Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Tiina Kilvensalmi

Koiranäyttelyssä ennätysmäärä koiria

KUOREVIRRAN urheilualueelle kokoontui viime lauantaina 600 koiraa, kun Kiuruveden ryhmänäyttely houkutteli paikalle ennätysmäärän koiria omistajineen.
YKSI näyttelyn jäteistä, bordeauxindoggi Luca, poseeraa omistajansa Kalle Aaltosen kanssa, kun toinen omistaja Henna Huhkakangas ottaa heistä yhteiskuvaa. Näyttelyt menivät nappiin, sillä 2-vuotiaasta 68-kiloisesta Lucasta tuli nyt Suomen muotovalio.
– Luca on äärettömän lojaali ja kiltti. Rodunomaisesti sillä on vahva suojelu- ja puolustusvietti. Puolisoni Hennan 86-vuotiasta mummoa Luca suojelee erityisesti. Luca rakastaa lapsia. Siistin ihmisen koira se ei kuitenkaan ole, sillä kuolaa tulee valtavasi, kertoo ylivieskalainen Kalle Aaltonen.
Vahvan suojelusvietin takia bordeauxindoggia ei voi käyttää suojelukoiratoiminnassa. Kasvattajat ovat tarkkoja millaiseen perheeseen koira annetaan.
– Tämä on meidän koirarotu ehdottomasti, kertoo Kalle silittäessään Lucaa, joka ei näytä piittaavan ympärillä haukkuvista koirista.
Näyttelykehien vastapäätä pienten rotujen edustajat valmistautuvat kehään. Silkkiterrieri Selma nauttii, kun sen emäntä, kempeleläinen Tarja Väyrynen, harjaa sen silkkistä turkkia.
Näyttelykehään on menossa myös Thai ridgeback Amon Mahtar omistajansa iisalmelaisen Anne Oksmanin kanssa. Hopeanharmaa Amon on yksi näyttelyiden harvinaisuuksista. Thaimaasta kotoisin oleva koirarotu on yksi alkukantaisista roduista.
– Tämä koira lukee ihmisen läpi. Jos sitä rakastaa, se rakastaa takaisin. Rodulla on vahva vahtivietti ja se suojelee omaa laumaansa. Rotu ei ole miellyttämisenhaluinen, kuten useimmat rodut. Vaikka Thai ridgeback on haasteellinen, tämä on juuri minun rotuni, kertoo Oksman.

KIURUVEDEN ryhmänäyttelyt houkuttelivat tänä vuonna ennätyksellisen määrän koiria näyttelykehiin. Vetonaulana olivat kaksi nimekästä tuomaria, italialainen Massimiliano Mannucci ja virolainen Maret Kärdi. Näyttelyissä arvosteltiin pinserit, snautserit, molossityyppiset, sveitsinpaimenkoirat, terrierit, pystykorvat ja alkukantaiset rodut.
Ryhmänäyttelyyn osallistui 600 koiraa. Päivän aikana Kuorevirran kentällä kävi arviolta vajaa 3000 henkilöä, kun koirien omistajat lasketaan mukaan.
Kiuruveden Kennelkerhon näyttelyjaosto järjestää suuret koiranäyttelyt joka toinen vuosi. Näyttelyiden järjestäminen vaatii suuren ponnistuksen talkoolaisilta. Tänä vuonna talkoolaisia oli noin 70 henkilöä.
– Näyttelytoimikunnan puolesta kiitän kaikkia osallistujia ja talkoolaisia onnistuneista näyttelyistä. Historiamme suurimmat näyttelyt menivät läpi arvosanalla kymppi plus, kiittelee näyttely toimikunnan puheenjohtaja Jari Hyvärinen.

KENNELKERHO on toiminut vuodesta 1965 saakka. Puheenjohtajana toimii Kai Ruhanen. Kerho edistää puhdasrotuisten koirien jalostusta ja käyttöä.
Kennelkerhossa on 180 jäsentä ja kolme jaostoa. Ajokoirajaosto, pystykorvajaosto sekä käyttö- ja seurakoirajaosto järjestävät jokainen omaa toimintaa tahollansa.
Ajokoirajaosto järjestää ajokokeita. Pystykorvajaostossa pyritään motivoimaan uusia innokkaita harrastajia mukaan toimintaan ja hirvenhaukkukokeisiin. Käyttö- ja seurakoirajaoston toiminta perustuu pitkälti Mejä-kokeiden järjestämiseen.