Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Uusi valtuusto aloitti nelivuotiskautensa

KAUPUNGINVALTUUSTON salissa kokoontui maanantaina ensimmäistä kertaa uusi kaupunginvaltuusto, joka tekee kuntalaisia koskevia tärkeitä päätöksiä seuraavat neljä vuotta. Joukossa oli jotain erityistä, sillä tänä vuonna lähes puolet valtuutetuista olivat uusia kasvoja.
Kokouksessa valittiin henkilöt lautakuntiin ja muille luottamuspaikoille. Kokousta johti valtuuston vanhin, Kauko Huttunen, siihen saakka, kunnes valtuusto oli valinnut uudeksi puheenjohtajakseen keskustan Kari Saastamoisen. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin odotetusti keskustan Mira Kokkonen.
Kiuruveden Urheilijoiden puheenjohtaja Kari Saastamoisella alkaa kolmas valtuustokausi. Lisäksi hän hoitaa luottamustehtäviä muun muassa Ylä-Savon Sote kuntayhtymän yhtymävaltuustossa. Saastamoinen sanoi puheessaan uudelle valtuustolle, että valtuustokausi tulee olemaan mielenkiintoinen ja haastava, sillä kaudelle on tulossa yksi Suomen historian suurimmista muutoksista, kun maakuntauudistus astuu voimaan.
– Päätöksenteko ei aina tule olemaan helppoa, mutta kaikesta selvitään hyvällä yhteistyöllä ja yhteishengellä, se onkin ollut leimallista Kiuruvedelle. Luottamuksellinen yhteistyö on tärkeää niin luottamushenkilöiden kuin viranhaltijoiden välillä. Soudetaan venettä samaan suuntaan ja pelataan samaan maaliin.
Saastamoisen mielestä terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen on tulevalla valtuustokaudella yksi tärkeä asia.
– Kuntien potti tulee pienenemään maakuntauudistuksen myötä. Meidän haasteena on, kuinka palvelut saadaan pysymään lähellä kiuruvetisiä. Jatkossakin aion luennoida ennaltaehkäisevän työn merkityksestä, sillä se on yksi kuntastrategian tärkeimpiä elementtejä, Saastamoinen sanoo.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, lukion lehtori Mira Kokkonen, haluaa rakentaa sujuvaa yhteistyötä kaupunginjohtajan ja puheenjohtajiston suuntaan. Uuden kuntalain myötä se on entistä tärkeämpää. Kokkonen istuu valtuustossa toista kauttaan.
– Meillä kaikilla on täällä yhteinen tehtävä, emme voi soutaa ja huovata, vaan menemme samaan suuntaan, jotta meidän kaikkien olisi hyvä asua ja elää täällä. Me valtuutetut olemme valmiita vastuuseen. Meidän pitää yhdessä löytää elinvoimaa kuntaan, Kokkonen sanoo.
Erityisesti Kokkonen nostaa esille yhteistyön voiman.
– Haluan, että viesti kulkee ryhmästä ryhmään ja että ryhmien puheenjohtajat pitävät yhteyttä toisiinsa. Tiedon pitää kulkea, Kokkonen painottaa.

NYT valtuustolla on myös suora yhteys eduskuntaan kansanedustaja Hannakaisa Heikkisen (kesk.) myötä. Heikkinen valittiin kaupunginvaltuuston toiseksi varapuheenjohtajaksi. Heikkinen ei päässyt ensimmäiseen valtuustokokoukseen, sillä pääministeri Juha Sipilä hälytti eduskunnan koolle hallituskriisin takia.