Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kiuruvedelle 16 uutta yritystä alkuvuoden aikana

YRITTÄJÄKUMPPANUKSET Juho Asikainen ja Kari Nousiainen Kaju Palvelut Ky:stä ovat katsastamassa, miten kylpyhuoneremontti etenee. Hyvin etenee. Asikainen ja Nousiainen löivät vuosi sitten hynttyyt yhteen ja perustivat yhteisyrityksen, joka tarjoaa palvelua laidasta laitaan.Kiuruvedelle perustettiin tammi-kesäkuussa 16 uutta yritystä, myönteisen starttirahapäätöksen sai 8 yrittäjää. Yritysneuvoja Tuula Parkkonen-Suhonen sanoo, että uusien yritysten perustamisessa Kiuruvedellä oli alkuvuodesta vilkasta, kun se suhteutetaan Pohjois-Savoon ja kaupungin asukaslukuun.Kiuruvedellä järjestetän yrittäjäpäivää 5. päivänä lokakutta jo kolmatta kertaa.

TÄLLÄ hetkellä Kaju Palvelut Ky:llä on eniten remontti- ja saneeraustöitä Kiuruvedellä ja pitkin Pohjois-Savoa aina Kajaania myöten. Juho Asikainen toimi aikaisemmin rakennusalan yrittäjänä Kuopiossa, Kari Nousiaisella oli omaa nimeä kantava toiminimi.
– Kuopiossa yrittäminen meni mahdottomaksi kilpailun takia, kun sinne tulivat virolaiset työmiehet, ei siinä pärjännyt hinnoilla millään, Asikainen perustelee Kiuruvedelle takaisin tuloaan. Hän on lähtöisin Sulkavanjärveltä.
Kaju Palveluilla on kaksi vakinaista työntekijää yrittäjien itsensä lisäksi, parhaillaan heillä oli kesällä neljä työntekijää, mutta kaksi heistä lähti opiskelemaan.
– Nämä kaksi tekivät lähinnä kausitöitä, leikkasivat nurmikoita ja tekivät raivauksia, Nousiainen kertoo.
Miehet palkkaisivat nyt mielellään remmiinsä rakennusalan ammattilaisen, jolta luonnistuisivat myös konehommat. Haaveissa olisi palkata sellainen jokapaikanhöylä.
Miehet uskovat yrittämiseen, sillä Kiuruvedellä ja lähialueella rakentamisen ammattilaisia on jäämässä eläkkeelle ja korjaamistarvetta riittää. Remontoinnin lisäksi Asikainen ja Nousiainen tarjoavat koneurakointia, maansiirtotöitä, kiinteistöhuoltoa ja kausitöitä ,kuten lumitöitä kolalla ja koneilla sekä hiekoituksia ja puunkaatoja.

YRITTÄJÄPÄIVÄNÄ Kiuruveden Urheilijoiden tiloissa on mahdollista saada yhden päivän aikana tietoa yrityksen perustamisesta, rahoittamisesta, kehittämisestä, kevytyrittäjyydestä, koulutuksista, starttirahasta, työllistämisestä, palkkatukiasioista, oppisopimuskoulutuksesta. Mukana ovat Tartu työhön -hanke, Ylä-Savon Veturi, Y-Paja, Ytyä-hanke, TE-toimisto, Yrittäjät, Ylä-Savon ammattiopisto, Yritys oppii -hanke, Ely-keskus, Finnvera sekä kaupunki.
Kiuruvedellä on nyt hyvä draivi päällä yritysmaailmassa. Paitsi että on perustettu uusia yrityksiä, myönteisen starttirahapäätöksen on saanut 8 yrittäjää.
– Kiuruvesi on huomioitu muun muassa kuntamarkkinoilla, jossa valtiovarainministeri Petteri Orpo toi esille, kuinka Kiuruvedellä toimii Kunnanlääkärit ja kuinka valinnanvapauskokeilu on onnistunut meillä hyvin, Parkkonen-Suhonen kertoo.
Kiuruvedelle on perustettu uusia yrityksiä, koska täällä on ollut puutetta muun muassa lääkäri- ja kotisairaanhoitopalveluista. Lisäksi Kiuruvedeltä tullaan hakemaan palveluja ympäristökuntia myöten. Kiuruvedellä on tehty myös onnistuneita omistajavaihdoksia. Toisaalta omistajavaihdoksia on myös kaatunut pankin rahoitukseen, kun kauppahinta on asetettu liian korkeaksi. Kiuruvetisten yrittäjien on mahdollista syksyllä saada ilmaista omistavaihdospalvelua, kun Osuvat-palvelu saa jatkoa. Hankkeen koordinoijana toimii yritysneuvoja ja häneen voi ottaa luottamuksellisesti yhteyttä, jos on sukupolven- tai omistajanvaihdos edessä.

TILOISTAKIN on jatkuvasti kysyntää, jopa parin tuhannen neliön kokoisista tiloista. Valitettavasti Kiuruvedellä Yrityskiinteistöjen tilat ovat aika lailla täynnä ja vanhoja tiloja pitäisi ryhtyä korjaamaan.
– Tilakysymyksiä täytyy käsitellä hallituksessa ja valtuustossa ja mahdollisesti uudessa kuntastrategiassa yritysten tilatarpeet huomioidaan, Parkkonen-Suhonen sanoo.

PARKKONEN-SUHONEN muistuttaa myös markkinoinnin tärkeydestä, että Kiuruvedelle tulisi asiakkaita ympäristökunnista sekä yrityksiä ja uusia asukkaita. Muun muassa nettisivut olisi päivitettävä. Ongelma markkinoinnissa on se, että jos tänne saadaan uusia asukkaita, Kiuruvedellä ei ole tarjota heille vuokra-asuntoja.
– Yritystenkin pitää muistaa markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan. Mielestäni nyt, kun Kiuruvedelle keskustaankin on tullut uusia yrityksiä ja yrittäjiä, yhteismarkkinoinnilla saadaan enemmän näkyvyyttä ja säästetään kustannuksissa, Parkkonen-Suhonen sanoo.
– Muistutan vielä, että kaikki yritykset tarvitsevat kehittämistä. Asiakkaat ovat vaativia ja vertailevat palveluja ja hakevat haluamansa palvelut muualta, jos niitä ei ole tarjolla Kiuruvedellä.