Uutiset (muokattu 20.1. 18:05) Jaana Selander

Juuret-mitali Olavi Kärkkäiselle

JUURET-MITALI ojennettiin tänä vuonna yrittäjä Olavi Kärkkäiselle Iskelmäviikon avajaisissa keskiviikkona.Kiuruvesi-seuran puheenjohtaja Uolevi Kärkkäinen luonnehti Olavi Kärkkäistä oman onnensa sepäksi, maanläheiseksi ja omaksi itsekseen. Savonmurre ei ole hänestä lähtenyt, vaikka hän on reissannut työnperässä ympäri Suomea.
– Olavi Kärkkäinen on oppinut kovaan työntekoon jo lapsuudenkodissaan ja teini-ikäisenä hän tienasi omaa rahaa savottahommissa. Elämä on välillä koetellut tätä miestä ja hänen perhettään ja näyttänyt nurjat puolensa, kun monenlaiset sairaudet perhepiirissä ovat välillä vaatineet yli-inhimillisiä ponnistuksia ja seinä on noussut edessä, kuvaili Uolevi Kärkkäinen.
– Yrittäminen on ollut aina veressä, vaikka hänet on yritetty välillä lyödä maanrakoon eikä kaikkiin businessideoihin ole uskottu, hän on sitkeydellään ja idearikkaudellaan osoittanut yrittämisen mallia.
Olavi ja hänen veljensä Aulis aloittivat jo alaikäisinä savotta-ajot Taavetilla, johon hankittiin ja kehitettiin uusia työkaluja työtulosten parantamiseksi.
– Rohkeus kokeilla uutta ja itseensä luottaminen ovat olleet Olavi Kärkkäiselle tunnusomaista kaikessa yrittämisessä. Kun veljekset alkoivat vuonna 1978 myydä David Brown -merkkisiä traktoreita, kaksi edellistä piirimyyjää olivat tehneet konkurssin.
Traktorikaupan jälkeen veljekset alkoivat teettää ulkopuolisilla konepajoilla maatalouskoneiden lisävarusteita. Menestystuotteeksi osoittautui Kilpi-pyöräpaalileikkuri.
Myös traktorityökoneiden pikakytkinjärjestelmän kehittäminen oli osoitus veljesten ruohonjuuritason osaamisesta. Tuote pääsi Guinnessin kirjaankin.
– Mutta lämpöpuu ja Lunawood ovat sanapari, josta Olavi Kärkkäinen ja ehkä parhaiten tunnetaan. Monet suuret yritykset olivat koettaneet kehittää lämpöpuuta siinä onnistumatta. Merkittävää oli oivaltaa itse tehdasprosessi, joka ratkesi maalaisjärkeä käyttämällä. Lunawood on nyt maailman johtava yritys alallaan ja 95 % tuotannosta menee vientiin. Kuten tunnettua pääosa Lunawoodin osakkeista myytiin 2010 pääomasijoittajalle ja loput viime talvena.
Olavi Kärkkäinen on kirjoittanut elämäntarinanansa kansien väliin, kirja kantaa nimeä ”Elämän tikapuut”.
– Kirja on nöyrä ja havainnollinen kertomus suomalaisen maaseudun ja Suomen muutoksista 40-luvulta nykypäivään.
Kirjan tuotto luovutetaan Pohjois-Savon syöpäyhdistykselle.
Olavi Kärkkäinem on lähtöisin Kiuruveden Luupuvedeltä, mutta hän on asunut Iisalmessa yli 40 vuotta.
Juuret-mitalin myöntävät Kiuruvesi-seura, Kiuruveden kaupunki ja Kiuruvesi-lehti. Mitali luovutetaan Kiuruvettä ja kiuruvetisyyttä myönteisesti ja ansiokkaasti maailmalla esillä pitäneelle kiuruvetisjuuriselle henkilölle. Mitalin on suunnitellut Ryönänjoelta lähtöisin oleva kuvanveistäjä ja taidemaalari Antero Ruotsalainen. Aiemmat Juuret-mitalin saajat ovat Sirkka Paikkala, Lauri Nuutinen, Tuulikki Kärkkäinen, Raimo Väyrynen ja Seppo Kononen viime vuonna.