Kiuruvedelle on tärkeää, että ilmastosuunnitelma mahdollistaa sen, että voimme syödä lihaa ja juoda maitoa. Kuva: TOIMITUS
Uutiset (muokattu 20.1.2021) Jaana Selander

EU-maatalousvaliokunta tulossa Kiuruvedelle

EU-PARLAMENTIN maatalousvaliokunta on tulossa vierailulle Kiuruvedelle toukokuun alussa.
Maaseutuasiamies Mari Tabell on jo ehdottanut maaseutuvirastoon (MAVI), Tommi Ylimäelle, Kiuruvedeltä kahta maatilaa vierailukohteeksi.
– Hienoa, että tulevat tänne, nimittäin on ollut kuulumassa, että uudelle ohjelmakaudelle ollaan esittämässä EU-tukien maksukattoa ja summa olisi vain 60 000 euroa/maatila. Meillä Kiuruvedellä nautatilat saavat keskimäärin yli 100 000 euroa eläintukia. Uudella ohjelmakaudella asian tekee tosi haastavaksi Brexit, joka aiheuttaa suuren loven maatalousbudjettiin. Tässä on riski, että EU ilmoittaa jokaiselle jäsenmaalle, että joko nostetaan maksuosuutta, mihin jäsenmaat eivät suostu, tai nostetaan kansallista maksuosuutta. Riippuu puolueiden maatalousmyönteisyydestä, miten paljon meillä ollaan valmiita paikkaamaan tukia kansallisella rahoituksella. Meidän maa- ja metsätalousministeriön virkamiehillä ja mepeillä riittää työmaata, sanoo Tabell.