Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Vihalla ei voita mitään

KONSULTTI, toimittaja, poliitikko Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed ja metsäkoneenkuljettaja Antti Palola muistuttavat, että vihan takana on aina yksilön oma paha olo. Heidän viesti nuorille on, ettei pahaa oloa pidä kylvää muihin. Se ei ole siistiä. Vihasta keskusteltiin maanantaina Kiuruvedellä. Wilbert Harmoinen, Abdirahim ”Husu” Hussein, Heini Mämmi, Antti Palola ja Juha Räsänen istahtivat juttelemaan hetkeksi ennen tilaisuuden alkua. Kiuruvetiset lukiolaiset olivat avoimia keskustelulle.

VIHAPUHE ulkomaalaisia kohtaan ei ole vähentynyt eikä välttämättä lisääntynytkään, se on vain muuttanut muotoaan, kertoi Abdirahim ”Husu” Hussein kiuruvetisille nuorille maanantaina. Hän vieraili Kiurusalissa yhdessä pyhäntäläisen Antti Palolan kanssa. Palola on edustanut nuoruudessaan uusnatseja, mutta sittemmin luopunut kyseisestä ajattelumaailmasta. Se, miksi Palola aikanaan liittyi uusnatseihin, ei kokonaisuudessaan liittynyt pelkästään vihaan ulkomaalaisia kohtaan.
– On helppo vihata kohdetta, jota ei luultavasti tule koskaan tapaamaan, hän kertoi.
Uusnatseihin hän oli liittynyt sen vuoksi, että koki olevansa yksin ja halusi kuulua johonkin.
– Kun kahdeksasluokkalaisena näin isäni kuolevan silmieni edessä, niin koin olevani todella yksin. Tuo tilanne sai minut tuntemaan niin suurta vihaa, että halusin vain olla osa jotain ryhmää.
Vuosia ryhmään liittymisen jälkeen Palola ymmärsi, etteivät omat ongelmat ja paha olo häviä sillä, että syyttää muita. Julkisuuteen hän tuli kertomalla oman tarinansa siitä, kuinka hylkäsi aikaisemman viha- ja rotukeskeisen ajattelumaailman.

PALOLA ja Husu kannustivat nuoria kyseenalaistamaan vihaa sekä vastaantulevia näkemyksiä esimerkiksi maahanmuuttajista.
– Suomessa maahanmuuttajia kohdellaan yhtenä joukkona vaikka he ovat yksilöitä, joilla jokaisella on oma tarina, Husu muistutti.
Husu itse on saapunut Suomeen 90-luvulla. Hän opetteli suomen kielen, kävi kouluja ja työskentelee muun muassa konsulttina firmassa, jonka pyrkii edistämään nuorten koulutusta sekä työmahdollisuuksia myös Itä-Afrikassa.
– Maksan aivan samalla tavalla veroni Suomeen kuin kuka muu tahansa ja silti saan vieläkin osakseni kirjoittelua ja huutoja siitä, kuinka minua elätetään verorahoilla.
Pahin rasismikokemukseni liittyy ammattikouluaikaiseen opettajaan. Hän totesi minulle, että eikö sinunlaisesi olisi vain parempi viihdyttää ja tanssia, avasi Husu omaa rasismikokemustaan.
– Haluan muistuttaa teitä nuoret, että vaikka jossain vaiheessa joku yrittää horjuttaa teidän haaveita, niin älkää uskoko ja älkää päästäkö niitä sanoja sydämiinne kasvattamaan vihaa. Itseäni kyseisen opettajan sanat satuttivat. Toisaalta tapahtuma on toiminut minulle voimana, joka on puskenut eteenpäin. En halunnut antaa periksi, Husu kertoo.