Reppuja ja penaaleja voi käydä lahjoittamassa OP Ylä-Savon konttoreihin, myös Kiuruvedelle. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Kilvensalmi
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tiina Kilvensalmi

Koululaisten urakka alkaa maanantaina

Ensi viikon maanantaina Kiuruveden kouluissa käynnistyy syyslukukausi ja 860 oppilasta aloittaa puurtamisen. Saana Jauhiainen on yksi 81 ensimmäisen luokan oppilaasta.

KOULUTIENSÄ aloittava, 6-vuotias Saana Jauhiainen, tutkii reppunsa sisältöä. Ensimmäisenä repusta nousee prinsessakirja. Pian satukirjat vaihtuvat koulukirjoihin, kun Saana lähtee ensimmäiselle luokalle Nivan kouluun.
– Tiina-äiti sanoi, että koulujen alettua Minni-koiran kanssa leikkiminen jää vähemmälle ja läksyjen tekoa tulee enemmän, kertoo Saana.
Saanan mielestä prinsessakirjat ovat ehkä parempia kuin koulukirjat, mutta hän odottaa koulun alkamista innolla.
– Tabletilla olen pelannut pelejä, joissa oppii lukemaan ja kirjoittamaan. Eskarissa meillä oli vähän laskemista ja opin myös viittaamaan tunneilla. Kouluaineista mukavinta on kuvaamataito. Tykkään myös matematiikasta, kertoo Saana purkaessaan reppuaan.

KOULUTIELLE valmistautuminen alkoi esikoulussa. Saana kävi esikoulun jäähallin tiloissa. Ensi viikon maanantaina Saana pääsee tutustumaan Nivan kouluun 80 muun ekaluokkalaisen kanssa.
– Parasta ovat välitunnit, koska nyt pääsemme viettämään aikaa isolle pihalle uusille leikkipaikoille. Eskarista tulee myös monta kaveria samalle luokalle ja isosiskoni Signe ja isoveljeni Taavi ovat myös Nivan koulussa, iloitsee Saana.
Koulumatkat Saana kulkee Pali-kuljetuksen kyydissä, vaikka koulumatka on vain reilun kilometrin mittainen. Saanalle kuuluu Pali-kuljetus, koska hänen koulumatkansa ei ole turvallinen ison valtatien takia. Vanhemmat saattavat Saanan pysäkille.
– Huomaa kuinka aika vierähtää, kun nyt nuorimmainen lähtee koulutaipaleelle. Saanan kouluun lähteminen ei jännitä, sillä hän pärjäsi niin hyvin eskarissa ja tuli toimeen opettajien kanssa. Enemmän jännitti vanhempien lasten kohdalla, kertoo isä Sami Jauhiainen.
Ennen koulun alkamista Saanalla on vielä yksi tärkeä tehtävä, uuden koulurepun hankkiminen.
– Mummuni lupasi ostaa minulle sellaisen repun, joka on minulle mieluinen. Pääsen valitsemaan uuden reppuni. Vielä minun pitäisi opetella mennä nukkumaan aiemmin, koska kouluun on vaikeampi herätä kuin loma-aamuihin.

TÄNÄ syksynä koulutiensä aloittaa yhteensä 81 lasta. Esikoululaisia on yhteensä 77. Peruskoululaisia on 860 oppilasta, mukaan lukien esikoululaiset.
Nivan koulun remontti jatkuu vielä yhden luokkahuoneen osalta syyslomaan asti.
– Loppujen luokkien lattiat remontoidaan vasta ensi kesänä. Uuteen lukuvuoteen lähdetään luottavaisin mielin, kertoo Nivan koulun rehtori Minna Lilja.
Kiuruveden kyläkouluissa on yhteensä 166 oppilasta, joista Kalliokylässä 31, Lahnajoella 38, Luupuvedellä 48 ja Rytkyllä 49 oppilasta.
Kiuruveden lukiossa aloittaa 49 opiskelijaa, yhteensä lukiossa on opiskelijoita 150, joista 13 suorittaa yhdistelmäopintoja ammatillisissa oppilaitoksissa.