Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Pohjois-Savon Muisti palkitsi Tarja Help-Väänäsen

POHJOIS-SAVON Muisti ry on palkinnut sairaanhoitaja Tarja Help-Väänäsen (kuvassa) hopeisella ansiomerkillä muistisairaiden hyväksi tekemästään työstä.
Hoitotyötä vuodesta 1999 tehnyt Tarja Help-Väänänen työskentelee Attendo Kallionsydämen hoivakodissa ja on sekä ikäihmisten että työkavereidensa keskuudessa arvostettu ja pidetty.
Muistiliiton palkitsemiskriteereissä häntä luonnehditaan muun muassa näin: ”Osaa ratkaista asiallisesti ja empaattisesti muistisairauksien aiheuttamia ongelmia. Tietää kaiken töistä ja on joustava, vankka ammattitaito, ystävällinen ja iloinen”.
Tarja Help-Väänäselle hoivatyö ja työ ikäihmisten parissa on kutsumus.
– Arvostan vanhuutta ja muistisairaita ihmisiä. Pyrin joka päivä työskentelemään siten kuin toivoisin itseäni hoidettavan, sanoo Help-Väänänen.
Help-Väänänen painottaa turvallisuuden tunteen tärkeyttä muistisairaalle. Muistisairaan persoona voi muuttua paljonkin matkan varrella ja esimerkiksi otsalohkodementiassa on ihmistä kyettävä tulkitsemaan ilmeiden ja eleiden perusteella. Hoitajan on osattava olla läsnä niin hoivakodissa asuvalle kuin tämän läheisille.
Tällä viikolla vietetään vanhustenviikkoa ja ikäihmisten tilanne on erityisesti esillä. Pohjois-Savon Muisti palkitsi Help-Väänäsen 21. syyskuuta 30-vuotisjuhlaseminaarissaan Kuopiossa.