Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Kiuruvesi kirkkoherraa vailla – Saastamoinen Sotkamoon

KIURUVEDEN seurakunnan kirkkoherraksi valittu valtimolainen Juhani Saastamoinen perui tulonsa Kiuruvedelle. Saastamoinen oli hakenut myös Sotkamon kirkkoherran virkaa, mihin hänet valittiin. Hän on ilmoittanut ottavansa Sotkamon kirkkoherran viran vastaan.
– Minulle oli suuri yllätys, että Sotkamon seurakunta valitsi minut kirkkoherraksi. En edes voinut osallistua hakijoiden paneeliin oman menoni vuoksi. Olin myös kaiketi ainut ei kainuulainen. Näistä huolimatta minut valittiin, Saastamoinen kommentoi.
– Perheen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen arvioin asiaa ja päädyin siihen, että minun on parempi valita Sotkamon seurakunta. Elämän arki on helpommin järjestettävissä näin, hän lisää.

SAASTAMOISEN valinta ei tullut aivan täytenä yllätyksenä Kiuruveden seurakunnan kappalaisena ja kirkkoherran virkaa virkaatekevänä toimivalle Mirita Häyryselle.
– Meillä oli tieto, että näin voi käydä, sillä tiesimme Saastamoisen hakeneen myös muualle, Häyrynen kertoo.
– Toisaalta välillä näytti siltä, että Saastamoinen olisi voinut aloittaa työnsä täällä jo syyskuun alussa, mutta hän päätti kuitenkin toisin.

TULEVAN kirkkoherran valinta on Kiuruveden seurakunnan harkittavana.
– Seurakunnan pitää päättää valitsevatko he kuopiolaisen Risto Huotarin kirkkoherraksi vai laittavatko he viran uudelleen hakuun. Jos virka laitetaan uudelleen hakuun, prosessi voi kestää hakuaikoineen sekä käsittelyineen puolikin vuotta, toteaa Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin notaari Marja-Sisko Aalto.

KIURUVEDEN seurakunnan kirkkoneuvosto kokoontuu syyskuussa.
– Kirkkovaltuusto pitää myös kutsua koolle. Tämä tapahtunee myös syyskuussa, Häyrynen kertoo.
Häyrysen mukaan keskustelua tullaan varmasti käymään, siitä laitetaanko paikka uudelleen hakuun vai valitaanko virkaan Risto Huotari, joka oli toinen hakijoista ensimmäisessä haussa. Tuolloin hakijoita oli vain kaksi. Molemmat hakijat todettiin tuomiokapitulissa päteviksi toimimaan kirkkoherrana Kiuruvedellä.
– Meidän pitää pohtia, mikä olisi järkevin tapa toimia.
Häyrynen toivoo seurakuntalaisilta ymmärrystä kuluvaan syksyyn, sillä Kiuruvedellä on tällä hetkellä vain kaksi pappia.
– Joudumme priorisoimaan tehtäviä ja tässä tilanteessa emme välttämättä ehdi joka paikkaan, mutta toivottavasti saamme pian kolmannen papin siihen asti kunnes kirkkoherran virka täytetään, Häyrynen kertoo.
Tuomiokapituli valitsi Häyrysen 28. kesäkuuta hoitamaan kirkkoherran tehtäviä tämän vuoden loppuun.
– Aikaa voidaan jatkaa tarpeen mukaan, Aalto toteaa.