Uutiset (muokattu 20.1.2021) Anu Laitinen

Kiuruveden Kiinteistötili Vuoden Yrittäjä

KIURUVEDEN Kiinteistötili Oy sai Vuoden Yrittäjä -palkinnon. Palkinto on tunnustus pitkäjänteisestä ja
menestyksekkäästä työstä yrittäjänä. Palkinnon myöntää vuosittain Kiuruveden Yrittäjät ry.

HERSYVÄ ja mukaansatempaava nauru saa otteeseensa jo ovesta tultaessa. Hyvä fiilis ja leppoisa tunnelma ottavat tulijan vastaan. Kyseessä on Vuoden Yrittäjä -palkinnolla palkittu kiuruvetinen yritys: Kiuruveden Kiinteistötili Oy. Kiuruveden Yrittäjät palkitsevat perheyrityksen Yrittäjien maakuntajuhlassa Sonkajärvellä tulevana lauantaina.
Yhteen hiileen puhaltaminen ja hyvä tiimihenki ovat monen kuulemia ja osittain, jopa kliseiksi asti hoettuja lauseita. Kiuruveden Kiinteistötilin konttorissa muun muassa nämä kaksi lausetta toteutuvat ilman kliseitä. Miten se on mahdollista, Kiinteistötilin osakas ja perustaja Arto Kämäräinen?
– Yksi tekijä on varmasti se, että olemme olleet yhdessä niin pitkän ajan ja nyt puhutaan vuosikymmenistä. Olemme tiiminä hitsautuneet yhteen ja tunnemme toisemme hyvin. Meillä ei ole varmasti mitään sellaista asiaa, mistä emme voisi täällä keskenämme jutella. Tunnemme toistemme hyvät ja huonot puolet, mutta suuntaamme katseen aina niihin hyviin.

Kiinteistötilin filosofiaan kuuluu vahvan keskustelemisen kulttuuri. Kissa nostetaan pöydälle heti, jos tilanne sen vaatii. Työyhteisössä sallitaan myös negatiiviset asiat, mutta niiden ratkomisen jälkeen niihin ei jäädä vellomaan. Asiat käsitellään rakentavasti. Positiivinen ilmapiiri on huomattu myös Kiinteistötilin konttorin ulkopuolella.
– Kiinteistötilin porukka on mukavaa ja lämminhenkistä. He ottavat asiakkaat aina iloisesti ja lämpimästi vastaan. Siellä on mukava asioida ja siitä jää itselleenkin hyvä fiilis, toteaa Kiuruveden Yrittäjien puheenjohtaja Tarja Arbelius kertoessaan valintaperusteista.

KIINTEISTÖTILI on perheyritys, joka sai alkunsa Kiuruvedellä. Yritys työllistää Kiuruveden ja Iisalmen toimipisteillä yhteensä 13 henkilöä. Mistä kaikki alkoi, Arto Kämäräinen?
– Olin OP Kiinteistökeskuksen palveluksessa Iisalmessa vuodesta 1979 lähtien. Tuolloin palvelut olivat kiinteistöjenvälitys sekä isännöinti. He päättivät avata Kiuruvedelle oman konttorin vuonna 1982 ja tulin sitä vetämään. 90- luvun laman alkumainingeissa OP päätti supistaa konttorien määrää ja myi toiminnon henkilökuntineen. Silloin perustin Kiinteistötilin ja ostin OP:ltä Kiuruveden konttorin liiketoiminnot. Toiminta aloitettiin kommandiittiyhtiönä. Osa nykyisistä työntekijöistä oli jo silloin mukana.

YHTIÖ toimi 27-vuotta OP:n talossa torikadun varressa. Vuonna 2009 Kämäräinen muutti toimiston uusiin tiloihin Nivankadun ja Niemistenkadun kulmaan. Vuonna 1996 yritys laajensi toimintaa Iisalmeen.
– OP:n isännöintipalvelut tulivat myyntiin Iisalmessa. Kauppa toteutui ja perustimme toimiston myös Iisalmeen. Muutama vuosi kaupan jälkeen eriytimme yhtiöt omiksi kokonaisuuksikseen.Kiuruvedellä toimii Kiuruveden Kiinteistötili Oy ja Iisalmessa Ylä-Savon Kiinteistötili Ky
Kiuruvedellä painotus on tilitoimiston palveluissa ja isännöinnissä. Molempien suhteen trendi on ollut kasvava. Mikä merkitys on hyvällä kirjanpitäjällä?
– Hyvä kirjanpitäjä on varmasti yrittäjän paras ystävä. EU:n myötä byrokratian määrä on vuosi vuodelta vain lisääntynyt. Yrittäjälle kirjanpitäjä, joka ymmärtää kirjanpidon sekä byrokratian salaisimmatkin koukerot, on korvaamaton apu. Yrittäjälle voi käydä todella kalliiksi jos mokailee esimerkiksi verottajalle päin.
Millaisia kiinteistöjä isännöitte ja onko isännöinti muuttunut sitten 80-luvun, Arto Kämäräinen?
– Kohteina ovat niin liike- ja teollisuuskiinteistöt kuin asuinkiinteistötkin. Isännöitäviä kohteita on tullut lisää joka vuosi. tämä kertoo tyytyväisistä asiakkaista ja luottamuksesta toimintaamme kohtaan. Isännöinti on muuttunut paljon sitten yrityksen perustamisajoista. Jos tänä päivänä isännöisi samalla tavoin kuin 80-luvulla, ei tarvitsisi kauaa isännöidä. Ihmiset ovat myös muuttuneet.

KIINTEISTÖTILIN saama tunnustus: Vuoden Yrittäjä -palkinto, merkitsee Kiuruveden Remeskylässä asuvalle Arto Kämäräiselle paljon. Hän muistuttaa, että tunnustus kuuluu koko yritykselle ja etenkin henkilökunnalle.
– Yrityksen menestys on yhtä kuin sen henkilökunta. Kiitokset kuuluvat koko henkilökunnalle. Tämä tunnustus lämmittää mieltä. Yrittäjien äänitorvena toimivat yrittäjäyhdistykset tekevät arvokasta työtä ja viime vuosien aikana yrittäjät ovatkin saaneet ääntään kuuluviin.
Yrittäjyys vaatii luonnetta, rohkeutta sekä pitkäjänteisyyttä. Vahvuus on yksi piirre, jonka Arto Kämäräinen nostaa esille. Miksi?
– Yrittäjyys vaatii vahvuutta. Joskus on uskallettava lyödä jopa nyrkkiä pöytään. Yrittäjyyden vaatimia vahvoja persoonia ei ole joka kadunkulmassa. On oltava myös vahvuutta uskoa siihen mitä tekee, sillä usein tarjonnalla luodaan kysyntää. Menestyäkseen yrittäjänä on myös uskallettava sanoa ei. Pitää tehdä sitä, mikä on kannattavaa.