Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Kansalaisopiston työ käynnistyy

KANSALAISOPISTON syyslukukausi pyörähtää käyntiin syyskuussa. Opiskelijoita oli viime lukuvuonna yhteensä 1030. Opetustunteja oli 7136 ja kursseja 298. Suosituimpia yksittäiskursseja pidetään uudelleen myös tänä vuonna.
Kiuruveden kansalaisopiston toiminnassa on tapahtunut pieniä muutoksia, joiden vaikutukset näkyvät asiakkaille. Lukukauden tuntuvin muutos on tehty ilmoittautumis- ja peruutuskäytäntöihin sekä maksuihin.
– Kaikille kursseille on nyt ilmoittauduttava ennakkoon ilmoittautumisajan puitteissa eli kahta viikkoa ennen kurssin alkua, kertoo kansalaisopiston ja lukion yhteinen rehtori Arja Pentikäinen.
– Maksukäytänteissä on tapahtunut myös muutos peruutusten osalta. Jos peruutus tehdään ilmoittautumisajan umpeuduttua, perimme kurssimaksun kokonaisuudessaan. Jos peruutus tehdään ilmoittautumisaikana, ei peruutuksesta veloiteta. Peruutuksesta pitää ilmoittaa aina opiston toimistoon.
Muutoksilla kansalaisopisto haluaa vähentää ylimääräistä kustannusta kurssien toteutusten suhteen. Ennakkoilmoittautumisilla he voivat ennakoida aikaisempaa paremmin toteutuuko kurssi vai ei, jo ennen kuin kurssi alkaa.
– Muutoksilla emme halua hankaloittaa vaan parantaa palveluja. Haluamme tarkentaa toimintaa. Ylimääräisiä kuluja karsimalla voimme toteuttaa enemmän haluttuja kursseja, Pentikäinen muistuttaa.
Ilmoittautumis- ja peruutuskäytäntöjen ohessa tutustumiskerta on karsittu pois. Aikaisemmin kursseilla on voinut käydä yhden kerran kokeilemassa, jonka jälkeen on vielä voinut peruuttaa osallistumisen.
Kurssitarjontaa on laidasta laitaan. Syyslukukauden tarjonta on kokonaisuudessaan nähtävissä uudesta opinto-ohjelmasta, joka on postitettu kiuruvetisiin koteihin viime viikolla. Opas on julkaistu myös kansalaisopiston verkkosivuilla.
– Muutama kurssi on jo käynnistynyt vaikka lukukausi alkaakin vasta 23. syyskuuta. Esimerkiksi ruokasienten tunnistus kurssi toteutuu ja sen ensimmäinen kokoontuminen on 28. elokuuta. Sinne mahtuu vielä mukaan, Kiuruveden kansalaisopiston suunnittelijaopettaja ja käsityön opettaja Leena Särkinen muistuttaa.

KIURUVEDEN kansalaisopiston toimisto on muuttanut jo viime syksynä Kiuruveden kulttuuritaloon Kirjaston yhteyteen.
– Meille voi soittaa tai tulla käymään toimistossa jos on jotain kursseihin tai ilmoittautumisiin liittyen, mihin kaipaa lisätietoja. Toimiston löytää kirjaston tiloista. Pääsisäänkäynnin vieressä toinen ovi oikealla, suunnittelijaopettaja Anu Manninen kertoo.
Kansalaisopiston henkilökuntaa voi tavata jo ennen opiston alkamista Kiuruveden torilla torstaina 24.8. kello 10-13. Torilla otetaan vastaan kursseille ilmoittautumisia, kerrotaan kursseista ja vastataan kysymyksiin, koskivat ne sitten mitä tahansa opistoasiaa.