Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Posti vie ateriat ja kirjeet

POSTIN työntekijä Nea Pasanen on vienyt juuri lämpimät ateriat Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän asiakkaille ja lastaa nyt postia auton kyytiin. Nea lähtee uudelle kierrokselle Kiuruveden taajamassa. Posti on vastannut soten ateriakuljetuksista Kiuruvedellä helmikuusta lähtien.

VIIME toukokuusta Postin palveluksessa Kiuruvedellä työskennellyt Nea Pasanen pitää työstään. Hänelle on sama, kuljettaako hän ihmisille aterioita tai postia tai molempia.
Postin työntekijät lähtevät kuljettamaan aterioita Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän ateriapalvelun asiakkaille joka päivä kello 10 ja kello 11. Reitistä riippuen kuljetukset hoidetaan noin tunnissa, jonka jälkeen päästään postin jakamiseen viimeistään puolilta päivin.
Postin työntekijä Sanna Laurikkala sanoo, ettei aterioiden kuskaaminen hankaloita tai viivästytä postin jakelua.
– Olen aamulla Iisalmessa lajittelemassa Kiuruveden postia ja ajelen sitten Kiuruvedelle jakamaan paketteja ja aterioita. Enemmän asiakkaat ihmettelevät, että jaamme aterioita kuin me postinjakajat itse. Ei se tunnu yhtään hassulle.
Kaikki postityöntekijät, jotka kuljettavat aterioita, ovat suorittaneet hygieniapassit, jos sellaista ei ole ollut entuudestaan. Myös Postin autoja on jouduttu päivittämään elintarvikekuljetuksia varten. Autoissa ei kuljeteta samaan aikaan postia ja aterioita.
Myös Postin tuotantoesimies Kari Pirhonen vahvistaa, ettei ateriapalvelu viivästytä postin jakelua Kiuruvedellä, päinvastoin. Jos ateriapalvelua ei olisi, jouduttaisiin kirjepostin määrän vähenemisen vuoksi vähentämään Kiuruvedeltä yksi työvuoro ja postin tulo viivästyisi, kun ei olisi tarpeeksi jakajia.
– Nyt Posti tarjoaa kokopäiväistä työtä työntekijöille Kiuruvedellä. Jos ateriapalvelua ei olisi, työntekijöiden työaika lyhenisi osa-aikaiseksi.
Kiuruvedellä on vakinaisessa työsuhteessa viisi työntekijää, kolme työntekijää on määräaikaisia.

POSTINLAJITTELU ja jakelun esityö siirtyivät Kiuruvedeltä Iisalmen uuteen jakelukeskukseen vuodenvaihteessa. Samalla Kiuruveden Postin toimipiste muutti linja-autoasemalta entiselle valtion virastotalolle.
Lajittelun keskittämisen taustalla on postin jakelumäärien väheneminen.
– Meiltä jää nyt kuljetuksia pois, kun tavara tulee suoraan Kuopion postikeskuksesta Iisalmeen, eikä sitä tarvitse viedä eri kuntiin, kuten vaikkapa Lapinlahdelle ja Kiuruvedelle. Työntekijöitä voimme siirtää jouhevasti sinne, missä on työtä. Lajittelussa Iisalmessa voi olla nyt tosi paljon porukkaa ja silloin työ saadaan tehtyä nopeasti. Mistäpä olisimme saaneet lisää käsipareja Kiuruvedelle? Pirhonen selittää.
Pirhonen myöntää kyllä, että postin tulo on Kiuruvedelläkin viivästynyt.
– Jakelu on mennyt iltapäivän puolelle. Jos posti tulee vasta iltaseitsemältä, on laatikko reitin loppupäässä tai kuljetus Kuopiosta meille Iisalmeen on viivästynyt ja silloin viivästys luonnollisesti kertaantuu. Savossa meillä on kyllä Postissa vastuuntuntoisia ja hyviä tekijöitä, kiittelee Pirhonen.
Pirhonen suosittelee edelleen ihmisiä merkitsemään postilaatikkoon nimen ja suoristamaan laatikon, nämä toimenpiteet edesauttavat postin jakelua.

KIURUVEDELLÄ Posti huolehtii tässä vaiheessa ateriakuljetuksista, mutta toki paikkakunnalle saa muitakin Postin tarjoamia palveluja yhtiön verkkosivuilta tilaamalla.
Esimerkiksi viime vuonna Posti leikkasi joidenkin kiuruvetisten nurmikoita, mutta tänä kesänä tilauksia ei ole tullut.
Valtakunnan tasolla Posti tarjoaa henkilökohtaista apua päivittäisiin toimiin, kuten pyykinpesuun ja siivoukseen sekä kaupassakäyntiin, ruohonleikkuuta ja pihatyöapua. Ulkoiluseuraakin voi ostaa Postilta.