Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Kaksi ehdolla kirkkoherraksi

KIURUVEDEN kirkkoherran virkaa oli hakenut kaksi, Juhani Saastamoinen Valtimolta ja Risto Huotari Kuopiosta. Ehdokkaat esittäytyivät ja vastasivat seurakuntalaisten esittämiin kysymyksiin maanantai-iltana Kiuruveden seurakuntatalossa pidetyssä tilaisuudessa.
– Olen Risto Huotari, Kajaanista lähtöisin ja 80-luvun alkupuolella lähdin opiskelemaan Helsinkiin teologiaa. Aikanaan valmistuin ja olin Jyväskylän seurakunnassa muutaman vuoden ja sen jälkeen olen ollut erityisopettajana ja pappina vuoron perään, Huotari aloitti esittäytymiskierroksen.
Hän asuu Kuopiossa ja on tällä hetkellä Iisalmen seurakunnassa vs. kappalaisena.
Toinen ehdokas, Juhani Saastamoinen toimii Valtimon kirkkoherrana ja asuu Valtimolla perheensä kanssa.
– Olen oikeastaan tämmöinen Kiuruveden vävypoika, sillä vaimoni on täältä kotoisin ja se motivoi minua tänne hakemaan. Olisi paluumuutto edessä.
Saastamoinen on toiminut pappina vuodesta 2004 ja viimeiset kuusi vuotta kirkkoherrana Valtimolla.
– Minut vihittiin papiksi Ähtäriin. Sen jälkeen olin Juankoskella seurakuntapastorina ja sieltä muutimme Valtimolle. Perheeseeni kuuluvat vaimo ja kolme lasta vanhin 14 ja nuorin 8 vuotta.
Seurakuntalaiset halusivat tietää kaksikon suhtautumista muun muassa naispappeuteen, herännäisyyteen, samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkimiseen sekä pakolaisasiaan. Tilaisuudessa kysyttiin myös ehdokkaiden raamattukäsitystä.
Molemmat ehdokkaat olivat yksimielisiä siitä, että naispappeus kuuluu seurakuntaan siinä missä miespappeuskin.
– Olen naimisissa naispapin kanssa ja välit ovat hyvät, kertoi Saastamoinen.
Samaa sukupuolta olevien vihkimiseen molemmat ehdokkaat ovat suostuvaisia, jos lakimuutos sekä kirkko tätä edellyttävät.
– Olen siihen valmis, jos koko kirkko sen hyväksyy, Huotari totesi.
– Ikävä kyllä pelkään, ettei asian päätös tässä kirkolliskokouksessa pääty positiivisesti, mutta olen itse valmis vihkimään samaa sukupuolta olevia, jos tällainen uudistus meidän kirkkoon tulee, Saastamoinen vastasi.
Herättäjyydestä molemmilla oli kokemusta opiskeluajoiltaan.
– Opiskeluaikana huomasin että herännäisyydessä on paljon sellaista, mikä tuntuu omalle, mutta myös evankelisen liikkeen iloisuudessa oli sellaista, mikä puhutteli. Oma näkemys on jostain herännäisyyden ja evankelisuuden välimaastosta. En ole ollut missään vaiheessa varsinaisena jäsenenä missään herätysliikkeessä, mutta arvostan niitä ja ne ovat tärkeitä, Huotari kertoi.
– Herannäisyys on minulle luonnollinen paikka omalle hengellisyydelleni, mutta en ajattele, että sen tarvitsee olla kaikkien hengellisyyttä. Arvostan kaikkia, Saastamoinen vastasi.

SEURAKUNNAN henkilökuntaan kuuluvia sekä kirkkovaltuuston jäseniä kiinnosti ehdokkaiden hallinnolliset- ja esimiestaidot. Jaksaminen nostettiin myös esiin. Seurakunnan taloutta kumpikaan ehdokas ei voinut luvata saada nousujohteiseksi, sillä se vaatisi kaupungin väestönkasvua ja sen todettiin olevan korkeammissa käsissä.
Henkilökunta halusi tietää uskaltaako tuleva kirkkoherra nostaa kissan pöydälle, jos tarve näin vaatii, vai kääntääkö hän katseen pois?
– En uskalla katsetta sivuun laittaa kovin riitaisesta porukasta, Huotari veisteli leppoisasti.
– Jos tilanne on tulehtunut niin silloin ei ehkä ole oikea aika selvittää, mutta kun tilanne on rauhoittunut, on asiat käytävä läpi, ei niitä pakenemalla selvitetä, hän jatkoi.
– Onneksi olemme kaikki inhimillisiä, ei pidä pelätä, että ihmiset räiskyvät. Joskus on parempi ettei provosoi, vaan edetä voi rauhallisestikin henkilö kerrallaan. En ole varma tarvitseeko aina reagoida heti, voi olla parempikin, että asia otetaan esille tilanteen rauhoituttua. Ajattelen, että kirkkoherran tehtävä esimiehenä on se, että jokainen työntekijä voi loistaa sillä omalla tekemisellä, Saastamoinen vastasi.

KIURUVEDEN seurakuntaan kirkkoherra valitaan välillisiä vaaleja käyttämällä. Kirkkoneuvosto tekee esityksen valinnasta 19.6. ja valintavaali pidetään kirkkovaltuuston kokouksessa 27.6.
– Pitkään valintaa ei tarvitse seurakuntalaisten enää odottaa, totesi Iisalmen rovastikunnan lääninrovasti ja Pielaveden kirkkoherra Arto Penttinen.
Tuomiokapituli on määrännäyt Penttisen Kiuruveden kirkkoherran välillisten vaalien valmistelijaksi.
– Kiuruveden kirkkovaltuusto on päättänyt esittää välillisten vaalien pitämistä tässä yhteydessä. Tämä eroaa ensisijaisesta suoran vaalin käytöstä siten, että nyt kaikki äänioikeutetut seurakuntalaiset eivät voi äänestää vaan, kirkkovaltuusto valitsee. Eroa tulee myös siitä, että vaalisaarnat eivät kuulu välttämättöminä välillisiin vaaleihin, mutta kyselytilaisuudella halusimme antaa seurakuntalaisille mahdollisuuden tutustua ehdokkaisiin, Penttinen selvitti.