Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvedellä pian valikoimaa lääkäriasemista, kun Terveystalokin aloittaa

KIURUVETISILLÄ on pian vara valita, minne menevät lääkäriin, sillä myös Terveystalo avaa Kiuruvedellä toimipisteen sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun liittyen. Terveystalo tulee Kiuruvedelle, sillä se voitti Kiuruveden kaupungin henkilöstön työterveyspalvelujen järjestämisen. Kiuruvedellä on jo entuudestaan Kunnanlääkärit Kiuruvesi ja myös Verso Oy:stä saa yksityisesti lääkäripalveluja.
Terveyskeskuksessa akuuttivastaanotolla istuva Veijo Erholtz on tyytyväinen kunnalliseen palveluun, mutta pitää hyvänä, että kuntaan tulee tarjontaa ja sitä myötä kilpailua. Jalo Pennanen puolestaan toteaa, että 2–3 vuotta näyttävät, riittääkö kaikille toimijoille väestöpohjaa.

TERVEYSTALO perustaa uuden yksikön Kiuruvedelle palvelemaan Kiuruveden kaupungin henkilöstön työterveyshuoltoa, samalla Terveystalo tuottaa Kiuruvedellä myös valinnanvapauden lähipalvelut kaikille kiuruvetisille samaisessa toimipisteessä. Terveystalosta tulee näin kilpailija ennen muuta Kunnanlääkärit Kiuruvedelle, mutta myös Versolle.
Terveystalo valittiin palveluntuottajaksi Kiuruveden kaupungin henkilöstön työterveyspalveluissa julkisen kilpailutuksen myötä. Hankintasopimuksen mukaan palvelu aloitetaan Kiuruvedellä 1.1.2018.
– Toimitiloja on jo lähdetty kartoittamaan ja suunnittelemaan ja tarkoituksena on rakentaa vastaanottotilat lääkäreiden, hoitajien sekä muiden työterveyden osaajien käyttöön, kertoo yksikönjohtaja Aila Raunismaa Terveystalosta.
– Tarkkaa aikataulua emme pysty vielä tässä vaiheessa antamaan palveluiden aloituksesta, mutta kerromme toki heti, kun se on mahdollista. Ensimmäisenä vaihtoehtona on rakentaa olemassa olevaan rakennuskantaan toimivat toimitilat, sanoo Raunismaa.

TYÖTERVEYSPALVELUIHIN kesittynyt Verso Oy laajentaa niin ikään palveluvalikoimaansa eli jatkossa kuka tahansa voi tilata ajan vaikkapa lääkärille Versosta.
– Emme ole varsinaisessa valinnanvapauskokeilussa, jossa mukana on jo erinomaisia toimijoita, kuten Kiuruveden Kunnanlääkärit, mutta pystymme tarjoamaan yksityisvastaanoton palveluita myös henkilöasiakkaille, samoilla hinnoilla kuin työterveyshuollon asiakkaillemme, Verson toimitusjohtaja Jarno Pylkkänen kertoo.
Verson tarjoamat terveyspalvelut siis jatkuvat Kiuruvedellä, vaikka Terveystalo hoitaa jatkossa Kiuruveden kaupungin henkilöstön työterveyspalvelut.Versolta katoaa Kiuruveden kaupungin henkilöstön myötä noin 350 asiakasta.
Terveyspalvelu Verson omistaa Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä ja kuntayhtymän omistavat Iisalmi, Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kunnat. Kaikki edellämainitut kunnat siirtävät omien työntekijöidensä työterveyshuollon Terveystalolle jo heinäkuun alussa (Kiuruvesi 1.1.2018).
– Pohjois-Savon maakunnan alueella olemme myös voittaneet nyt kuntien kilpailutuksia, mutta harmiksemme hävisimme Ylä-Savon osalta kuntien henkilöstön työterveyshuoltokilpailutuksen (määräaikainen). Kyseessä oli puhdas hintakilpailu ja hinta meni todella alhaiseksi. Verson osalta kilpailutuksen häviäminen ei vaikuta toimintaamme merkittävästi. Asiakasmäärämme Ylä-Savon kuntien alueella hetkellisesti laskee, mutta pystymme nyt kohdentamaan työpanostamme yhä enemmän alueen yritysten käyttöön. Palvelumme ja toimipisteemme Ylä-Savon kuntien alueella myös pysyvät täysin ennallaan, vakuuttaa Pylkkänen.

YLÄ-SAVON Sote -kuntayhtymä yhtiöitti työterveyshuollon viime vuonna, toiminta käynnistyi vuoden 2017 alusta. Verso toimii tällä hetkellä Pohjois-Savon maakunnassa 16 kunnan alueella ja tuottaa laajasti työterveyshuollon palveluita toimialueensa yrityksille, työnantajille sekä yrittäjille.
Verso on nyt valmis myös soteuudistusta silmällä pitäen, sillä se on yhtiöitetty.
– Yhtiön perustaminen ja käynnistäminen oli iso urakka, mutta onnistui ammattitaitoisen ja sitoutuneen henkilöstön ansiosta. Nyt Verso toimii kilpailuilla markkinoilla ja toiminta etenee liiketoimintasuunnitelman mukaisesti. Tarjouskilpailujen tappiot, kuten nyt Ylä-Savossa, kuuluvat kilpailluilla markkinoilla toimimiseen ja normaaliin yritystoimintaan. Kilpailu on myös hyvästä, koska se haastaa meitä kaikkia toimimaan yhä paremmin. Puhumattakaan asiakkaista, palvelut tulevat lähelle ja on mahdollisuus valita itselleen mieluinen palveluntarjoaja.
Pylkkänen muistuttaa, että Verso on heti valmis tuottamaan Kiuruveden, Iisalmen, Vieremän ja Sonkajärven kuntien henkilöstön työterveyshuollon palvelut, jos uusi palveluntuottaja ei pysty palveluita kilpailutuksen kriteerien mukaisesti tuottamaan.
– Viimeistään kuntien kilpailuttaessa uudelleen, pyrimme takaisin palveluntuottajaksi.
Pylkkänen jatkaa, että työterveyshuollon maksavat yritykset, asiakkaat, päättävät, mitä työterveyshuolto pitää sisällään.
– Jos perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeilu toimii, kaikki pääsevät hoitoon. Se vähentää työterveyshuollossa sairaanhoidon tarvetta. Jos ei vähennä, silloin sairaanhoito työterveyshuollossa on tarpeellista, eikä painotus ole pelkästään ennaltaehkäisevässä työssä. Pikkuhiljaa nähdään, miten palvelut rakentuvat, Pylkkänen sanoo.