Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Akuuttihoitoa ollaan keskittämässä Iisalmeen

KIURUVEDEN terveyskeskuksen vuodeosaston akuuttihoitoa ollaan keskittämässä Iisalmeen ja Enskan (akuuttivastaanotto) toimintaa nykymuodossaan lopettamassa viikonloppujen osalta ensi vuoden alusta alkaen.Näin esittää Ylä-Savon Sote -kuntayhtymä ja Kiuruveden kaupunki yhteisessä tiedotteessaan.
Iisalmeen tulisi esityksen mukaan 102 akuuttihoidon paikkaa. Nykyinen Kiuruveden terveyskeskuksen vuodeosasto, jossa on saanut akuuttihoitoa, muuttuisi vuoden alusta niin, että sinne tulisi 11 paikkaa akuuttihoidon jälkeiseen lyhytaikaishoitoon ja 20 paikkaa tehostettuun palveluasumiseen.
Nämä 20 paikkaa täyttyisivät palvelukeskus Virranrannan asiakkaista, sillä Virranrannassa käynnistyy remontti sisäilmaongelmien takia. Suunnitelmissa on, että entisen vuodeosaston tiloja hyödynnettäisiin Virranrannan väistötiloina kolme vuotta. Toinen vaihtoehto olisi ollut etsiä sopiva väistötila Iisalmesta.
Akuuttihoidon keskittäminen Iisalmeen lisää tiedotteen mukaan potilasturvallisuutta myös viikonloppuisin, sillä Iisalmessa on lääkäreitä ja erilaisia tutkimusmahdollisuuksia. Myös kustannustehokkuus paranee, kun hoitojaksot lyhenevät. Akuuttihoitojakson pituus on noin viisi päivää. Akuuttihoidon keskittäminen vähentää kustannuksia Kiuruveden osalta noin 436 000 euroa.
Akuuttihoidon jälkeinen lyhytaikaishoito tarkoittaa esimerkiksi hoitoa, hoivaa ja kuntoutusta ilman akuuttihoitoa sekä jonotusta muuhun palveluun, kun kotona ei ole mahdollista odottaa. Lisäksi entiselle vuodeosastolle ohjataan ikääntyvien kriisipaikat äkillisissä tilanteissa kaikille kuntayhtymän jäsenkunnille.
Terveysjohtaja Janne Forsberg Ylä-Savon Sote -kuntayhtymästä vahvistaa, että suunnitelmissa on lopettaa Enska (akuuttivastaanotto) Kiuruvedeltä viikonloppujen osalta. Suunnitelmissa on kuitenkin, että lääkärille saisi aikoja lauantaina ajanvarauksella sekä soittamalla samalle päivälle. Lauantaina paikalla olisivat lääkäri ja hoitaja 6–8 tuntia.
Uudistuksia on esitelty Ylä-Savon Sote -kuntayhtymän kuntakokouksissa, palvelusopimusneuvotteluissa ja talousarvioseminaarissa. Kuntayhtymä on tiedottanut uudistuksista Kiuruveden kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksissa. Kuntayhtymähallitus lähettää vuoden 2018 talousarvion ja toimintasuunnitelman vuosille 2019–2020 sekä palvelusopimukset ja järjestämissuunnitelman kuntiin lausunnolle lokakuussa.

KAUPUNGINHALLITUKSEN puheenjohtaja Mira Kokkonen (kesk) kertoo, että Kiuruvesi säästää sotemenoissa 900 000 euroa ja esimerkiksi opetus- ja sivistyspuolelta 350 000 euroa. Talousarvioita valmistellaan ja käsitellään nyt lautakunnissa, minkä jälkeen ne tulevat kaupunginhallitukseen ja edelleen valtuustoon.
– Annoimme sotelle säästötavoitteen kesällä ja soten virkamiehet ovat valmistelleet yhteistyössä luottamushenkilöiden kanssa budjettia vuodelle 2018. Sotelaiset ovat käyneet esittelemässä meille talousarviota niin hallituksessa kuin valtuustossakin, eikä muutosesityksiä valmisteluun ole tullut. Palvelusopimusneuvottelut meillä ja lähikunnissa saatiin loppuun viime viikolla.
Kokkonen muistuttaa, että maakunnallinen Pohjois-Savon Sote-työryhmä on linjannut, ettei akuuttivuodeosastoja ole tulevaisuudessa samassa laajuudessa kuin tällä hetkellä. Lisäksi Kiuruveden akuuttiosaston akuuttiluonne on ollut hieman kyseenalainen – akuuttivuodeosastolla yleensä ollaan 5–6 hoitopäivää, Kiuruvedellä keskiarvo on ollut 13 päivää. Lisäksi viikonloppuisin ei ole ollut laboratorio- eikä kuvantamispalveluita ja lääkäriresurssikin on ollut rajallinen.
– Iisalmessa nämä asiat ovat paremmin. Virranrannan tuleva remontti vaatii väistötilan. Olisi melko kohtuutonta siirtää pitkäaikaisasiakkaita Iisalmeen. Moni läheinen käy syöttämässä ja ulkoiluttamassa omaistaan päivittäin. Matka Iisalmeen voisi olla este vierailulle.
Jatkossa sairastunut kiuruvetinen voi olla akuuttivuodeosastolla Iisalmessa hoidossa noin 5–6 hoitopäivää. Sen jälkeen, jos kunto ei riitä kotona kuntoutumiseen, voi potilas tulla Kiuruveden entiselle vuodeosastolle saamaan asianmukaista hoitoa siihen saakka, kun parempi hoitopaikka tai kotona oleminen onnistuu.
– Näkisin, että tämä on pienempi harmi. Lisäksi valmistaudumme paremmin sote- ja maakuntauudistuksen haasteisiin, kun otamme Kiuruvedelle ylikunnallisia ns. sova-paikkoja. Parin vuoden päästä, kun sova-vuodeosastojen paikkoja mietitään maakunnallisesti, Kiuruvedellä olisi jo kokemusta. Jos akuuttivuodeosaston pitää keskittyä Iisalmeen, voisi sova-paikkoja tulevaisuudessa olla keskitetymmin Kiuruvedellä.
Enskan aukioloa viikonlopun osalta Kokkosen mukaan vähennetään, koska asiakkaita ei ole ollut riittävästi. Enskassa on ollut asiakkaita noin 15 päivässä, joista noin viisi on ohjattu Iisalmen päivystykseen.
– Lauantaille on saatavilla ajanvarausaikoja, mikä on hyvä uudistus, Kokkonen lisää.

YLÄ-SAVON Sote -kuntayhtymän hallituksen varapuheenjohtaja Rauno Pikkarainen (vas) sanoo, että viime vuonna Kiuruvesi sai säilytettyä akuuttivuodeosaston ja lisälasku siitä oli 200 000 euroa. Pikkarainen lisää, että vasemmistoliitto oli vuodeosaston ”lakkauttamista vastaan valtuuston suunnittelukokouksessa”. Pikkarainen pelkää, että vuodeosaston luonteen muuttaminen vie Kiuruvedeltä hoitohenkilökunnan perheitä Iisalmeen ja sitä myötä kunta näivettyy.
Sari Kärkkäinen oli maanantaina Enskassa kahden viikon ikäisen poikavauvansa kanssa. Kärkkäinen on harmissaan, jos Enskan aukiolo supistuu, koska viikonloppunakin tapahtuu äkillisiä sairastumisia.
– Olisi parempi, että vastaanotto olisi Kiuruvedellä, neljän lapsen äiti sanoo. Suunnitelmat Enskan lopettamisesta viikonloppuisin eivät saa kiitosta muiltakaan akuuttivastaanoton asiakkailta.
Eläkeläinen Tuula Ilvonen on tuohduksissaan vuodeosaston luonteen muuttumisesta, sillä se tarkoittaa sitä, että Kiuruvedeltä siirtyy sairaanhoitajia ja lääkäreitä Iisalmeen ja se syö elinvoimaamme. Ilvonen luovutti kaupungin päättäjille adressin akuuttivastaanoton säilyttämisen puolesta vuoden 2015 lopulla, kun sitä oltiin lakkauttamassa viikonloppujen osalta. – Ovatko päättäjät miettineet, jos Iisalmeen siirrettäisiin Yläkoulu, jossa on 500 oppilasta, meitä eläkeläisiä on paljon enemmän, 2 500, ja terveyspalvelut ovat meille tärkeitä, kysyy Ilvonen.
Rauno Pikkarainen päättelee, että Enskan potilasmääriin on vaikuttanut valinnanvapauskokeilu. Yksikkökustannukset kasvavat, kun asiakkaat jakaantuvat Kunnanlääkäreille ja julkiselle puolelle.
Soten budjetti on käsittelyssä ensi viikolla yhtymähallituksessa.