Ratsastus, Urheilu, Uutiset (muokattu 21.2.2021) Anu Laitinen

Ratsastuskeskus Lupiksella aloitellaan pikkuhiljaa

LUUPUVEDELLE rakennetun ratsastushallin areena on käyttövalmis ja ensimmäiset kavionjäljet hiekkaan jätettiin heti käyttöönottotarkastuksen jälkeen. Ratsastuskeskus Lupis pääsee aloittamaan toimintaansa pikku hiljaa, sillä uusi lämmin ratsastushalli on viikonloppuun mennessä ratsastuskunnossa. Ensimmäiset valmennukset pidetään jo tulevana viikonloppuna.
– Paljon on vielä tehtävää, mutta pääasia on se, että saamme areenan käyttökuntoon ja valmennukset pyörimään, kertoo Ratsastuskeskus Lupiksen tapahtumakoordinaattori Kirsi Niskanen.
Käyttöönottotarkastus hallissa pidettiin viime viikolla ja palotarkastus eilen tiistaina. Areenan puolella maanantaina piti vielä levitellä ratsastusalueen pohjaan tulevat kuitukankaat sekä jyrsiä pohja ja tehdä viimeistelylanaus.
– Ratsastusalue alkaa olla jo käyttövalmis ja halliin pääsee pian ratsastamaan. Katsomo saadaan myös käyttöön tulevaan viikonloppuun mennessä, Niskanen kertoo.

RATSASTUSKESKUS Lupiksen omistaja Jarkko Riikonen on optimistinen hallin käyttöasteen suhteen tulevaisuudessa.
– Täysmittainen lämmitetty halli takaa hyvät harjoittelumahdollisuudet kelistä riippumatta ja sijaintimme on mitä mainioin. Kun katsotaan Jyväskylä-Rovaniemi akselilla, niin olemme aika keskeisellä paikalla. Tänne pääsee myös melkein pihaan saakka asfaltoituja teitä pitkin, hän lisää.
Lämmitetyn ratsastushallin rakennuskustannukset ovat olleet lähes kaksinkertaiset, kuin mitä tavallisen kylmähallin rakentamisesta syntyvät kulut. Lisäksi Riikonen on valinnut halliin tekniikkaa, joka sujuvoittaa toimintaa. Nyt valmistunut halli, kuten kaikki tilan rakennukset lämpiävät puulla.
– Lämmitysjärjestelmää olen testannut tässä kotona jo muutaman vuoden ajan ja totesin, että puulla lämmittämisen perustamiskustannukset tulee huomattavasti edullisimmaksi vaihtoehdoksi kuin esimerkiksi maalämpö tai hakevaihtoehdot. Tekniikan suhteen halliin on valittu muun muassa sellainen valaistusjärjestelmä, jossa jokaista katossa olevaa led-valaisinta voi säätää tietokoneella, Riikonen lisää.
Halliin on tulossa myös automaattinen kastelujärjestelmä, jotta areenan pohja pysyy tasaisen kosteana.
– Sadetusjärjestelmä tullaan asentamaan kattoon ja ajatuksena on, että pohjahiekassa on aina tietty kosteus.

KESKUKSEN tulevan toiminnan painopiste on alkuun valmennuksissa. Niskanen ja Riikonen painottavat, että toimintaa muokataa kysynnän pohjalta. Yhteistyötä keskus tulee tekemään myös Suomen Ratsastajainliiton (SRL) eri alueiden organisaatioiden kanssa.
– Täällä pyörähtävät käyntiin lokakuun puolessa välissä SRL:n Itä-Suomen alueen esterenkaan liittovalmennukset. Niihin on ollut ennätysmäärä hakijoita, Kirsi Niskanen kertoo.
Liittovalmennusten lisäksi tallilla säännöllisesti käyvät myös estevalmentaja Antti Jauhiainen Iisalmesta, Matti Eklund Helsingistä sekä kouluratsastuksen valmentaja Arto-Pekka Heino Oulusta.
– Tavoitteena on laajentaa yhteistyötä niin ravihevos- kuin hevoskasvatuspuolellekin. Hallissa on hyvät puitteet myös erilaisten klinikoiden tai nuorten hevosten tapahtumisen järjestämiseen, Niskanen toteaa.

RATSASTUKESKUS Lupis hakee ratsastuksen opettajaa, jotta tallin tuntitoimintakin pääsee käyntiin.
– Tuntitoiminta aloitetaan heti, kun löytyy sopiva opettaja. Toiminta suunnataan jo ratsastuksen perusteet ja eri askellajit hallitseville ratsastajille, alkeisryhmiä ei ainakaan tässä vaiheessa ole tarkoitus perustaa. Lisäksi talliin tulee täyshoitopaikkoja hevosille, Niskanen kertoo.
Kilpailutoiminta käynnistyy ensi vuonna. Niskasen mukaan toiminta käynnistyy harjoituskilpailuista testaten ja hioen tilojen sekä kaluston toimivuutta.
– Yksi suuri haaste tullee olemaan talkootyövoiman etsiminen kilpailujen järjestämistä varten.
Tallille on haettu Suomen Ratsastajainliiton hyväksyntää ja liiton tallineuvoja on jo käynyt paikkaan tutustumassa.
– Tulevan tallijäsenyyden myötä Ratsastuskeskus Lupis voi toimia kisajärjestäjänä. Vuonna 2018 tavoitteet ovat 2-tason kisoissa, Niskanen kertoo.

MANEESIPROJEKTI on yksi osa-alue Kiuruvetisen rakennusurakointiin ja kattojen remontointiin ja tekoon erikoistuneen Rapis Oy:n liiketoiminnassa.
– Hevospuolen toiminta kulkee markkinointinimen Ratsastuskeskus Lupis alla ja on periaatteessa aivan samalla tavalla liiketoimintasuunta kuten Rapis Oy:ssa vaikka kattojen remontoinnit ja teot, kertoo Rapis Oy:n yrittäjä Jarkko Riikonen.
Riikonen on hankkeellaan tuonut työtä myös muille Kiuruvetisille yrityksille. Sähkötyöt on teetetty paikallisella TT-Sähköpalvelu Oy:llä ja itse maneesin rakennusvaiheen työmiehet ovat Rapis Oy:n palkkalistoilla. Maneesin suunnittelusta ovat vastanneet myös kiuruvetiset, Insinööritoimisto Manninen Oy ja Arkkitehtuuritoimisto Kontu Oy.
– Lähiviikkoina Luupuvedelle saadaan myös katuvalot turvallisuudeksi maneesille johtavalle tielle, Riikonen kertoo.
Ratsastuskeskus Lupis käsittää yhteensä 22 karsinapaikkaa sekä 2 pihattopaikkaa, lämmitetyn ratsastusareenan sekä ensi kesänä valmistuvan ulkokentän. Tallipuolen toiminnoista vastaa Riikosen vanhin tytär Eveliina Riikonen. Hän opiskelee Ylä-Savon ammattiopistossa hevostalouden linjalla valmistuen aikanaan ratsastuksen ohjaajaksi.
– Kesäkaudelle meille on tulossa lisäksi katettua hallitilaa, jonne voimme sijoittaa väliaikaiskarsinoihin rilut 30 hevosta, Jarkko Riikonen kertoo.
Rapis Oy on vuokrannut myös vanhan Luupuveden koulun jota remontoidaan tällä hetkellä kurssiasuntolaksi. Majoituspaikkoja rakentuu reilulle 30 henkilölle.