Uutiset (muokattu 20.1.2021) Kiuruvesilehti

Rytkyn ja Yläkoulun keittiöitä remontoitiin

RYTKYN koulussa, Yläkoulun keittössä ja ruokasalissa on tehty remonttia kesän aikana. Rytkyllä remontti ei valmistu koulun alkuun mennessä, sillä keittiön lattian alta paljastui remontin yhteydessä vesivuoto.
Ruokapalvelupäällikkö Helena Laitinen kertoo, että ruokailu Rytkyllä hoidetaan aluksi kertakäyttöastioilla elo-syyskuun vaihteeseen saakka, jolloin remontti valmistunee.

YLÄKOULUN remontti ennättää valmistua lähes kokonaan koulujen alkuun mennessä eikä pieni keskeneräisyys vaikuta keittiön tai ruokasalin käyttöön.
– Yläkoululle tulee uusi astioidenpalautuslinjasto, joka on samantyyppinen kuin Nivan koululla. Yläkoulussa on automaattinen kuljetin, joka kuljettaa täydet astiakorit aina koko astianpesulinjaston loppuun saakka. Ruokailijat korittavat likaiset astiat koreihin valmiiksi ja työntävät täydet korit hihnalle, jolla ne siirtyvät keittiön puolelle ensin esipesukoneeseen ja siitä varsinaiseen pesuun. Työntekijä käsitelee vasta puhtaita astioita, Laitinen kertoo.
Astianpalautuslinjan vieressä on myös jätteiden lajittelupiste, jossa tarjottimella olevat jätteet voidaan erotella suoraan biojätteisiin ja sekajätteisiin.
Koska astianpalautusyksikkö vie nyt Yläkoulun ruokasalista tilaa, uusi jakelulinjasto on nyt enemmän ruokasalin toisessa päässä. Uudessa, lyhyemmässä linjastossa voidaan ottaa ruokaa molemmilta puolin.
– Uuden linjaston myötä voimme paremmin ottaa huomioon uudet kouluruokasuositukset. Pikkuisen pidempi lämpöallas mahdollistaa kasvisruokavaihtoehdon laittamisen tarjolle yhdessä peruslounaan kanssa samaan lämpöaltaaseen. Kasvisruokaa ei siis tarvitse enää tilata erikseen, vaan se on lämpöaltaassa ensimmäisenä.
Laitisen mukaan kasvisruokaa tehdään aluksi aikaisemman menekin perusteella ja määrää suurennetaan sitä mukaa, kun menekki kasvaa.
– Jos kasvisvaihtoehto loppuu kesken lounasajan, kyseistä ruokaa tehdään seuraavalla kerralla vähän enemmän. Varsinainen kasvisruokailija saattaa aluksi jäädä joskus ilman kasvisruokaa, mutta ajan mittaan oikeat määrät varmasti löytyvät, uskoo Laitinen.

ERITYISRUOKAVALIOITA noudattaville on tehty oma dieettilinjasto, josta löytyvät kaikki erikseen tilattavat annokset.
– Erityisruokavaliot, joissa ruokavalio on osa sairauden hoitoa, edellyttävät kouluterveydenhoitajan todistusta. Pysyvää ruokavaliohoitoa edellyttävistä sairauksista, kuten diabetes tai keliakia, tarvitaan vain kertaluontoinen ilmoitus koululle tai aina koulun vaihtuessa. Mikäli oppilaalla on vakavia tai hengenvaarallisia oireita aiheuttavia ruoka-allergioita, tarvitaan lääkärintodistus, joka on aina määräaikainen, Laitinen sanoo.
EU-koulumaitotuki muuttui 1.8.2017 alkaen koulujakelutueksi.
– Tämä tarkoittaa, että rasvaton luomumaito tuli tuen piiriin ja sille maksettava tuki on huomattavasti suurempi kuin tavanomaisesti tuotetulle maidolle maksettava tuki. Vastaavasti tavanomaisesti tuotetun maidon tuki pieneni. Meillä lukuvuoden alusta koulujakelutukeen oikeutetussa ruokailussa rasvaton maito tulee olemaan luomumaitoa.