Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Hyppy hyytävään veteen piristää

TALVIUIMARIEN uuden pukukopin avajaisia vietettiin lauantaina kuuman mehun sekä makkaranpaiston merkeissä. Samassa yhteydessä Kiuruveden talviuintikauden polkaisi käyntiin kolme rohkeaa uimaria.

KYLMÄ vesi kastelee ihoa. Käsivarsien ihokarvat nousevat ja iho menee kananlihalle. Hytisyttää. Vesi nipistelee yhä korkeammalla jalkojen pintaa. Uimari ojentautuu laiturin portailta yläkroppa etukumarassa, käsillä kurottaen kohti järven selkää. Veden nipistely unohtuu ja hän nojautuu kokonaan veden syliin. Kylmyys melkein salpaa hengityksen hetkeksi. Nopea hengenveto ja uimari kaartaa takaisin kohti laituria ja portaita. Vedestä noustessa kahdeksan asteinen ilma tuntuu jopa hieman lämpimälle. Veri lähtee kiertämään joka ikiseen sopukkaan ja aivan pienimpiinkin hiussuoniin. Olo on levollinen ja hyvä. Näin uimisen tuomia fiiliksiä kuvailee Kiuruveden Latu ry:n puheenjohtaja Susanna Rytkönen.
Talviuintia säännöllisesti harrastava Rytkönen pulahti lokakuiseen veteen Kuorevirralla Riitta Koivunurmen ja Elvi Kärkkäisen kanssa avaten samalla talviuintikauden. Samalla he juhlistivat pulahduksella uuden pukukopin avajaisia.

KUOREVIRRAN rantaan on noussut modernilla arkkitehtuurilla varustettu talviuimarien pukukoppi. Uuden kopin on suunnitellut arkkitehti ja sisustussuunnittelija Pirkko Myllynen. Kopissa on pukuhuoneet miehille ja naisille sekä erillinen varasto yhdistyksen urheiluvälineille. Tilaa kopissa on 20 neliötä ja siinä on koneellinen ilmastointi sekä sähkölämmitys.
– Entinen, vuonna 2001 rantaan tuotu työmaaparakista tehty koppi, oli kärsinyt kosteusvaurioista ja näin ollen se tuli tiensä päähän, kertoi Rytkönen.
Koppi on suunniteltu palvelemaan myös pienimuotoisena kokous- ja kokoontumistilana. Kopin pukuhuoneiden erottava väliseinä voidaan avata ja näin koppiin saadaan yhtenäinen tila. Kopin monikäyttöisyys oli yhtenä perusteena rahoituksen saamiselle.
– Tätä voi käyttää erilaisten liikuntatapahtumien tukikohtana tai huoltopisteenä, pohtii Rytkönen.
Kiuruveden Latu ylläpitää talviuimareiden pukukoppia ja huolehti myös sen rakentamisesta. Rakennuksen kokonaiskustannusarvio oli noin 50 000 euroa, joista 60 prosenttia katettiin EU-rahoituksella.
– Seura on itse rahoittanut lopun muun muassa talkootyöllä. Sitä on tullut reilut 400 tuntia, kertoo hankeneuvoja Minna Partanen Ylä-Savon Veturista.
Yhden työtunnin arvo on 15 euroa. Talkoolaisia hommissa oli yhteensä noin 20.
– Talkoomiehille ja -naisille kuuluu suuri kiitos, sillä ilman heitä ei olisi tätä rakennusta. Erityisesti haluan kiittää Esko Pietikäistä, sillä hän on tehnyt valtavan työn vetämällä tätä projektia, kiitteli Rytkönen.

TALVIUINTIPAIKAN laituri uusitaan ensi kesänä. Kaupunki rahoittaa uuden laiturin. Talviuintipaikan ympäristön siistiminen tapahtuu myös ensi kesän aikana samassa yhteydessä, kun kaupunki toteuttaa yhdessä Kiuruveden Lions -klubien kanssa Kuorevirran puistoalueen ympäristön maisemointia.
– Vielä tämän syksyn aikana alueelle on tulossa kesäuintia ajatellen pukukopit, Rytkönen kertoo.

TALVIUIMAREIDEN kausi alkoi viime lauantaina, mutta virallisesti pukukoppi otetaan uimareiden käyttöön viikolla 42.
– Sisällä on vielä pientä sisustustyötä jäljellä ja peltitöitä jää vielä viimeiselle viikolle ennen käyttöönottoa, kertoo Esko Pietikäinen.
Kopin käyttöön on Rytkösen mukaan tulossa pieniä muutoksia.
– Muutos koskee lähinnä käyttöä, sillä avaimia ei enää oveen ole, vaan lukko toimii tunnuskoodilla. Näitä koodeja saa Kiuruveden Ladun kautta maksua vastaan.
Kiuruveden Latu on huolehtinut talviuintipaikasta vuodesta 2001 lähtien, jolloin Kiurun Naiset lahjoittivat seuralle silloisen kopin tykötarpeineen.
– Vuonna 2000 talviuinti sai kiinnostusta Kiuruvedellä siinä määrin, että katsottiin tarpeelliseksi ryhtyä asiaa puuhaamaan eteenpäin. Tuolloin asiaa veivät eteenpäin Saara Kastari ja Marketta Elovaara, Rytkönen valotti lajin historiaa Kiuruvedellä.