä oven takana on ollut edes joku odottamassa, toisinaan koko aula täynnä, nyt ei ollut ketään.
Sivonen arvioi, että parin ensimmäisen tunnin aikana äänestämässä kävi noin 180 äänioikeutettua.
Sivonen sanoi, että vaalitoimitsijan homma menee vanhalla rutiinilla, monen tutun äänestäjän kanssa on mukava heittää juttua.
– Pikkupalkkakin tästä maksetaan ja saa pullakahvit, iloitsi Sivonen.
Vaalitoimitsijoissa on ollut etsiminen, sillä vaalitoimitsija ei saa olla ehdokas eikä myöskään hänen puolisonsa (aviopuolisot sekä avioliitonomaisessa suhteessa tai rekisteröidyssä parisuhteessa elävät), lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa.