Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Kunnanlääkärit: Vielä 500 uutta asiakasta

KUNNANLÄÄKÄREILLÄ on positiivinen ongelma Kiuruvedellä. Uusia asiakkaita voidaan ottaa kirjoille enää 500, että kaikki asiakkaat voidaan hoitaa hyvin ja laadukkaasti.

KUNNANLÄÄKÄREILLÄ on tällä hetkellä 2 300 rekisteröitynyttä asiakasta Kiuruvedellä. Suurin osa heistä on kiuruvetisiä, mutta joukossa on myös asiakkaita ympäristökunnista.
– Teemme töitä kahden hoitajan ja kunnanlääkäri LL Harri Haimakaisen kanssa, kunnanlääkäri LL Marja-Terttu Huhtilainen palasi työterveyshuollon pariin, mitä työtä hän on tehnyt pitkään. Joudumme laittamaan nyt ”luukut kiinni” 500 uuden asiakkaan jälkeen, sillä haluamme hoitaa kaikki nykyiset asiakkaamme hyvin, meillä ei ole tarkoitus haalia vain suurta määrää asiakkaita, kertoo kunnanlääkäri LL Sami Salminen.
Kunnanlääkäreiden tavoitteena oli saada Kiuruvedellä 3 000 asiakasta.
– Meillä ei oikein ollut käsitystä, millaisiksi asiakasmäärät tulevat nousemaan, sillä lähdimme liikkelle nollasta vuoden alusta. Nyt olemme saavuttaneet sen määrän asiakkaita, millä yritystoimintamme pyörii ja mikä on realistista saavuttaa Kiuruvedellä, jossa on toimiva terveyskeskus.
– Yrityksen tehtävä on tietysti kasvaa, mutta me emme ole mikä tahansa yritys. Ykkösasia on, että saamme hoidettua laadukkaasti ne, jotka ovat valinneet meidän palvelun.
Sami Salminen ja Harri Haimakainen ovat Kunnanlääkäreissä yrittäjäpohjalla, heinäkuussa he pääsivät maksamaan ensimmäistä kertaa palkkaa itselleenkin.
– Mikä on iloinen asia. Kaksi työntekijäämme ovat luonnollisesti saaneet palkkaa koko vuoden ajan.

KUNNANLÄÄKÄRIT tuli Kiuruvedelle sen takia, että Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä pääsi kaksivuotiseen valinnanvapauskokeiluun, jonka rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.
Nyt pakka on taas auki, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyvän valinnanvapauslainsäädännön perustuslakivaliokunta laittoi uusiksi. Lainsäädäntö on tulossa voimaan vuonna 2020.
Samaan aikaan Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on hakenut maakunnalliseen pilottihankkeeseen, jossa valinnanvapaus toteutettaisiin koko Pohjois-Savon alueella.
Kunnanlääkäreille on vakuutettu, että valinnanvapaus ratkaistaan jollain tavalla, sillä Ylä-Savon Soten alueella valinnanvapauskokeilu päättyy vuoden 2019 alusta ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on astumassa voimaan vasta 2020.
– Mutta mustaa valkoisella ei ole, ja tietysti se pienyrittäjää huolettaa, jänniä aikoja tässä eletään, tuumaa Salminen.
Kunnanlääkärit ovat saaneet hyvää palautetta. Erityisesti on kiitelty hoidon saatavuutta, sillä hoitoon pääsee nopeasti. Kiitosta on saanut myös ihmisläheisyys, lääkärit ja hoitajat eivät ole osa organisaatiota, vaan edustavat omilla kasvoillaan.
Salminen näkee, että myös pienille on tilaa sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaudessa.
– Sotesektorilla on Suomessa paljon osaavia mikroyrityksiä. Pitää vain kerätä ympärille ekosysteemi, millä sotekeskus tehdään. Veturiyrityksenä voimme kerätä ympärillemme oikean määrän yhteistyökumppaneita. Haluamme olla jatkossakin yksityinen sotekeskus Kiuruvedellä.
Salminen toivottaa Terveystalon tervetulleeksi Kiuruvedelle. Myös Terveystalo on mukana valinnanvapauskokeilussa ja perustaa Kiuruvedelle toimipisteen, sillä kunnan työntekijöiden työterveyshuolto hoidetaan ensi vuoden alusta lukien Terveystalossa. Kiuruvedellä lääkäripalvelua tarjoaa myös Verso.
– Täytyy vain tehdä työt niin hyvin, että asiakkaat ovat tyytyväisiä, summaa Salminen.
Kunnanlääkäreillä aloittaa lokakuussa yksityisvastaanoton gynekologi. Gynekologista on ollut kysyntää, koska lähin yksityinen gynekologi on Iisalmessa.
Koska kyse on yksityisestä praktiikasta, hinnat ovat erilaiset kuin Kunnanlääkäreiden julkisessa palvelussa.
– Jos Kunnanlääkäreille tulee gynekologisissa vaivoissa, ohjaamme asiakkaan tarvittaessa jatkohoitoon Iisalmen tai Kysiin, kuten toimitaan julkisessa perusterveydenhoidossa.
Kunnanlääkärit on avannut syksyllä vastaanoton Sonkajärvellä, toinen lääkäri aloittaa Sonkajärvellä vuoden alusta. Sukevalla Kunnanlääkäreillä on vastaanotto kerran viikossa.
– Valinnanvapauskokeilu koskee vain Ylä-Savon Soten kuntia, mutta jos maakunnallinen kokeilu toteutuu, on Kunnanlääkärit kiinnostunut toimimaan myös muissa kunnissa. Yrittäjiähän me olemme ja jos kysyntää on, mietimme, mitä voimme tehdä. Vauhtisokeuteen emme halua sortua. Maltillisesti saadaan hyvä tulos.