Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

Louhi-kuoron naiset kärjessä kansainvälisessä kuorokisassa Italian Gardalla

SUOMEN naiskuoroliiton Louhi-kuoro pääsi kansainvälisessä kuorokilpailussa Italian Gardalla laulamaan finaaliin, kaikkien sarjojen kahdeksan parhaan kuoron joukkoon. Koko kilpailun voitti jyväskyläläinen sekakuoro Ruamjai. In.. canto sul Garda -kilpailuun otti osaa 33 kuoroa 17 eri maasta 14.–17. lokakuuta.
Kiuruvedeltä Louhi-kuorossa laulavat Sinikka Kauhanen, Anne Härkönen ja Päivi Vinkka. Sinikka kuuluu myös Iisalmen Kalevala-kuoroon, Päivi ja Anne Kiuruveden Naislaulajiin. Sinikka on ollut mukana Louhi-kuorossa vajaa parikymmentä vuotta, Anne viime kesästä ja Päivi nelisen vuotta.
Louhi-kuoroon kuuluu noin 30 laulajaa, laulajat ovat pääasiassa Suomen Naiskuoroliiton jäsenkuorojen laulajia. Laulajat valikoituvat kuoroon koelaulun perusteella. Louhi kokoontuu viikonloppuleireille muutaman kerran vuodessa ja pitää aina leirin päätteeksi myös konsertin. Kuoroa johtaa Suomen Naiskuoroliiton taiteellinen johtaja Anneli Julén. Kuoroon otetaan jatkuvasti uusia laulajia, jotka haluavat sitoutua kolmeen harjoitusperiodiin vuodessa ja tekemään haasteellista ohjelmistoa.

LOUHI-kuoron ohjelmisto Italian Gardalla koostui nykymusiikista Verdiin. Laulut olivat englannin ja italiankielisiä sekä latinaksi, yksi kappale esitettiin suomen kielellä.
Louhi-kuoro kilpaili naiskuoro- ja skraalisarjoissa ja sai näistä yhteensä kuusi kultaleimaa.
– Ohjelmisto oli musiikillisesti erittäin haastava, kuten Louhi-kuorossa yleensäkin. Kuoro esittää uutta naiskuoromusiikkia, mitä ei aikaisemmin ole esitetty ja tarjoilee edelleen jäsenkuoroille esitettäväksi, Sinikka kertoo.
Anne, Sinikka ja Päivi saivat Italiassa uutta intoa laulamiseen.
– Me pärjäsimme siellä yhdessä todella hyvin, vaikka harjoittelemme vain muutaman kerran vuodessa ja aina eri kokoonpanoilla. Esimerkiksi kuopiolainen naiskuoro Sawotta on vakituinen kokoonpano, Sinikka huomauttaa.
Myös Päivistä porukka ja henki Italiassa oli aivan mahtava.
– Onnistuimme haastavalla ohjelmistolla, kilpailu oli yhdessä laulamisen riemua ja oman itsensä haastamista, Päivi jatkaa.
Myös Anne koki Italiassa ja ylipäätään Louhi-kuorossa oppivansa uutta.
– Sellaista ohjelmistoa, mitä Italiassa lauloimme, ei pääse laulamaan missä tahansa kuorossa.
Naiset haluavat laulaa myös Louhi-kuorossa, sillä se tarjoaa erilaista haastetta kuin oma kotikuoro. Kiuruveden Naislaulajat ja Iisalmen Kalevalakuoro ovat molemmat harratselaulukuoroja. Kalevala-kuoro käy jonkin verran myös kilpailemassa. Kuorot ovat olleet Gardalla samaisessa kuorokilpailuissa vajaa 20 vuotta sitten.
– Kilpailutoiminta sitouttaa positiivisella tavalla, mikä vaatii paljon kuorolaiselta pienellä paikkakunnalla. Erilaisia kuoroja tarvitaan ja niille on kaikille paikkansa, naiset summaavat.