Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Vänrikki Stoolin tarinat luettiin kannesta kanteen noin neljässä tunnissa

RUNOMARATON Kulttuuritalon uumenissa kuultiin Vänrikki Stoolin tarinoita lähestulkoon tauotta viime torstaina. Kiuruveden Martat järjestivät yhdessä kaupungin kirjaston kanssa runomaratonin M. Agricolan päivän kunniaksi.

VÄNRIKKI Stoolin tarinat luettiin ääneen kannesta kanteen vajaassa neljässä tunnissa. Lukeminen alkoi 12.00 ja päättyi 15.45. Lukijoita oli yhteensä toistakymmentä.
”Oi maamme, Suomi, synnyinmaa, soi, sana kultainen! Ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä, rantaa rakkaampaa kuin kotimaa tää pohjoinen, maa kallis isien.” kuuluivat J.L. Runebergin teoksen ensimmäiset säkeet.
– Maraton liittyy yhtenä osana Suomi 100 vuotta juhlavuoden tapahtumiin, kertoo Vuokko Saharinen Kiuruveden Martoista.
– Idea tuli oikeastaan Alanteen Maijalta, kun hän kertoi Iisalmessa järjestetystä vastaavanlaisesta tilaisuudesta. Ajattelimme pitää runomaratonin Agricolan päivänä, mutta koska siksi päiväksi sattuivat myös kuntavaalit, niin pidimme tapahtuman torstaina, hän jatkaa.
Kirjaston Satusoppeen oli kerääntynyt kymmenkunta kuuntelemaan ja lukemaan teosta.
– Jokainen lukee 15 minuutin tai 30 minuutin pätkän, ihan miten kenenkin ääni kestää ja miltä tuntuu lukea, Saharinen kertoi.
Saharinen oli iloinen, että paikalle oli tullut myös nuorempia lukijoita.

TEOKSEEN kuuluu yhteensä 35 runoa. Ensimmäisen kokoelman avausruno Maamme (Vårt land) tunnetaan nykyään Suomen kansallislauluna. Muita tunnettuja teokseen sisältyviä runoja ovat muun muassa yksinkertaisesta sotilaasta kertova Sven Dufva ja valmiiseen sävellykseen kirjoitettu laulunsanoitus Porilaisten marssi.
– Ihastuin tekstiin sitä lukiessani ja nyt haluan lukea lisää, kertoo runomaratoniin osallistunut Elina Erholtz.