Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

On aika tulla, on aika lähteä

KAUPUNGINVALTUUSTO kokoontui viimeistä kertaa maanantai-iltana. Uusi valtuusto aloittaa työskentelyn kesäkuussa. Kaupunki muisti valtuuston jättäviä pienillä lahjoilla kokouksen alussa. Tokko koskaan aikaisemmin valtuustosta on jäänyt pois niin paljon valtuutettuja kuin nyt – kaikkiaan 18 miestä ja naista.

VALTUUSTON puheenjohtaja Janne Peltola (kok) kiteytti osuvasti, että 18 valtuutetun myötä kaupungin päätöksenteosta siirtyy muualle valtava määrä kokemusta, sillä monet valtuutetut ovat vaikuttaneet kaupungin luottamustoimissa useita vaalikausia.
Peltola kiitteli, kuinka hän itse sai aikanaan kuntapoliitikon uran aloittaessaan opastusta ja kannustusta kokeneemmiltaan. Erityisesti hän nosti esiin kunnallisneuvos Jouko Tenhusen (kesk).
– Hiljaista tietoa on vaikea siirtää. Jouko Tenhunen on jakanut tietoaan pyyteettömästi ja tehnyt yhteistyötä yli puoluerajojen, toki muidenkin kanssa yhteistyö on käynyt hyvin, ylisti Peltola.

KIITOSPUHEEN lähtevien ja luopuvien valtuutettujen puolesta piti Jouko Tenhunen.
– Onhan tässä tiettyä haikeutta, myönsi Tenhunen heti alkajaisiksi.
– Jokainen meistä luopujista on ratkaissut poisjäämisen omista lähtökohdistaan, mutta kun katson luopuvia ystäviäni, osa teistä vielä palaa, uskokaa tai älkää, 4 vuotta kuluu nopeasti, kannusti Tenhunen.
Tenhunen kuvaili kulunutta valtuustokautta vaihderikkaaksi.
– Keskustelua ovat herättäneet kunnissa ja Kiuruvedellä valtion linjaukset, Kataisen (kok) ja Sipilän (kesk) hallitusten linjaukset. Päätöksentekoa on sävyttänyt myös taantuma, joka on kestänyt koko valtuustokauden. Nyt tosin on näkyvissä positiivisia merkkejä. Kiuruvedelle on heijastunut myös maatalouden ahdinko, tuottajahintojen lasku ja kauppapoliittiset ratkaisut. On pitänyt sopeuttaa ja siksi olemme noudattaneet pidättyväistä linjaa virkojen täyttämisessä.
Tenhunen tulkitsi kuitenkin kaikesta ympäröivästä paineesta huolimatta, niin jatkajien kuin luopujienkin pyrkineen aina etsimään Kiuruveden parasta ratkaisua.
– Yhteistyön ja yhteisen näkemyksen etsiminen on ollut jo vuosikymmenien ajan leimallista Kiuruveden valtuustolle. Naapurikunnista löytyy esimerkkejä toisenlaisesta päätöksentekoprosessista. Riitely on aina hukkaan heitettyä aikaa. Toivon ja uskon, että sama tahtotila on tulevassa valtuustossa.
Tenhunen myönsi, että 18 valtuutetun mukana todellakin poistuu paljon kokemusta. Onhan moni luopujista toiminut valtakunnan ja maakuntatasonkin luottamustoimissa.
– Parempi on, ettei olla neuvoja antamassa, mutta jos kysytään, vastataan ja ollaan valmiita keskustelemaan. Anoppia ja appiukkoa ei valtuustoon tarvita, linjasi Tenhunen

TENHUNEN itse tuli luottamustehtäviin vuonna 1972, maatalouslautakunnan jäseneksi. Valtuustoon hänet valittiin vuonna 1976, sen jälkeen Tenhunen on toiminut valtuutettuna, hallituksen jäsenenä, hallituksen puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana.
– Kuvaan kolmella sanaparilla näitä vuosikymmeniä: on aika tulla, on aika olla ja on aika lähteä.
Tenhunen kiitteli niin ikään kokeneempia luottamushenkilöitä hänen alkutaipaleellaan.
– Kun itse aloitin, Kiuruvedellä vaikutti voimakkaita luottamushenkilöitä: Olavi Tiihonen, Olavi Kärkkäinen, Olavi Ikäläinen, he opettivat minua, aloittavaa luottamushenkilöä. Täytyy myöntää, että kun astelin ensimmäiseen valtuuston kokoukseen, ajattelin, että kyllä sitä nyt on jotain, nyt en enää tunne samoin. Tosin kuntakin oli 1970-luvulla erilainen. Asukkaita oli 14 000 ja kunnassa työntekijöitä 900.
Tenhunen kiitteli myös johtavia viranhaltijoita ja kunnan henkilöstöä vuosikymmenien varrelta.
– Kaikki ovat olleet valmiita auttamaan ja neuvomaan. Välit ovat olleet välittömät ja luottamukselliset. Voin sanoa, että nämä vuosikymmenet ovat maistuneet elämältä, siitä olen kiitollinen.

PUHEENSA lopuksi Tenhunen siteerasi pari vuotta sitten lukemaansa Israelin presidentin, Shimon Perezin, ajatusta: ”Niin kauan ihminen on nuori, kun hänellä on enemmän unelmia kuin muistoja”.
– Sitä toivon uudelta valtuustolta: ennakkoluulottomuutta ja uuden kokeilemista, uskoa tulevaisuuteen. Ja antakaa tukenne niille henkilöille, jotka valitsette vetämään eri organisaatioita, se on tärkeää, sillä puheenjohtajakin voi tuntea olevansa yksin. On tärkeää, että on ystäviä, luottamuksellinen yhteistyö laidasta laitaa, asioista voidaan olla eri mieltä, mutta kunnioittakaamme ihmisinä toisiamme. Silloin saamme paljon aikaan.

UUSI valtuusto aloittaa työskentelynsä kesäkuun 12. päivänä.