Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Taitaja-kisasta SM-kultaa

YLÄ-SAVON ammattiopiston koneistajaopiskelija Tomi Koistinen voitti kultaa Taitaja2017-kilpailussa Helsingin Messukeskuksessa viime viikolla.

KONEISTAJAOPISKELIJA Tomi Koistinen pitää kädessään sorvaamaansa jyrsinkoneen osaa. Tämä parinkymmenen sentin mittainen kappale toi Koistiselle voiton Taitajat2017 Suomenmestaruus -kilpailuissa.
– Voitto yllätti alkuun minut. Piste-ero oli suuri. Voitin hopealle tulleen 19,5 pisteellä, kertoo Koistinen valmistautuessaan voittokahville Ylä-Savon ammattiopistolle tiistaina.
Koistinen voitti CNC-koneistuksessa kultaa. Kilpailuaika oli seitsemän tuntia. Siinä ajassa kilpailijan pitää tehdä ohjelma, ajaa kappale, ottaa mittoja ja ajaa uudelleen. Kisassa tehtiin yhteensä kaksi eri kappaletta, toinen sorvaamalla ja toinen jyrsimällä.
– Mitat ovat tosi tarkkoja. Tuo aika ei ollut edes pitkä. Sain oman osani valmiiksi juuri viime minuuteilla. Jossain vaiheessa jo luulin, että aika loppuu kesken, Koistinen kertoo.
Tänä keväänä kaksoistutkinnon suorittanut Koistinen valmistuu koneistajaksi ja koneenasentajaksi. Hänellä on jo vakituinen työpaikka, jossa hän on tällä hetkellä palkallisena työharjoittelijana. Varsinaiset työt Timaco Oy:ssä alkavat valmistumisen jälkeen.
– Yläasteella teknisentyön tunnilla pääsin ensimmäistä kertaa kokeilemaan manuaalisorvia. Siitä minulle heräsi mielenkiinto tätä alaa kohtaan. Jo silloin ajattelin, että metalliala on se minun juttu.

KOISTINEN suunnittelee lähtevänsä armeijaan ensi vuoden alussa. Armeijan jälkeen hän palaa töihin. Työn ohella hän aikoo opiskella insinööriksi.
– Unelmatyöni olisi sellainen, jossa pääsisin kehittämään yrityksen toimintaa kunnolla ja suunnittelemaan sekä tekemään ohjelmia itse. En haluaisi olla pelkästään napinpainajana, siksi aion opiskella insinööriksi.
Timacossa Koistinen oli kesätöissä viime kesänä. Yritys työllistää kuutisenkymmentä henkilöä.
– Viihdyn työelämässä, kun siitä saa jo palkkaakin. Koneistajan hommat ovat yleensä ihan mukavia. Sorviin laitetaan asetukset, kiinnitykset ja terät. Sitten ajetaan ensimmäinen kappale, josta otetaan mitat. Korjaavat mitat laitetaan kohdilleen ja sitten antaa mennä vaan, kuvailee Koistinen työtehtäviään.
Taitaja-kisaan Koistinen osallistui jo viime vuonna koneasentajien kilpailuun. Siellä hän sijottui seitsemänneksi.
– Taitaja-kisassa menestyminen on hyvä käyntikortti työnantajalle. Kisoissa opin paljon ohjelmoinnista ja tulihan siellä rutiiniakin työntekoon.

TAITAJA2017 Suomenmestaruuskilpailut käytiin viime viikolla Helsingin Messukeskuksessa. Ylä-Savon ammattiopistoon tuli menestystä kisoista. Myös pyhäjärveläinen Arttu Saastamoinen menestyi koneistuksessa ottaen pronssia.
Koneenasennuksessa voiton otti Jere Rönkkö Iisalmesta. Hevostenhoidossa pärjäsivät Hingunniemessä opiskelevat vesantolainen Reetta Liimatainen sijoittuen kolmanneksi ja leppävirtalainen Milla Markkanen sijoittui seitsemänneksi. Infrarakentamisessa toiseksi tuli tervolainen Joonas Huttunen.
Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma. Se on työelämän, koulujen ja opiskelijoiden kohtaamispaikka. Finaalissa kilpailee yli 400 oman alansa osaajaa ja kilpailussa ratkotaan yli 40 ammattitaitolajin Suomenmestaruudet.