Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Pingiksen mestarit

MARTTI KNUUTINEN ja Simo Tero voittivat pöytätenniksen nelinpelin SM-kultaa Oulussa käydyissä C- ja B-luokkien SM-kilpailuissa viime viikonloppuna.

PÖYTÄTENNIS, tai kotoisammin pingis on laji, missä yhdistyvät nopeus, tarkkuus, hyvä kunto, reagointikyky sekä hyvä pallosilmä. Kiuruvetiset Martti Knuutinen (30) ja Simo Tero (16) yllättivät Oulussa viime viikonloppuna pelatussa B- ja C- luokkien SM-turnauksessa ottaen kultaa C-luokan nelinpelissä. Tero ylsi SM-pronssille henkilökohtaisessa kilpailussa.
– Peli kulki alusta lähtien niin hyvin, ettei voitto tullut itselle yllätyksenä, vaikka meitä Oulussa tituleerattiin yllätysvoittajiksi, Knuutinen kertoi.
– Olemme tasavahva pari nelinpelissä ja voimme hyödyntää sitä, että itse pelaan oikeakätisenä ja Simo pelaa vasenkätisenä. Näin pääsemme vastaamaan palloihin usein kämmenlyönneillä, hän jatkoi.
– Näin jälkeenpäin hieman harmittaa, ettei menty B-luokkaan, Knuutinen kommentoi.
Oulun kilpailuissa vastassa oli kovatasoisia pelaajia. Näin ollen Knuutinen ja Tero ovat syystäkin tyytyväisiä peliinsä. Molemmat osallistuivat nelinpelin lisäksi kaksinpeleihin. Nelinpelissä heille tuli yhteensä viisi ottelua. Kaksinpeleissä Knuutinen ja Tero osallistuivat molempiin luokkiin, joten pelejä kertyi Knuutiselle yhteensä kuusi ja Terolle kuusi C-luokassa ja kolme B-luokassa.

KNUUTINEN ja Tero pelaavat tällä hetkellä pöytätenniksen 3. divarissa. He edustavat Iisalmen pöytätennis ry:n eli IPT-94:n Kiuruveden osastoa. Kiuruveden porukassa kilpailevia pelaajia on viidestä kuuteen ja harjoittelevia pelaajia kymmenkunta. Knuutinen on aloittanut lajin pelaamisen vuonna 2011 ja Tero alkoi pelata noin neljä vuotta sitten. Harjoitteluun heillä menee aikaa neljästä kahdeksaan tuntia viikossa. Kiuruveden lisäksi he käyvät harjoittelemassa Iisalmen pelisalissa.
– Kilpailuihin lähdin mukaan aika nopeaan aloittamisen jälkeen. Ensimmäiset kilpailut taisivat olla puoli vuotta aloittamisen jälkeen, Tero muistelee.
Knuutinen aloitti pelaamisen kotona keittiönpöytään viritetyn verkon yli pelaamalla.
– Pelasimme setien vanhoilla mailoilla. Myöhemmin teimme oman pöydän vanerista ja pelasimme ladossa. Oikean pelipöydän ääreen pääsin pelaamaan, kun Tihilän kyläntalolle hommattiin sellainen.
Simo Tero sai kipinän pöytätennikseen Kuorevirralla järjestetystä Lasten lauantai -tapahtumasta.
– Siellä oli mahdollista tutustua lajiin ja siitä innostuin pelaamaan, Tero kertoi.

PÖYTÄTENNIKSESSÄ pelaajat arvotetaan tietyn pistejärjestelmän mukaan. Knuutisen tämän hetkinen rating on noin 1550 ja Teron rating on noin 1650.
– Olympiatason pelaajilla vastaava rating on 2600 pisteen luokkaa ja aloittavien pelaajien rating on 600 pisteen kieppeillä, Knuutinen selvensi.
– Yksinkertaistettuna pistejärjestelmässä pisteitä saa jokaisesta voitosta sen mukaan minkä tasoisen pelaajan on voittanut. Jos voittaa omaa ratingia korkeamman pelaajan, saa voitosta enemmän pisteitä kuin jos voittaa itseään niin sanotusti heikommin rankatun pelaajan. Häviöistä vastaavasti menettää pisteitä, lajia harrastava ja pelaava Lassi Myllylä selvensi.
– Tämän rating-järjestelmän vuoksi Oulun kilpailuissa Knuutisen ja Teron voittoa pidettiin yllättävänä, sillä he voittivat itseään paremmilla ratingeilla pelaavia miehiä, Myllylä kertoi.

KIURUVEDELLÄ pöytätennistä voi pelata niin harraste- kuin kilpailumielessäkin.
– Järjestämme Kiuruvedellä kahdesti viikossa treenit. Pelaamme yläkoulussa maanantaisin ja torstaisin, Myllylä kertoi.
– Toiveissa olisi, että saisimme mukaan lisää innokkaita pelaajia, hän lisäsi.
Knuutinen muistuttaa, että aloittaminen ei vaadi kuin sisäpelikengät ja innostunutta asennetta peliä kohtaan.
– Neuvomme pelin alkuun ja varusteitakin voi lainata, hän kannustaa.