Uutiset (muokattu 20.1.2021) Tuomas Ohtonen

Vanhanen ei veisi Suomea Natoon

ENTINEN pääministeri ja presidenttiehdokas Matti Vanhanen ei veisi Suomea Natoon. Hän kuitenkin muistuttaa, että äärimmäisessä kriisitilanteessa tilanne voi olla toinen.
Kiuruveden Keskustan puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mira Kokkonen toivotti rennon oloisen Matti Vanhasen tervetulleeksi perjantaina kaupungintalossa järjestettyyn vaalitilaisuuteen. Tilaisuuteen oli saapunut kolmisenkymmentä kiinnostunutta sekä kampanja- ja puolueväkeä.

ALUKSI Vanhanen toi esille omia vaaliteemoja mm. presidentin asemasta ja vallasta, kansallisesta eheydestä ja omavoimavaraisuudesta.
– Nostaisin esille kaksi asiaa, että meillä olisi yhteinen ymmärrys mitkä ovat presidentin vastuut ja valta. Presidentti on yhteistyöjohtaja yhdessä muiden kanssa. Kansanvalta on aidosti yhteistä harkintaa. Ei haeta yhtä vahvaa johtajaa, vaan aidosti kansanvaltaa. Toiseksi iso tematiikka on kansallinen eheys ja tietyt isot kansakunnan tulevaisuuden kannalta olennaiset aiheet. Ei saa mennä hallitus oppositio puolueasioihin, vaan usean vaalikauden perspektiivillä tärkeisiin asioihin meille, kommentoi Matti Vanhanen.
– Mainitsisin vielä ruokaomavaraisuuden, energiaomavaraisuuden julkisen talouden tasapaino, maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelun hälventäminen ja kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien vastakkainasettelun hälveneminen.

TILAISUUDESSA olleet kuulijat esittivät kysymyksiä mm. Sotesta, Paavo Väyrysen ehdokkuudesta, Suomen puolustuksesta ja Donald Trumpista. Yksi osallistujista oli pitkän linjan Keskusta-poliitikko Seppo Kääriäinen, joka esitti kysymyksen Vanhasen Nato-linjasta.
– Natokanta on ei, mutta se on välineellinen ei ideologinen, eikä periaatteellinen. Kanta liittyy siihen, että pysymällä sotilasliiton ulkopuolella parhaiten ylläpidetään vakautta johon Pohjois-Euroopassa on totuttu. Meidän ei kannata järkyttää tätä asetelmaa. Pitää olla kuitenkin myös varalla Nato, jos tämä vakaus mitä me tavoitellaan, järkkyy meistä riippumattomista syistä. Silloin pitää valtion johdon ja Suomella olla itsetuntoa tehdä siihen tilanteeseen tarvittavia päätöksiä, jolla meidän turvallisuus taataan. Eli toivon, että ihmiset eivät myöskään odota, että ehdokkaat nyrkkiä pöytään lyöden vakuuttavat, että kuuteen vuoteen ei liitytä Natoon. Ei meidän kannata sitoa omia käsiä selän taakse, Oma kantani on, että tällä hetkellä meidän ei kannata hakea Nato- jäsenyyttä. Ylläpidetään vakautta ja odotetaan, että muut käyttäytyvät samalla vastuullisella tavalla, kommentoi Matti Vanhanen.

KIURUVETINEN kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) tuli hiljattain julkisuuteen kritiikillä Soten valinnanvapautta kohtaan. Myös Valtion talouden tarkastusvirasto uutisoi Matti Vanhasen Kiuruvedellä vierailleena päivänä Ylen uutisissa, että ei usko kolmen miljardin säästötavoitteisiin.
– Hallituksen työskentely isossa mittakaavassa on mennyt hyvin. Paljon uudistuksia on saatu aikaan, taloutta on saatu käännettyä. Soten osalta on yksi siivu, joka liittyy erikoissairaanhoidon valinnan vapauteen ja siihen liittyviin kustannuksiin. Kyllä demokratiassa pitää asioista uskaltaa ottaa kantaa ja keskustella asioista. Keskustelua ei kansan vallassa kannata pelätä, kommentoi Vanhanen naurahtaen.
– VTV on tähän omien arvioidesan mukaan päätynyt. Säästöt ovat arvioitu vuoteen 2030 mennessä. Siihen mennessä näitä hoitoketjuja on saatava kasaan paremmin. Uskon että kykenemme nuo säästötavoitteet saavuttamaan ilman, että palvelun laatu kärsii, jatkaa presidenttiehdokas Matti Vanhanen.