Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi Jaana Selander

Hyvölänniemen uudistus avoin yleisölle, kirkkoherra pitää lähtösaarnansa

HYVÖLÄNNIEMEN leirikeskuksen remontin ja laajennusosan myötä rakennusta tarjotaan myös muiden seurakuntien rippileiritoimintaan. Tänään Hyvölänniemeen pääsevät tutustumaan kaikki halukkaat.

PIENET punaiset mökit koristavat Hyvölänniemen leirikeskuksen rantamaisemaa. Niissä on yövytty vuosikymmenten ajan rippikouluissa ja muilla leireillä. Tulevana kesänä rippikoululaiset majoittuvat saman katon alla päärakennuksessa, jossa on nyt 41 majoituspaikkaa.
Seurakunnan omistama Hyvölänniemen leirikeskus on saanut uuden siiven myötä 24 uutta majoituspaikkaa. Lisäsiipeen on rakennettu neljä kuuden hengen huonetta. Jokaisessa huoneessa on omat wc- ja suihkutilat.
– Uudet tilat vastaavat nykyajan majoitusmukavuutta. Me työntekijät olemme ottaneet uudet tilat vastaan ilolla. Ne lisäävät turvallisuuden tunnetta leirielämään, kun yövymme kaikki saman katon alla, kertoo nuorisotyönohjaaja Hanne Kuukasjärvi.
Uudet tilat mahdollistavat tulevaisuudessa tilojen vuokraamisen myös muiden seurakuntien rippikoululeireille. Päärakennuksessa on 41 majoituspaikkaa ja mökeissä 30. Ajatuksena olisi vetää kahta rippikoulua yhtä aikaa. Naapuriseurakuntien kanssa on käyty jo keskusteluita.
– Remontin tarve lähti liikkeelle keittiön ummehtuneesta hajusta ja mökeistä, jotka ovat lähes tiensä päässä. Meille tuli tarve uusille majoitustiloille. Päädyimme rakentamaan sitä lisää päärakennuksen yhteyteen. Keittiö on nyt korjattu täysin, kertoo kirkkoherra Risto Pentikäinen.

PENTIKÄISEN kammassa piikit vähenevät, sillä hän jää eläkkeelle syyskuun alussa. Pentikäinen pitää lähtösaarnansa kirkossa kuitenkin jo helluntaina 4. päivänä kesäkuuta. Samaisena päivänä ympyrä sulkeutuu, sillä helluntaina hänet myös aikanaan vihittiin papiksi.
Lähtösaarnan jälkeen on seurakuntatalossa tarjolla kirkkokahvit, joiden yhteydessä seurakuntalaisten on mahdollista tavata kirkkoherransa. Kirkkoherran tehtävää Pentikäinen hoitaa 18. päivään kesäkuuta saakka, sitten hän jää lomille.
Kiuruveden seurakuntaa Pentikäinen kuvailee ”parhaaksi paikaksi urallaan”, sillä seurakunta on ollut yhteneväinen. Ennen Kiuruvedelle tuloaan Pentikäinen toimi nuorisopappina Varkaudessa, joka oli ristiriitainen seurakunta. Joka sunnuntai sieluja kalasteltiin eri suuntiin. Sellainen repiminen olisi Pentikäiselle käynyt ajan oloon kestämättömäksi.
– Kiuruvedellä olen saanut olla Herran kukkarossa. Herännäisyys on ollut pohjavirta ja sitten on ollut lestadiolaisuutta, mutta ei paljon muuta.
Pentikäinen tuli Kiuruvedelle viralliseksi apulaiseksi vuonna 1982 piispa Jukka Malmivaaran kutsumana, kirkkoherraksi hänet valittiin vuonna 2009.
– Nyt on sopiva aika lähteä – kaikkensa antaneena, naurahtaa Pentikäinen.

TÄNÄÄN keskiviikkona yleisöllä on mahdollisuus tutustua uusittuihin tiloihin kello 15-21. Seurakunta järjestää avoimien ovien päivään erilaista puuhaa kaiken ikäisille.
– Kanttori soittaa ja laulattaa alatuvalla nuorten klassikkoveisuja. Ulkona on mahdollista pelata erilaisia pihapelejä. Hiljaisuuden polulla ja riihikirkossa pääsee rauhoittumaan, joten tervetuloa Hyvölänniemeen, toivottaa Pentikäinen.
Avoimien ovien päivältä Pentikäinen toivoo, että yleisö kertoisi mielipiteensä majoitustiloista
– Voimme yhdessä arvioida tilojen mahdollisuuksia. Toinen kysymys on, mitä tehdään seurakunnan purjeveneille, kun minä jään kohta eläkkeelle? Löytyisikö seurakunnasta jatkajaa purjeveneiden käytön ohjaamiseen, kysyy Pentikäinen.
Uusia tiloja päästään hyödyntämään jo kahden viikon päästä, kun ensimmäinen rippileiri käynnistyy Hyvölänniemessä. Tällä kertaa leirillä ei nähdä yövalvojia, sillä heille ei ole enää tarvetta, kun päärakennuksesta on paljon vaikeampi livahtaa omille teille.
Hyvölänniemessä pidetään myös lastenleirejä ja diakoniatyö käyttää tiloja erilaisiin tapahtumiin ja leireihin. Myös Pysäkin väki on pitänyt leirejä Hyvölänniemessä.

VUONNA 1974 rakennettua Hyvölänniemen päärakennusta laajennettiin viimeksi vuonna 1995. Nyt valmistuneen uudisosan kerrosala on 178 neliötä. Urakka aloitettiin viime syksynä ja saatiin päätökseen helmikuussa. 410 000 euroa maksaneen uudisosan teki Rakennusliike Esa Luttinen Ky.
Hyvölänniemen leirikeskus on käytössä ympäri vuoden ja laajennuksen myötä käyttöastetta pystytään kasvattamaan entisestään.