Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Hunajakarhun kaatoon 50 miestä

MIKKO Tikkanen suoritti karhukokeen Haapakummun ampumaradalla torstaina. Hän ja 16 muuta samana iltana hyväksytyn karhukokeen suorittanutta pääsevät jahtaamaan niin sanottua hunajakarhua elokuun 20. päivän jälkeen.

TIKKANEN suoritti vaadittavan karhukokeen, sillä edellinen koe oli mennyt vanhaksi. Siitä oli kulunut kolme vuotta. Samalla hän sai hirvikokeen hyväksytyksi.
Tikkasta ei koe sen kummemmin jännittänyt, sillä hän on aktiivinen metsästäjä. Laukauksia tulee vuoden mittaan paljon. Lempilaji ovat metsäkanalinnut, sillä Tikkasella on kaksi pystykorvaa. Karhua hän lähtee jahtaamaan, jos aikataulut sen sallivat.
Suomen riistakeskus myönsi kannanhoidollisen poikkeusluvan karhunmetsästykseen Kiuruvedelle elokuun 20. päivästä alkaen. Kiuruvedellä jahdattiin mehiläispesiä särkenyttä karhua viime vuonna, mutta sitä ei saatu hengiltä määräajassa.

KARHUNMETSÄSTYSTÄ johtava Osmo Tikka sanoo, että vaikka karhukaato on mahdollista elokuun 20. päivästä lähtien, ei tarkoituksena ole heti rynnätä metsään täysi tohina päällä, vaan taktiikkana on odottaa, että niin sanottu ”hunajakarhu” ilmaantuu mehiläispesille.
– Todennäköistä on, että karhu tulee pesille syyskuussa, kuten viime vuonna. Nyt kun ilmat ovat lämpimiä, mehiläiset ovat aktiivisia, ja jos karhu menee pesälle, se saa 100 000 mehiläistä kimppuunsa. Siksi karhu tulee pesälle syyskuussa, kun mehiläiset ovat jo jonkin verran kohmeessa, Tikka sanoo.
Karhunkaatolupa-alue on nyt laaja, kaikkiaan 190 000 hehtaaria, viime vuonna lupa-alue oli 100 000 hehtaarille. Tänä vuonna lupa-alueena on noin puolet Pyhäjärvestä, Pielaveden pohjoisosa ja Kiuruvesi.
Tikka pitää aluetta kattavana. Tällä alueella on tehty vuoden aikana 136 karhuhavaintoa ja karhu on tehnyt 8 pihakäyntiä. Alueella kolmella naaraalla on pennut.
– Karhukanta on nousussa, sillä niille riittää hirviä syötäväksi, Tikka tietää.
Karhunkaataminen tapahtuu koirametsästyksenä, eikä niin sanotulla kyttäysmentaliteetilla.
– Kysymyksessä on poikkeuslupa. Jos vahinkokarhua, hunajakarhua, ei saada kaadettua, karhu kaadetaan muualta lupa-alueelta.
Kannanhoidolliset poikkeusluvat myönnetään tiheimmille karhualueille, joilta on pidemmän aikaa kirjautunut pentuehavaintoja ja karhun aiheuttamia vahinkoja.
Vahinkokarhu on Kiuruvedellä myös Pattosuolla, missä se on repinyt paaleja. Tikan mukaan Pattosuolla onkin oikea karhukeskittymä.
Karhunkaadosta on innostunut ainakin 50 miestä Kiuruvedellä.Karhun metsästykseen lähtijöillä pitää olla karhumerkki suoritettuna. Tikka lupaa kaikille miehille töitä, sillä tarkoitus on muodostaa pitkät passilinjat.
– Jäämme siis nyt odottamaan, että karhu tulee mehiläispesille. Karhu tosin voi olla jo 200 kilometrin päässä, koska sen reviiri on laaja, mutta havaintoja kyseisestä hunajakarhusta on tehty, Tikka sanoo.