Uutiset (muokattu 20.1.2021)

Turpaanvetotalakoot lähestyy

MITÄ tapahtuu, kun Ironman ja Jyväukko nousevat samaan kehään? No turpaan tulee. Vetraaninyrkkeilijät valmistautuvat ottamaan turpaan hyväntekeväisyyden nimissä. Kolmannet Turpaanvetotalkoot ovat lähellä.
Nyrkkeilyn hyväntekeväisyysottelut käydään Kiuruvedellä joulukuun toinen päivä. Turpaanvetotalkoissa joku ottaa turpaan aina. Tänä vuonna jännitetään Iisalmi – Kiuruvesi vastakkainasettelulla höystettyä ottelua, jossa Iisalmen voimamies ja nyrkkeilyn veteraani Jarmo ”Ironman” Mäkäräinen kohtaa Kiuruveden moniottelija mohikaani Matti ”Jyväukko” Lappalaisen. Lappalainen on sanojensa mukaan hyvässä fyysisessä kunnossa ja hänen nyrkki on kova kuin kahvakuula. Mäkäräisen etuna on vahva kokemus nyrkkeilykehästä sekä yhdeksän tyrmäystä ajalta, jolloin hän kilapili nyrkkeilyssä.
– Rupeaako puntti tutisemaan, Mäkäräinen uhoaa.
Mäkäräisen viimeisimmästä kehäottelusta on aikaa jo 16 vuotta, mutta se ei entistä kehäkettua hidasta. Päinvastoin.
– Olen aikoinani urheillut ja tehnyt voimaharjoittelua. Lisäksi tiedän millainen ravinto pitää olla. Olen nyt harjoitellut ja pudottanut painoa 113 kiloon, Mäkäräinen kertoo.

JARMO ”Ironman” Mäkäräinen kilpaili aikanaan nyrkkeilyssä sekä voimamieskilpailuissa. Nyrkkeilyssä hänellä on tilillään yhdeksän tyrmäystä, kaksi häviötä ja kaksi ratkaisematonta ottelua. Voimamieskilpailuja hän on kiertänyt vuosien aikana useita kymmeniä.
– Voimamieskisojahan oli melkein jokaisessa kylätapahtumassa, Mäkäräinen muistelee.
Matti Lappalaisen saavutukset ovat niin ikään raudan parista. Hän on menestynyt veteraanien kahvakuulassa. Tilillä on muun muassa veteraanien SM-hopea ja EM-pronssi. Lisäksi meriittiä on kertynyt Maailman vahvin viljelijä -kilpailuissa. Lappalainen on nyrkkeillyt kaksi ottelua, joista hänellä tilillään yksi voitto.
– Näiden lisäksi on Kiuruveden biljardimestaruus ja pari katutappeluvoittoa, hän veistelee.
Vahvuuksinaan Lappalainen pitää hyvää kuntoa, sillä hän on treenannut aktiivisesti viimeiset vuodet.
– Keskittymiseni on 100 prosentin luokkaa.
Omasta ottelutaktiikasta Lappalainen paljastaa sen, että lähtee hakemaan pistevoittoa ennemmin kuin täystyrmäystä.
– Tavoite on saada ottelu kestämään kaikki kolme erää, mutta jos tilaisuus tyrmäykseen tulee, niin kyllä isken, hän uhoaa.
– Ei varmasti tule sitä tilaisuutta, Mäkäräinen heittää nauraen.

MUKANA Turpaanvetotalkoissa on kovia nimiä nyrkkeilyn puolelta, mutta myös paikallista väriä. Legendaaristen Hyvärisen veljesten seuraava sukupolvi on irti. Vuonna 1988 syntynyt Mikko Hyvärinen kohtaa Joona Kalisen Kuopiosta. Kiuruvedeltä kotoisin olevan Hyvärisen isä, Matti, veljineen kilpaili SM-tasolla nyrkkeilyssä.
– Kaikki heistä Matti, Martti ja Pekka taisivat harrastaa jollain tasolla nyrkkeilyä. Isä nyrkkeili ja menestystä tuli ihan SM-tasolla, Mikko Hyvärinen kertoo.
Hyvärisen veljekset kilpailivat nyrjkkeilyssä 1960-luvun lopun ja 1970-luvun alun tienoilla. Heitä valmensi tuolloin Jorma Niskanen.
– Nyrkkeilystä olen ollut kiinnostunut ihan lapsesta saakka. Potkunyrkkeilyyn olen keskittynyt nyt viimeiset neljä vuotta, Mikko Hyvärinen kertoo.
Kilpailukunnostaan Hyvärinen on hyvällä fiiliksellä.
– Harjoituksissa olen saanut erityyppisiä vastustajia, ja on tullut hyvä tunne omasta kehätyöskentelystä. Tulevasta vastuksesta, Joona Kalisesta, minulla ei ole muuta tietoa, kun että hän on pitkä.
Hyvärisen toiveissa on voitto, mutta ennen kaikkea hän haluaa, että ottelusta tulisi näytttävä.
– Kun kestäisi kaikki 3. erää, niin olisi paras.

TESTOSTERONIN höystämää hyväntekeväisyysottelua kevennetään myös hempeämmällä ohjelmalla. Viime vuotiseen tapaan kehässä nähdään Kehätyttöjen lisäksi burleskiesitys. Nyrkkeilymaailman Suomi-ikoni Amin Asikainen on myös paikalla. Illan aikana nähdään myös vuoden kovin amatööriottelu, jossa Joona Roth kohtaa Dimitro Yeremenkon.
– Hyväntekeväisyyskohteet on ennalta valittu, mutta ne paljastamme vasta illan aikana, Matti Lappalainen kertoo.
Tilaisuus pidetään Kiuruveden liikuntahallissa. Otteluiden punnitustilaisuus on puolestaan perjantaina Iisalmessa Ravintola Cavessa. Tilaisuuden järjestävät Kiuruveden Urheilijoiden voimailujaosto yhteistyössä Iisalmelaisten kamppailu-urheiluseurojen IUV ja NHB kanssa.

Jarmo "Ironman" Mäkäräisellä on tilillään yhdeksän tyrmäystä, kaksi häviötä ja kaksi ratkaisematonta ottelua.